ТОРТИЛЈА ФИШЕЦИ

Состојки

За тортилја лепчиња:

За крем-салата:

  • 500 г пилешки стек, сварен и исечкан на коцки
  • 5-7 лажици кисела павлака
  • 300 г варена пченка
  • 3 лажици рендан пармезан
  • 150 г сечкани маринирани шампињони
  • сол и мелен црн пипер по вкус

6

40

Подготовка

Најпрво замесете тесто од состојките за тортилја лепчињата. Поделете го тестото на 6 еднакви дела. Загрејте тава на оган на средна температура и секој дел расукајте го во округла форма. Пржете ги тортилјите во тавата од двете страни по 2 минути. Исечете ги на половина и од секоја половина формирајте фишек. Прицврстете го фишекот со помош на чепкалка и наполнете го со крем-салатата (ќе ја подготвите на тој начин што сите состојки за крем-салатата ќе ги промешате заедно додека не се соединат во една смеса). Постапката повторете ја со сите половинки од тортилја лепчињата. Наредете ги во тавче обложено со хартија за печење и изрендајте кашкавал врз нив. Печете во загреана рерна на 180 степени околу 15-тина минути. Во средина од садот за посложување сервирајте доматен сос.
ПОГАЧА

ПОГАЧА

За тесто: 1кг Пекарско брашно тип 500 2 лажички сол 1 маргарин за премачкување 40г квасец 2 јајца 150мл масло за јадење 100мл млеко 2 лажички шеќер околу 300 мл вода сусам или ким за декорација.

90
КИШ СО ПРАЗ И КАШКАВАЛ

КИШ СО ПРАЗ И КАШКАВАЛ

За тесто: 250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г путер 60 мл вода 1 јајце За фил: 250 г праз 2 лажици путер 150 г рендан кашкавал 360 мл неутрална павлака 4 јајца 1 лажица сол

6-8180
ПОЛНЕТИ ЛАЗАЊИ

ПОЛНЕТИ ЛАЗАЊИ

За тесто: 200 г Екстра бело брашно тип 400 2 јајца прстофат сол За фил: 300 г брокула исечкана на мали парчиња 100 г рендан кашкавал 30 г рендан пармезан 200 мл неутрална павлака за готвење 3 парчиња сардини ситно исечкани 50 г исечкани кикирики 3 лажици маслиново масло 2 чешниња лук, сечкан свеж магдонос […]

2-345
Жито Лукс рецепт – ролат со цимет

Жито Лукс рецепт – ролат со цимет

8
ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

170 г Пченкарно брашно; 600 мл вода; 600 мл млеко; 40 г рендан пармезан; 40 г путер. За сосот: малку крупна сол; 60 г свеж босилек; 100 г рендан пармезан; 150 мл масло.

225
ОВОШНИ СЕНДВИЧИ

ОВОШНИ СЕНДВИЧИ

Бриош леб 250г путер 200г мед овошје (банани, јагоди или киви)

715
БУРГЕРИ

БУРГЕРИ

1 пакување Интегрален леб со микс од зрна 500 грама говедско мелено месо 1 мал изрендан морков 1 мал исечкан црвен кромид ½ шолја крем-сирење 1 изрендана тиквичка 1 изматено јајце, презла 1 супена лажица сос од домати 1 супена лажица масло домат исечкан на парчиња

440
ЧОКОЛАДЕН РОЛАТ СО ФИЛ ОД ТИКВА

ЧОКОЛАДЕН РОЛАТ СО ФИЛ ОД ТИКВА

За ролат: 100 г Екстра бело брашно тип 400 25 г какао 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка сол 4 јајца 150 г шеќер 2 лажици млеко 1 лажичка екстракт од ванила За фил: 200 г пире од тиква 120 г путер на собна температура 300 г шеќер во прав 1 лажичка цимет неколку […]

1250