ПИЛЕШКА САЛТИНБОКА ФОКАЧА

Состојки

За мини фокачи:

За пилешко во сланина:

  • 4 парчиња пилешко бело месо
  • 12 големи парчиња сланина
  • босилек
  • кора од 1 лимон
  • сол и мелен црн пипер
  • масло за јадење

4

80

Подготовка

Од состојките за мини фокачи замесете меко и глатко тесто. Оставете го да стаса околу 40 минути на собна температура. Размесете го тестото и поделете го на 4 еднакви дела. Оформете мини фокачи така што ќе ги расукате секој од деловите и ќе ги оставите да стасаат околу 30 минути. Пред да ги печете, загрејте ја рерната на 200 степени и со помош на прстите направете дупчиња низ целото тесто. Печете ги фокачите околу 20-25 минути додека не добијат убава златнокафеава боја. Во длабок сад ставете ги парчињата пилешко бело месо. Насолете со сол и мелен црн пипер. Додадете ја кората од лимонот и убаво промешајте ги сите состојки. Земете парче од сланината или пршутата и превиткајте низ целото парче пилешки стек во кое ќе ставите свеж босилек. Вака подготвеното пилешко во сланина, пржете го во тава со загреано масло. На секое парче мини фокача, сервирајте парче пилешки стек пресечено на половина.
АМЕРИКАНСКА ПИТА СО ПРАСКИ

АМЕРИКАНСКА ПИТА СО ПРАСКИ

300 г Eкстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 3 лажички шеќер 250 г омекнат путер 80 мл студена вода За фил: 5 свежи и тврди праски 3 лажици шеќер 2 лажици пудинг од ванила

4-680
БАКЛАВА

БАКЛАВА

СОСТОЈКИ 3 пакувања Сендвич колачиња со ванила фил 250 г сечкани ореви 200 г сечкани бадеми 250 г растопен путер 500 г кори за баклава За шербет: 500 г шеќер 400 мл вода резанки од 1 лимон 2 пакетчиња ванилин шеќер

3090
БУРГЕРИ

БУРГЕРИ

1 пакување Интегрален леб со микс од зрна 500 грама говедско мелено месо 1 мал изрендан морков 1 мал исечкан црвен кромид ½ шолја крем-сирење 1 изрендана тиквичка 1 изматено јајце, презла 1 супена лажица сос од домати 1 супена лажица масло домат исечкан на парчиња

440
Сендвич со туна и црвена пиперка

Сендвич со туна и црвена пиперка

8 парчиња Интегрален леб со микс од зрна 200г туна од конзерва; 2 големи лажици нискокалоричен мајонез; 2 свежи главици кромид, ситно исечкани; 1 црвена блага пиперка, ситно исечкана; 1 мала лажица копар, ситно исечкан; сол и свежо мелен бибер; 4 листа марула.

410
ПОСЕН ТАРТ СО ЗЕЛЕНЧУК

ПОСЕН ТАРТ СО ЗЕЛЕНЧУК

250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г маргарин на собна температура 70 мл вода За фил: 2 тиквички 2 модри патлиџани 1 домат 200 г свежи шампињони 400 мл доматен сос 1 главица кромид 2 чешниња лук сол и мелен црн пипер по вкус

4-660
ПОГАЧА

ПОГАЧА

За тесто: 1кг Пекарско брашно тип 500 2 лажички сол 1 маргарин за премачкување 40г квасец 2 јајца 150мл масло за јадење 100мл млеко 2 лажички шеќер околу 300 мл вода сусам или ким за декорација.

90
ПРАЗНИЧНИ СЕНДВИЧ КОЛАЧИ

ПРАЗНИЧНИ СЕНДВИЧ КОЛАЧИ

250 г Брашно за колачи 70 г какао 1 1/2 лажичка сода бикарбона 1 лажичка сол 250 мл млеко 1 лажичка екстракт од ванила 120 г путер на собна температура 200 г шеќер 1 јајце За фил: 250 мл слатка павлака 3 лажици шеќер во прав 4 лажици крем-сирење на собна температура 2 лажички екстракт […]

1545
ЛИМЕТА ТОРТИЧКИ

ЛИМЕТА ТОРТИЧКИ

2 пакувања Сендвич колачиња со ванила фил 75 мл свежо цеден сок од лимета  100 мл кондензирано млеко  230 гр крем-сирење  55 гр растопен путер  150 гр слатка павлака (плус за декорација).

1230