ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

Состојки

  • 1 пакување  Бел леб
  • 1кг сварен пилешки стек
  • 1 шолја мајонез
  • сок и кора од 1 лимон
  • ситно изрендана
  • 80 г растопен путер
  • 80 г рукола крупно исечкана
  • ¾ шолја ситно исечкани зачински билки (магдонос, нане, копар, босилек)
  • сол и бибер

4-6

30

Подготовка

Сварениот пилешки стек ситно исечкајте го и измешајте го заедно со мајонезот, кората од лимон, сокот од лимон, солта и биберот. Со пластична фолија обложете плех во правоаголна форма. Ставете 4 парчиња тост леб и врз нив нанесете 2 супени лажици од смесата. Поклопете со уште 4 парчиња тост леб. Горниот слој леб премачкајте го со путер и наросете го со зачинските билки и рукола.Повторувајте го процесот додека да ги искористите сите состојки. Вака приготвената тост торта исечете ја на парчиња во форма на триаголник.
ПОГАЧА

ПОГАЧА

700 г Екстра бело брашно тип 400 300 мл млако млеко 20 г свеж квасец 2 лажици шеќер 1 лажичка сол 50 мл масло за јадење 2 белки од јајце сусам, афионово семе и маргарин за пред печење 2 жолчки измешани со 2 лажици млеко за премачкување на погачата

4-6180
ПАЛАЧИНКИ СО ПИРЕ ОД ТИКВА

ПАЛАЧИНКИ СО ПИРЕ ОД ТИКВА

150 г Брашно за колачи 180 мл млеко 100 мл пире од тиква 1 јајце 2 лажици шеќер 1 лажичка цимет 1 лажичка мелен ѓумбир слатка павлака за декорација

620
ЧИЗКЕЈК СО ДВОПЕК И ЈАГОДИ

ЧИЗКЕЈК СО ДВОПЕК И ЈАГОДИ

9 парчиња Двопек со сусам и просо 40 g путер 135 g шеќер 400 g несолено свежо сирење рендана кора од лимон 1 лажица лимонов сок 1 јајце мармалад од јагоди

Чоколадна мус торта со малини

Чоколадна мус торта со малини

За пандишпан: 100 г Брашно за колачи малку сол 50 г какао 120 мл врела вода 200 г шеќер 120 мл масло за јадење 2 јајца 1 лажичка екстракт од ванила За чоколаден мус: 250 г чоколадо за готвење 50 г какао 3 јајца 3 лажици путер 300 мл слатка павлака малини. За декорација: 100 […]

10-12150
ЧИЗКЕЈК СО АРОНИЈА

ЧИЗКЕЈК СО АРОНИЈА

За кора: 400 г Брашно за колачи 1/2 лажичка сол 130 г студен путер кора од 1 лимон 70 г шеќер 2 јајца 1 лажица ванила За фил: 220 г крем-сирење 220 г кисела павлака 100 г шеќер 2 лажици нишесте 2 јајца 1 лажица екстракт од ванила 350 г аронија

10100
ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

СОСТОЈКИ 1 пакување Бриош леб 250 мл бешамел сос 10-тина парчиња шунка 10-15 парчиња кашкавал 200 г рендан кашкавал мелен црн пипер по вкус

450
ЗЕМИЧКИ СО КОМПИР

ЗЕМИЧКИ СО КОМПИР

300 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 2 1/2 лажички прашок за печиво 1 лажица шеќер 240 г студен путер исечкан на коцки 120 г пире од компири 120 мл јогурт 1 јајце за премачкување 1 лажица млеко за премачкување

8-1045
БОЖИЌНИ КОЛАЧИЊА

БОЖИЌНИ КОЛАЧИЊА

240 г Екстра бело брашно тип 400 1 ½ лажичка прашок за печиво 1 ½ лажичка сол 70 г шеќер во прав 120 г омекнат путер 400 г шеќер 250 г растопена чоколада со минимум 70 % какао 1 лажичка еспресо 3 јајца 1 лажичка екстракт од ванила

8-1085