ДВОПЕК-ПИЦА

Состојки

  • 5-6 парчиња ‘Ржан двопек
  • 150-300 ml млака вода
  • неколку парчиња шунка и кашкавал
  • печурки, маслинки
  • 1 свежа пиперка
  • 1-2 јајца (по желба)
  • пасирани домати (или кечап)
  • оригано

2

25

Подготовка

Двопекот се крши на мали парчиња, се реди во тава за печење и се прелива со млака вода, се додека не омекне. Се матат јајцата и со нив се прелива двопекот. Потоа се става кечапот или пасираните домати. На крајот се редат сите останати состојки (шунка, кашкавал, печурки, итн.) и се наросува ориганото. Пицата се пече на 220 °C, околу 20 минути.
РОЛАТ СО РОГАЧ

РОЛАТ СО РОГАЧ

500 г Екстра бело брашно тип 400 50 г шеќер 1 кесичка сув квасец 2 лажици кора од лимон прстофат сол 250 мл млеко 50 г растопен путер 2 жолчки За фил: 120 г рогач 200 мл млеко 100 г сецкани суви смокви 1 лажица рендана кора од лимон прстофат каранфилче во прав 1/2 лажица […]

6-8140
ТОРТИЛЈИ СО МЕДИТЕРАНСКИ НАМАЗ

ТОРТИЛЈИ СО МЕДИТЕРАНСКИ НАМАЗ

За пита лепчиња: 500 г Екстра бело брашно тип 400  250 мл млака вода прстофат сол 1 прашок за печиво За фил: 1 конзерва црвен грав 60 г кисела павлака 50 г фета сирење 30 г пченка 2 лажички свеж копар ситно исечкан 1 чешне лук 1 лажица свеж сок од лимон сол по вкус […]

4-595
ДЕКОРАТИВНИ КОЛАЧИЊА

ДЕКОРАТИВНИ КОЛАЧИЊА

СОСТОЈКИ 300 г Kолачиња со чоколадни парчиња 300 мл вода 250 г шеќер 100 г путер 50 г чоколадо За фил: 200 мл слатка павлака 2 лажици капучино од вашиот омилен вкус

8-1030
ЧОКОЛАДНА ТОРТА

ЧОКОЛАДНА ТОРТА

30 Kолачиња со чоколадни парчиња 100 гр кондензирано млеко  6 лажици путер  50 гр какао  1 лажичка бренди За декорација:  чоколадни трошки и кандирани цреши.

1240
МАДЛЕНИ

МАДЛЕНИ

1 шолја Екстра бело брашно тип 400 3 јајца 50 г шеќер кора од портокал 1 лажичка прашок за пециво прстофат сол 6 лажици растопен путер

3090
СЛАДОК ДВОПЕК

СЛАДОК ДВОПЕК

12 парчиња Пченичен двопек 2 мали шолји сок од брусница 1/2 мала шолја вода 125 g шеќер 1 ќесичка цимет 1 парче кора од лимон 2 лажици густин 2 лажици бадеми 2 лажици суво грозјеД

625
„ПРЕВРТЕНИ“ МАФИНИ СО ЧОКОЛАДО

„ПРЕВРТЕНИ“ МАФИНИ СО ЧОКОЛАДО

За тесто: 180 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка прашок за печиво прстофат сол 60 мл врела вода 1 лажичка инстант кафе 60 г какао 60 мл кисела павлака 60 мл млеко 150 г омекнат путер 200 г шеќер 2 јајца 1 лажица екстракт од ванила За чоколадниот крем: 100 г чоколадо 100 […]

640
КОЛАЧ СО КРУШИ

КОЛАЧ СО КРУШИ

270 г Екстра бело брашно тип 400 20 г какао 20 г нишесте 1 прашок за печиво 200 г путер 100 г шеќер во прав 1 банана 5 јајца 1 лажичка екстракт од ванила 3 круши

6-850