ПАЛЕНТА СО ПЕЧУРКИ

Состојки

  • 170 г Палента
  • 800 мл вода
  • 2 лажици „Вегета“
  • ½ l доматно пире
  • 1 кромид
  • 1 исечкано чешне лук
  • малку бело вино
  • 10 г путер
  • 2 лажици масло
  • шампињони
  • малку лимонов сок
  • оригано и магдонос по желба

2

40

Подготовка

Во 800 мл зовриена вода ставете 2 лажици „Вегета“, а потоа истурете ја палентата во водата и постојано мешајте на тивок оган околу 2-3 минути. Готовата палента сипете ја во намастен калап со округла форма.Сос од доматиНа масло испржете ситно сечкан кромид. Потоа додадете ситно сецкан лук и бело вино и кратко пропржете. Оставете да се вари сè додека течноста не испари. Потоа ставете ги исечканите домати, додадете шеќер и „Вегета“ и варете ги на тивок оган, околу 20 минути.Загрејте 10 г путер и 2 лажици масло. Додајте  ги исчистените шампињони. Прелијте ги со лимонов сок и кратко пропржете ги. Додајте ситно исечкан лук, оригано и лажица „Вегета“, па пропржете додека течноста не испари. На крајот додајте свежо исецкан магдонос.Оладената и стврдната палента извадете ја и исечете ја на даска на 8 парчиња. Потпечете ја со преостанатото масло и путер од двете страни, сè додека не добие златно-жолта боја.
ДЕКОРАТИВНИ КОЛАЧИЊА

ДЕКОРАТИВНИ КОЛАЧИЊА

СОСТОЈКИ 300 г Kолачиња со чоколадни парчиња 300 мл вода 250 г шеќер 100 г путер 50 г чоколадо За фил: 200 мл слатка павлака 2 лажици капучино од вашиот омилен вкус

8-1030
Сендвич со туна и црвена пиперка

Сендвич со туна и црвена пиперка

8 парчиња Интегрален леб со микс од зрна 200г туна од конзерва; 2 големи лажици нискокалоричен мајонез; 2 свежи главици кромид, ситно исечкани; 1 црвена блага пиперка, ситно исечкана; 1 мала лажица копар, ситно исечкан; сол и свежо мелен бибер; 4 листа марула.

410
МЕДИТЕРАНСКИ ДОМАШЕН ЛЕБ

МЕДИТЕРАНСКИ ДОМАШЕН ЛЕБ

500 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 1/2 лажичка лук во прав 1 лажичка сув или свеж рузмарин 1 1/2 лажичка буковец 1/2 коцка свеж квасец 350 мл млака вода 100 г зелени маслинки 100 г каламата маслинки

4240
МИНИ-ТОРТИЧКИ

МИНИ-ТОРТИЧКИ

За тесто: 2 филџани Екстра бело брашно тип 400 2 филџани шеќер; 2 филџани масло за јадење; 4 јајца; 1 филџан млеко; 2 филџани мелени ореви; 1 ќесичка прашок за печиво. За фил: 200мл млеко; 150г шеќер; 100г чоколада; шлаг–пена.

6-860
ПИТА-ПОГАЧА СО УРДА

ПИТА-ПОГАЧА СО УРДА

За тесто: 800 г Екстра бело брашно тип 400 350 мл млеко 2 јајца 1 белка од јајце 1 жолчка за премачкување 50 мл масло за јадење 50 мл јогурт 30 г свеж квасец 2 лажички сол 1 лажица шеќер За фил: 150 г путер или маргарин 300 г урда

4-6150
ЊОКИ

ЊОКИ

околу 400-600 г Екстра бело брашно тип 400 (во зависност од големината на јајцата) 1 кг варени компири 3 јајца 50 мл маслиново масло сол по вкус За пропржување: 3 лажици путер За сос: 500 мл доматен сос 1 чешне лук 50 г рендан пармезан 3 лажици маслиново масло

4-690
КОЛАЧИ ЕЛКИ

КОЛАЧИ ЕЛКИ

370 г Екстра бело брашно тип 400 250 г путер исечкан на коцки 1 жолчка 1 лажичка екстракт од ванила 140 г шеќер во прав

8-1050
МИЛИБРОД

МИЛИБРОД

250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г маргарин на собна температура 70 мл вода За фил: 2 тиквички 2 модри патлиџани 1 домат 200 г свежи шампињони 400 мл доматен сос 1 главица кромид 2 чешниња лук сол и мелен црн пипер по вкус

6-8110