ТОРТИЛЈА ФИШЕЦИ

Состојки

За тортилја лепчиња:

За крем-салата:

  • 500 г пилешки стек, сварен и исечкан на коцки
  • 5-7 лажици кисела павлака
  • 300 г варена пченка
  • 3 лажици рендан пармезан
  • 150 г сечкани маринирани шампињони
  • сол и мелен црн пипер по вкус

6

40

Подготовка

Најпрво замесете тесто од состојките за тортилја лепчињата. Поделете го тестото на 6 еднакви дела. Загрејте тава на оган на средна температура и секој дел расукајте го во округла форма. Пржете ги тортилјите во тавата од двете страни по 2 минути. Исечете ги на половина и од секоја половина формирајте фишек. Прицврстете го фишекот со помош на чепкалка и наполнете го со крем-салатата (ќе ја подготвите на тој начин што сите состојки за крем-салатата ќе ги промешате заедно додека не се соединат во една смеса). Постапката повторете ја со сите половинки од тортилја лепчињата. Наредете ги во тавче обложено со хартија за печење и изрендајте кашкавал врз нив. Печете во загреана рерна на 180 степени околу 15-тина минути. Во средина од садот за посложување сервирајте доматен сос.
КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ПУДИНГ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ПУДИНГ

1 пакување Двопек со сусам и просо 500г шеќер 1л вода 2 ќесички ванилин шеќер 2 ќесички пудинг од чоколадо 2 ќесички шлаг пена

825
КОЛАЧИ ЕЛКИ

КОЛАЧИ ЕЛКИ

370 г Екстра бело брашно тип 400 250 г путер исечкан на коцки 1 жолчка 1 лажичка екстракт од ванила 140 г шеќер во прав

8-1050
ПРАЗНИЧНА ПОГАЧА

ПРАЗНИЧНА ПОГАЧА

500 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 1 белка 50 мл масло за јадење 20 г свеж квасец 1 лажичка шеќер 1 лажичка сол јајце за премачкување сусам и мак за декорација 100 г омекнат путер

6-8180
КРЕМАСТИ КОЛАЧИЊА

КРЕМАСТИ КОЛАЧИЊА

За кори: 500 г Брашно за колачи 200 г омекнат путер на собна температура 130 г шеќер во прав 3 лажици мед За фил: 120 г Палента 750 мл млеко 100 г шеќер 2 ќесички пудинг 500 мл млеко 5 лажици шеќер 100 г омекнат путер 1 лажичка екстракт од ванила 2 лажици сок од […]

1290
МАДЛЕНИ

МАДЛЕНИ

1 шолја Екстра бело брашно тип 400 3 јајца 50 г шеќер кора од портокал 1 лажичка прашок за пециво прстофат сол 6 лажици растопен путер

3090
ПОЛНЕТИ ЛАЗАЊИ

ПОЛНЕТИ ЛАЗАЊИ

За тесто: 200 г Екстра бело брашно тип 400 2 јајца прстофат сол За фил: 300 г брокула исечкана на мали парчиња 100 г рендан кашкавал 30 г рендан пармезан 200 мл неутрална павлака за готвење 3 парчиња сардини ситно исечкани 50 г исечкани кикирики 3 лажици маслиново масло 2 чешниња лук, сечкан свеж магдонос […]

2-345
ЧИЗКЕЈК СО АРОНИЈА

ЧИЗКЕЈК СО АРОНИЈА

За кора: 400 г Брашно за колачи 1/2 лажичка сол 130 г студен путер кора од 1 лимон 70 г шеќер 2 јајца 1 лажица ванила За фил: 220 г крем-сирење 220 г кисела павлака 100 г шеќер 2 лажици нишесте 2 јајца 1 лажица екстракт од ванила 350 г аронија

10100
КРОАСАНИ

КРОАСАНИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл вода 2 пакетчиња сув квасец 3 лажички сол 50 г шеќер 100 г + 250 г путер 1 јајце за премачкување

12300