БРЗА ЗАКУСКА

Состојки

За тесто:

За премачкување:

  • 2 лажици кисела павлака
  • 2 лажици сенф
  • 150 г тенки парчиња сланина
  • 1 јајце, лесно изматено со виљушка
  • cусам

6-8

90

Подготовка

Најпрво замесете тесто од брашното, киселата вода и прстофат сол. Расукајте правоаголна форма од тестото и премачкајте го со половина од путерот или маргаринот. Здиплете го тестото на тој начин што ќе оформите коцка и оставете го 20 минути во замрзнувач да се стегне. Повторно расукајте го тестото во правоаголна форма дебела 1 см. Нанесете ја другата половина од маргаринот или путерот, и здиплете го тестото повторно во коцка. Оставете го 20 минути во замрзнувач да одмори.Расукајте го тестото во тенка правоаголна форма (околу половина см) и поделете го на два еднакви дела. Двата дела премачкајте ги со смеса подготвена на тој начин што во длабок сад ќе ги промешате сенфот и киселата павлака заедно. А врз премачканиот дел наредете парчиња сланина. Врз кората каде што се наредени сланините, преклопете со кората која е премачкана само со намазот со сенф и кисела павлака. Со помош на нож пресечете долги ленти и превиткајте ги неколку пати, премачкајте ги со изматено јајце и наросете сусам. Печете во загреана рерна на 180 степени околу 20-25 минути.
Сендвич со туна и црвена пиперка

Сендвич со туна и црвена пиперка

8 парчиња Интегрален леб со микс од зрна 200г туна од конзерва; 2 големи лажици нискокалоричен мајонез; 2 свежи главици кромид, ситно исечкани; 1 црвена блага пиперка, ситно исечкана; 1 мала лажица копар, ситно исечкан; сол и свежо мелен бибер; 4 листа марула.

410
МЕДЕНИ СРЦА

МЕДЕНИ СРЦА

За тесто 500г Пекарско брашно тип 500; 250г мед; 100г шеќер; 150г маргарин; 1 јајце; 10г какао: 2 мали лажички цимет; 1 ќесичка прашок за печиво; 100г ситно сечкани бадеми. За филување 2 пудинга од ванила; ½ л млеко.

210
ЕМПАНАДАС СО ПЕЧУРКИ

ЕМПАНАДАС СО ПЕЧУРКИ

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400 250 г млеко 2 лажици шеќер ½ квасец 1 јајце 3 лажици маслиново масло сол по вкус За фил: 1 лажица Екстра бело брашно тип 400 2 лажици путер 1 средна главица кромид 500 г свежи шампињони 200 мл вода 1 лажица сув босилек 1 лажица […]

4-660
ЗЕЛНИК

ЗЕЛНИК

За тесто: 1кг Екстра бело брашно тип 400 ½ свеж квасец 500 мл вода сол по вкус За фил: 4 страка праз 1 јајце 200 г урда

6-8120
ЕКЛЕРИ

ЕКЛЕРИ

За еклерите: 150 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажици шеќер 1 лажичка сол 1/2 пакетче прашок за печиво 120 мл вода 130 мл млеко 130 г путер 5 јајца на собна температура За кремот: 1 1/2 ќесички инстант ванила пудинг 500 мл млеко 1 лажичка екстракт од ванила 3 жолчки 50 г путер […]

20160
ПОСНИ КИФЛИЧКИ

ПОСНИ КИФЛИЧКИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млака вода 10 г свеж квасец сол по вкус 2 лажици шеќер 60 мл масло за јадење сусам маргарин за премачкување

8-10120
СЕНДВИЧ РАЖЕНЧИЊА

СЕНДВИЧ РАЖЕНЧИЊА

СОСТОЈКИ 1 пакување Пченкарен леб неколку шери домати парчиња кашкавал мисиркина мартадела свежи листови марула

4-615
 ЧОКОЛАДНИ КОЦКИ

 ЧОКОЛАДНИ КОЦКИ

3 пакувања Сендвич колачиња со какао и со ванила фил 100 г растопен путер 350 мл слатка павлака или 3 ќесички шлаг изматени со 350 мл млеко 150 г бело чоколадо растопено на пареа 1 пакетче желатин (растворен во мал сад со 4 лажици вода, а потоа растопен на пареа) 1 лажичка ванила 50 г […]

1240