ПОСНИ КИФЛИЧКИ

Состојки

  • 500 г Екстра бело брашно тип 400
  • 200 мл млака вода
  • 10 г свеж квасец
  • сол по вкус
  • 2 лажици шеќер
  • 60 мл масло за јадење
  • сусам
  • маргарин за премачкување

8-10

120

Подготовка

Во длабок сад замесете тесто од брашното, водата, квасецот, солта, шеќерот и маслото за јадење. Оставете го да стаса околу 60-тина минути и расукајте го во правоаголна кора. Пресечете ленти долги околу 10 см, а широки околу 2-3 см. Премачкајте ја секоја лента со маргарин и свиткајте ја во ролат. Оставете ги кифличките да стасаат околу 20-30 минути, премачкајте ги со растопен маргарин и наросете со сусам. Печете ги во загреана рерна од 180 степени околу 20-тина минути.
ПЕЧУРКИ ВО ЛИСНАТО ТЕСТО

ПЕЧУРКИ ВО ЛИСНАТО ТЕСТО

За лиснато тесто: 300 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл кисела вода 2 лажици масло за јадење 150 г путер или маргарин прстофат сол За фил: 250 г свежи шампињони 2 раце свеж спанаќ 1 лажичка сол 1 лажица мешан сув зеленчук 1 лажичка сенф 1 главица ситно исечкан кромид 1 чешне лук […]

690
Сендвич со туна и црвена пиперка

Сендвич со туна и црвена пиперка

8 парчиња Интегрален леб со микс од зрна 200г туна од конзерва; 2 големи лажици нискокалоричен мајонез; 2 свежи главици кромид, ситно исечкани; 1 црвена блага пиперка, ситно исечкана; 1 мала лажица копар, ситно исечкан; сол и свежо мелен бибер; 4 листа марула.

410
Цимет ролнички

Цимет ролнички

За тесто: 400 г Брашно за колачи 3 лажици шеќер 100 мл млеко 3 лажици путер 1 јајце За фил: 3 лажици путер 5 лажици цимет 200 г кафеав шеќер

12-1645
Торта со моркови и маскарпоне

Торта со моркови и маскарпоне

За пандишпан: 300 г Брашно за колачи 250 г шеќер 200 мл масло за јадење 4 јајца 400 г млади моркови 3 лажички цимет За крем: 170 г путер 500 г сирење маскарпоне 300 г шеќер во прав 1 лажица екстракт од ванила

8-10100
„ПРЕВРТЕНИ“ МАФИНИ СО ЧОКОЛАДО

„ПРЕВРТЕНИ“ МАФИНИ СО ЧОКОЛАДО

За тесто: 180 г Брашно за колачи прстофат сол 60 мл врела вода 1 лажичка инстант кафе 60 г какао 60 мл кисела павлака 60 мл млеко 150 г омекнат путер 200 г шеќер 2 јајца 1 лажица екстракт од ванила За чоколадниот крем: 100 г чоколадо 100 мл млеко 40 г путер на собна […]

640
МЕДЕНИ СРЦА

МЕДЕНИ СРЦА

За тесто 500г Пекарско брашно тип 500; 250г мед; 100г шеќер; 150г маргарин; 1 јајце; 10г какао: 2 мали лажички цимет; 1 ќесичка прашок за печиво; 100г ситно сечкани бадеми. За филување 2 пудинга од ванила; ½ л млеко.

210
Чоколаден колач

Чоколаден колач

150 г Брашно за колачи 300 г чоколадо за готвење 100 г шеќер 150 г путер 4 јајца 30 г мелени бадеми 1 ќесичка ванилин шеќер

6-845
ПРАЗНИЧНА ПОГАЧА

ПРАЗНИЧНА ПОГАЧА

500 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 1 белка 50 мл масло за јадење 20 г свеж квасец 1 лажичка шеќер 1 лажичка сол јајце за премачкување сусам и мак за декорација 100 г омекнат путер

6-8180