ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

Состојки

СОСТОЈКИ

  • 1 пакување Бриош леб
  • 250 мл бешамел сос
  • 10-тина парчиња шунка
  • 10-15 парчиња кашкавал
  • 200 г рендан кашкавал
  • мелен црн пипер по вкус

4

50

Подготовка

Во тава наредете ги парчињата тост-леб и тостирајте ги на 150 степени околу 5-7 минути од двете страни. Земете едно парче од тостираниот леб и премачкајте со бешамел сосот. Ставете парче шунка, две парчиња кашкавал, ставете уште едно парче тостиран леб, еден слој од бешамел сосот, шунка и парчиња кашкавал. Целиот сендвич покријте го со парче тост леб, малку од бешамел сосот и рендан кашкавал. Наросете мелен црн пипер по вкус. Постапката повторете ја со уште два сендвичи за да добиете вкупно 4. Вака подготвените сендвичи печете ги во загреана рерна од 170 степени околу 10-тина минути или додека кашкавалот не е комплетно растопен.
Жито Лукс рецепт – Сендвич на твојот ден

Жито Лукс рецепт – Сендвич на твојот ден

420
БРЗИ БРУСКЕТИ

БРЗИ БРУСКЕТИ

8 парчиња ‘Ржан двопек 4 чешниња лук 2 лажици маслиново масло 4 црвени печени пиперки 200 g сирење магдонос

410
СОЛЕНИ СУСАМ-БОМБИЧКИ

СОЛЕНИ СУСАМ-БОМБИЧКИ

За тесто: 500г Сенаменско брашно 2 јајца (1 цело јајце +1 жолчка за тесто) 2 лажички сол 1 супена лажичка рум или коњак 4 лажички прашок за печиво 1 маргарин за готвење 1 филџан кисело млеко 1 филџан масло за јадење За декорација: Белка од 1 јајце половина лажиче сол 100г сусам

45
Сендвич со цвекло и моцарела

Сендвич со цвекло и моцарела

410
СЛАДОК КОЛАЧ СО ТИКВИЧКА

СЛАДОК КОЛАЧ СО ТИКВИЧКА

300 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажички сода бикарбона ½ лажичка сол 1 лажичка цимет ½ лажичка мелен сув ѓумбир ½ лажичка мускатно оревче малку мелено каранфилче 3 јајца 120 г пире од моркови (сварени и испасирани моркови) 150 г шеќер 120 мл масло за јадење (или растопен путер) 60 мл водa 1 […]

6-860
ЛИМЕТА ТОРТИЧКИ

ЛИМЕТА ТОРТИЧКИ

2 пакувања Kолачиња со чоколадни парчиња 75 мл свежо цеден сок од лимета  100 мл кондензирано млеко  230 гр крем-сирење  55 гр растопен путер  150 гр слатка павлака (плус за декорација).

1230
ПОСНИ КИФЛИЧКИ

ПОСНИ КИФЛИЧКИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млака вода 10 г свеж квасец сол по вкус 2 лажици шеќер 60 мл масло за јадење сусам маргарин за премачкување

8-10120
„ПРЕВРТЕНИ“ МАФИНИ СО ЧОКОЛАДО

„ПРЕВРТЕНИ“ МАФИНИ СО ЧОКОЛАДО

За тесто: 180 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка прашок за печиво прстофат сол 60 мл врела вода 1 лажичка инстант кафе 60 г какао 60 мл кисела павлака 60 мл млеко 150 г омекнат путер 200 г шеќер 2 јајца 1 лажица екстракт од ванила За чоколадниот крем: 100 г чоколадо 100 […]

640