МАДЛЕНИ

Состојки

  • 1 шолја Екстра бело брашно тип 400
  • 3 јајца
  • 50 г шеќер
  • кора од портокал
  • 1 лажичка прашок за пециво
  • прстофат сол
  • 6 лажици растопен путер

30

90

Подготовка

Со жица за матење, изматете ги јајцата, шеќерот и кората од портокал. Потребно е убаво да бидат изматени сите состојки, па затоа матете околу 2 минути. Во сад на страна, ставете ги брашното, прашокот за пециво и прстофат сол. Добро промешајте и додадете ги сите овие суви состојки во смесата со изматените јајца. Повторно матете со жицата за матење додека целата смеса не се соедини. На крајот, додадете го растопениот путер и повторно промешајте. Доколку немате тавче во облик на школки, нема потреба од паника! Нема да го добиете овој облик на овие колачиња, но смесата сама по себе е многу сунѓереста и вкусна. Ставете ја во каков било калап од вашите омилени колачиња, па дури и во мафини. Совет: потребно е смесата да ја оставите во ладилник околу 1 час за да отстои, особено доколку користите тавче во облик на школки. Печете на температура од 180 степени околу 10 минути. На крајот, наросете со шеќер во прав.
РОЛАТ СО ПИРЕ ОД КОСТЕНИ

РОЛАТ СО ПИРЕ ОД КОСТЕНИ

СОСТОЈКИ 300 г Сендвич колачиња со ванила фил 250 г пире од костени 350 г путер 150 г чоколадо за готвење 100 г кокос 300 г шеќер во прав 50 мл вода

6-8120
ПЕЧУРКИ ВО ЛИСНАТО ТЕСТО

ПЕЧУРКИ ВО ЛИСНАТО ТЕСТО

За лиснато тесто: 300 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл кисела вода 2 лажици масло за јадење 150 г путер или маргарин прстофат сол За фил: 250 г свежи шампињони 2 раце свеж спанаќ 1 лажичка сол 1 лажица мешан сув зеленчук 1 лажичка сенф 1 главица ситно исечкан кромид 1 чешне лук […]

690
ПУДИНГ СО ПАЛЕНТА

ПУДИНГ СО ПАЛЕНТА

1 шолја Палента 1 шолја вода 1 1/2 шолја млеко 1 1/2 шолја бел шеќер 1 стапче цимет 1/2 шолја путер

430
ДОМАШНО ТОБЛЕРОНЕ

ДОМАШНО ТОБЛЕРОНЕ

Потребни состојки: 200 гр мелени Колачиња со чоколадни парчиња и лешници 150 гр путер 200 гр чоколада  2 лажици мед  1 дл кока-кола  200 гр шеќер  75 гр крупно сечкани лешници 75 гр крупно сечкани бадеми  100 гр чоколада за глазура

10-1230
ЧИЗКЕЈК СО АРОНИЈА

ЧИЗКЕЈК СО АРОНИЈА

За кора: 400 г Брашно за колачи 1/2 лажичка сол 130 г студен путер кора од 1 лимон 70 г шеќер 2 јајца 1 лажица ванила За фил: 220 г крем-сирење 220 г кисела павлака 100 г шеќер 2 лажици нишесте 2 јајца 1 лажица екстракт од ванила 350 г аронија

10100
Жито Лукс рецепт – мафини за Денот на вљубените

Жито Лукс рецепт – мафини за Денот на вљубените

1225
ЕКЛЕРИ

ЕКЛЕРИ

За еклерите: 150 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажици шеќер 1 лажичка сол 1/2 пакетче прашок за печиво 120 мл вода 130 мл млеко 130 г путер 5 јајца на собна температура За кремот: 1 1/2 ќесички инстант ванила пудинг 500 мл млеко 1 лажичка екстракт од ванила 3 жолчки 50 г путер […]

20160
КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

15 парчиња Двопек со сусам и просо 1 конзерва компот од кајсии 125 g путер 125 g шеќер 3 јајца 100 g брашно, малку сол 2 лажици прашок за печиво 100 g мармалад од кајсии неколку бадеми за декорирање

660