ПОГАЧА

Состојки

  • 700 г Екстра бело брашно тип 400
  • 300 мл млако млеко
  • 20 г свеж квасец
  • 2 лажици шеќер
  • 1 лажичка сол
  • 50 мл масло за јадење
  • 2 белки од јајце
  • сусам, афионово семе и маргарин за пред печење
  • 2 жолчки измешани со 2 лажици млеко за премачкување на погачата

4-6

180

Подготовка

Во длабок сад замесете тесо од брашното, млекото, шеќерот, солта, маслото за јадење и белките. Измесете меко и глатко тесто и оставете го да стаса околу 1 час на собна температура. Поделете го тестото на два дела (едниот дел да биде поголем 2/3 од тестото, а другиот 1/3). Од поголемиот дел измесете топка и ставете ја во средина од тавчето за печење. Другиот дел поделете го на 3 помали дела и од секој дел расукајте кора голема колку чинија. Секоја кора премачкајте ја со малку маргарин и редете ја една врз друга. На последната кора не се додава маргарин. Од трите кори расукајте една поголема и поделете ја на 8 еднакви дела. Секој дел засечете го на средина и врвот превиткајте го два пати во пресечениот дел. Секој оформен крак редете го околу погачата залепувајќи го со изматената жолчка и млеко. На крај, оставете да стаса околу 30 минути, премачкајте со жолчка и млеко промешани заедно и наросете сусам и афионово семе. Додадете парчиња маргарин и печете во загреана рерна од 180 степени околу 40 минути.
БРЗА ЗАКУСКА

БРЗА ЗАКУСКА

СОСТОЈКИ 1 Грахам леб 100 гр мајонез 200 гр крем-сирење 1 лажичка ситно исечкан копар сол и мелен црн пипер по вкус 4-5 капки сок од свеж лимон 150 гр пршута

8-1020
ЖЕЛЕ РОЛАТ

ЖЕЛЕ РОЛАТ

СОСТОЈКИ 1 пакување Сендвич колачиња со какако и какао фил 150 г растопен путер 1 лажичка екстракт од ванила 1 лажица какао 250 мл млеко 2 ќесички шлаг-пена 1 пакетче желатин растворен во вода и растопен на пареа желе-бонбони во различни бои

10300
ПОСЕН ТАРТ СО ЗЕЛЕНЧУК

ПОСЕН ТАРТ СО ЗЕЛЕНЧУК

250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г маргарин на собна температура 70 мл вода За фил: 2 тиквички 2 модри патлиџани 1 домат 200 г свежи шампињони 400 мл доматен сос 1 главица кромид 2 чешниња лук сол и мелен црн пипер по вкус

4-660
КАФЕ-ТОРТА

КАФЕ-ТОРТА

За тесто: 170 г Брашно за колачи 170 г путер или маргарин на собна темепратура 170 г шеќер (може да користите и кафеав шеќер) 3 јајца 4 лажици инстант кафе разредени со 1 лажица врела вода За фил: 120 г шеќер во прав 70 г путер на собна температура 1 лажица инстант кафе разредено во […]

1245
СЛАДОК КОЛАЧ СО ТИКВИЧКА

СЛАДОК КОЛАЧ СО ТИКВИЧКА

300 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажички сода бикарбона ½ лажичка сол 1 лажичка цимет ½ лажичка мелен сув ѓумбир ½ лажичка мускатно оревче малку мелено каранфилче 3 јајца 120 г пире од моркови (сварени и испасирани моркови) 150 г шеќер 120 мл масло за јадење (или растопен путер) 60 мл водa 1 […]

6-860
Жито Лукс рецепт – ролат со цимет

Жито Лукс рецепт – ролат со цимет

8
Жито Лукс рецепт – мафини за Денот на вљубените

Жито Лукс рецепт – мафини за Денот на вљубените

1225
МИЛИБРОД

МИЛИБРОД

250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г маргарин на собна температура 70 мл вода За фил: 2 тиквички 2 модри патлиџани 1 домат 200 г свежи шампињони 400 мл доматен сос 1 главица кромид 2 чешниња лук сол и мелен црн пипер по вкус

6-8110