ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

Состојки

СОСТОЈКИ

  • 1 пакување Бриош леб
  • 250 мл бешамел сос
  • 10-тина парчиња шунка
  • 10-15 парчиња кашкавал
  • 200 г рендан кашкавал
  • мелен црн пипер по вкус

4

50

Подготовка

Во тава наредете ги парчињата тост-леб и тостирајте ги на 150 степени околу 5-7 минути од двете страни. Земете едно парче од тостираниот леб и премачкајте со бешамел сосот. Ставете парче шунка, две парчиња кашкавал, ставете уште едно парче тостиран леб, еден слој од бешамел сосот, шунка и парчиња кашкавал. Целиот сендвич покријте го со парче тост леб, малку од бешамел сосот и рендан кашкавал. Наросете мелен црн пипер по вкус. Постапката повторете ја со уште два сендвичи за да добиете вкупно 4. Вака подготвените сендвичи печете ги во загреана рерна од 170 степени околу 10-тина минути или додека кашкавалот не е комплетно растопен.
НОВОГОДИШНИ БРАУНИС

НОВОГОДИШНИ БРАУНИС

180 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка екстракт од ванила 1 лажичка инстант кафе 100 г какао 4 јајца 250 г путер 350 г шеќер 250 г растопено чоколадо За декорација: Перечиња глазура од шеќер во прав и сок од лимон прехрамбена црвена боја

1245
ЛЕБ

ЛЕБ

1кг Пекарско брашно тип 500; 30г свеж квасец; 20г сол; 10г шеќер; околу 580мл вода.

4140
КУГЛОФ

КУГЛОФ

500г Пекарско брашно тип 500 150мл масло за јадење 4 јајца 300г шеќер 150мл млеко 25г какао 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво рендана кора од лимон

8-1080
КОРИ (ЈУФКИ)

КОРИ (ЈУФКИ)

5кг Сенаменско бело брашно 30 јајца 1л млеко 1 лажичка сол

480
НЕОБИЧЕН ДОРУЧЕК

НЕОБИЧЕН ДОРУЧЕК

СОСТОЈКИ 1 пакување Интегрален леб со овесни снегулки 4-5 парчиња 6 јајца 250 мл млеко 250 г кашкавал 1 главица кромид 100 г кашкавал чедар.

4-6180
ЗЕЛНИК

ЗЕЛНИК

За тесто: 1кг Екстра бело брашно тип 400 ½ свеж квасец 500 мл вода сол по вкус За фил: 4 страка праз 1 јајце 200 г урда

6-8120
МЕДЕНИ СРЦА

МЕДЕНИ СРЦА

За тесто 500г Пекарско брашно тип 500; 250г мед; 100г шеќер; 150г маргарин; 1 јајце; 10г какао: 2 мали лажички цимет; 1 ќесичка прашок за печиво; 100г ситно сечкани бадеми. За филување 2 пудинга од ванила; ½ л млеко.

210
Пита со урдa и сланина

Пита со урдa и сланина

За тесто: 450 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 20 г свеж квасец  1 лажичка шеќер  50 мл масло за јадење  сол За фил: 400 г урда  1 јајце 200 г сланина – ситно исечкана на коцки  Сол

6105