ТОРТИЛЈА ФИШЕЦИ

Состојки

За тортилја лепчиња:

За крем-салата:

  • 500 г пилешки стек, сварен и исечкан на коцки
  • 5-7 лажици кисела павлака
  • 300 г варена пченка
  • 3 лажици рендан пармезан
  • 150 г сечкани маринирани шампињони
  • сол и мелен црн пипер по вкус

6

40

Подготовка

Најпрво замесете тесто од состојките за тортилја лепчињата. Поделете го тестото на 6 еднакви дела. Загрејте тава на оган на средна температура и секој дел расукајте го во округла форма. Пржете ги тортилјите во тавата од двете страни по 2 минути. Исечете ги на половина и од секоја половина формирајте фишек. Прицврстете го фишекот со помош на чепкалка и наполнете го со крем-салатата (ќе ја подготвите на тој начин што сите состојки за крем-салатата ќе ги промешате заедно додека не се соединат во една смеса). Постапката повторете ја со сите половинки од тортилја лепчињата. Наредете ги во тавче обложено со хартија за печење и изрендајте кашкавал врз нив. Печете во загреана рерна на 180 степени околу 15-тина минути. Во средина од садот за посложување сервирајте доматен сос.
ЗЕЛНИК

ЗЕЛНИК

За тесто: 1кг Екстра бело брашно тип 400 ½ свеж квасец 500 мл вода сол по вкус За фил: 4 страка праз 1 јајце 200 г урда

6-8120
ШАРЕНА СОЛЕНА ТОРТА

ШАРЕНА СОЛЕНА ТОРТА

СОСТОЈКИ 1 пакување Пченкарен леб За црвена крем-салата: 1 тегла цвекло, ситно исечкано 3 варени јајца 6-7 лажици мајонез 1 лажица кисела павлака сол и мелен црн пипер по вкус За бела крем-салата: 2 пилешки стека, сварени и исечкани на коцки 1 мала конзерва грашок 2 компира, сварени и ситно исечкани 2 јајца варени и […]

1260
СОЧНИ СОЛЕНИ КОЛАЧИ

СОЧНИ СОЛЕНИ КОЛАЧИ

250 г Брашно за колачи 1 лажица шеќер 1 лажичка сол 1/2 лажичка лук во прав 5 лажици студен путер 180 мл студено млеко 120 г рендан кашкавал 3 лажици рендан пармезан За премачкување: 2 лажици растопен путер 1 чешне лук ситно исечкано 1 лажичка свежо исечкан магдонос прстофат сол

1245
ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

170 г Пченкарно брашно; 600 мл вода; 600 мл млеко; 40 г рендан пармезан; 40 г путер. За сосот: малку крупна сол; 60 г свеж босилек; 100 г рендан пармезан; 150 мл масло.

225
ЛАЗАЊА

ЛАЗАЊА

За лазања листови: 200 г Екстра бело брашно тип 400 2 јајца 2-3 лажици маслиново масло сол по вкус За сос: 1 главица кромид 400 г мелено месо 2 чешниња лук ситно исечкани (по желба) 200 мл доматен сос 1 50 мл бешамел сос со кашкавал маслиново масло по вкус 50 г путер сол и […]

4-6150
 ЧОКОЛАДНИ КОЦКИ

 ЧОКОЛАДНИ КОЦКИ

3 пакувања Сендвич колачиња со какао и со ванила фил 100 г растопен путер 350 мл слатка павлака или 3 ќесички шлаг изматени со 350 мл млеко 150 г бело чоколадо растопено на пареа 1 пакетче желатин (растворен во мал сад со 4 лажици вода, а потоа растопен на пареа) 1 лажичка ванила 50 г […]

1240
БИСКОТИ

БИСКОТИ

230 г Екстра бело брашно тип 400 150 г шеќер 120 мл масло за јадење 2 јајца кора од 1 лимон неколку капки екстракт од бадем 100 г цели бадеми 100 г суво грозјe 2 лажички прашок за печиво малку сол 1 јајце, изматено за премачкување

680
КУГЛОФ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО И ЈОГУРТ

КУГЛОФ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО И ЈОГУРТ

125 г Пченкарно брашно малку нишесте 100 мл масло 1 ќесичка ванилин шеќер 125 г брашно 125 мл јогурт 3 јајца малку сол 125 г шеќер кора од лимон

6-860