СОЛЕНА ДВОПЕК-ТОРТА

Состојки

  • ‘Ржан двопек (потребно е едно цело пакување и уште 1/4 од друго пакување)
  • 200 g мајонез
  • 2 павлаки
  • 5 јајца
  • 200 g  шунка
  • 100 g кечап
  • 300 g сирење или кашкавал
  • 8 кисели краставички

5-6

40

Подготовка

Мајонезот се меша со двете павлаки. Смесата се дели во 3 чинии. Во првата се додава половина од кашкавалот (или сирењето) и 3 рендани кисели краставички. Во втората чинија се додаваат шунката и кечапот, а во третата чинија се ставаат јајцата (варени и рендани) и останатите 5 кисели краставички. Во тавче со правоаголен облик и длабочина околу 5 см, се реди двопек, а врз него се ставаат состојките од првата чинија. Врз првиот ред се реди уште еден ред двопек врз кој се ставаат состојките од втората чинија. Потоа се реди третиот ред двопек и се повторува постапката со состојките. На крајот се ренда другата половина од кашкавалот и добро се затвора со алуминиумска фолија. Тортата пред сервирање треба да отстои во фрижидер најмалку 24 часа.
ПЧЕНКАРНИ МАФИНИ

ПЧЕНКАРНИ МАФИНИ

1 шолја 275 г Пченкарно брашно 1 шолја бело брашно 1/4 шолја шеќер 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка сол 2 јајца 12 лажици исцедена пченка во зрно 1 1/4 шолја млеко 1/4 шолја масло за јадење

635
ПУДИНГ СО ПАЛЕНТА

ПУДИНГ СО ПАЛЕНТА

1 шолја Палента 1 шолја вода 1 1/2 шолја млеко 1 1/2 шолја бел шеќер 1 стапче цимет 1/2 шолја путер

430
Сендвич со туна и црвена пиперка

Сендвич со туна и црвена пиперка

8 парчиња Интегрален леб со микс од зрна 200г туна од конзерва; 2 големи лажици нискокалоричен мајонез; 2 свежи главици кромид, ситно исечкани; 1 црвена блага пиперка, ситно исечкана; 1 мала лажица копар, ситно исечкан; сол и свежо мелен бибер; 4 листа марула.

410
МАДЛЕНИ

МАДЛЕНИ

1 шолја Екстра бело брашно тип 400 3 јајца 50 г шеќер кора од портокал 1 лажичка прашок за пециво прстофат сол 6 лажици растопен путер

3090
Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

4-615
ТАРТ ОД ЈАБОЛКА И ЦИМЕТ

ТАРТ ОД ЈАБОЛКА И ЦИМЕТ

За бисквит основата:  250 гр изблендирани Колачиња со чоколадни парчиња и лешници 80 гр омекнат путер 2 лажици шеќер 1 пакетче цимет За фил:  350 мл млеко со ниска масленост   6 жолчки  150 гр мед  ½ лажичка сол  1 лажичка екстракт од ванила За декорација: 2 јаболка исечкани на тенки ливчиња (се чуваат во лимонова […]

850
ТЕГНЕТА ПИТА СО ПРАЗ

ТЕГНЕТА ПИТА СО ПРАЗ

700 г Екстра бело брашно тип 400 350 мл млака вода ¼ од квасец прстофат сол 100 мл масло за јадење За фил 3 страка праз, ситно исечкан 2 лажици масло за јадење 1 јајце 200 г урда или дробено сирење

6-860
БРЗИ БРУСКЕТИ

БРЗИ БРУСКЕТИ

8 парчиња ‘Ржан двопек 4 чешниња лук 2 лажици маслиново масло 4 црвени печени пиперки 200 g сирење магдонос

410