ПИЛЕШКА САЛТИНБОКА ФОКАЧА

Состојки

За мини фокачи:

За пилешко во сланина:

  • 4 парчиња пилешко бело месо
  • 12 големи парчиња сланина
  • босилек
  • кора од 1 лимон
  • сол и мелен црн пипер
  • масло за јадење

4

80

Подготовка

Од состојките за мини фокачи замесете меко и глатко тесто. Оставете го да стаса околу 40 минути на собна температура. Размесете го тестото и поделете го на 4 еднакви дела. Оформете мини фокачи така што ќе ги расукате секој од деловите и ќе ги оставите да стасаат околу 30 минути. Пред да ги печете, загрејте ја рерната на 200 степени и со помош на прстите направете дупчиња низ целото тесто. Печете ги фокачите околу 20-25 минути додека не добијат убава златнокафеава боја. Во длабок сад ставете ги парчињата пилешко бело месо. Насолете со сол и мелен црн пипер. Додадете ја кората од лимонот и убаво промешајте ги сите состојки. Земете парче од сланината или пршутата и превиткајте низ целото парче пилешки стек во кое ќе ставите свеж босилек. Вака подготвеното пилешко во сланина, пржете го во тава со загреано масло. На секое парче мини фокача, сервирајте парче пилешки стек пресечено на половина.
ПОЛНЕТИ ЛАЗАЊИ

ПОЛНЕТИ ЛАЗАЊИ

За тесто: 200 г Екстра бело брашно тип 400 2 јајца прстофат сол За фил: 300 г брокула исечкана на мали парчиња 100 г рендан кашкавал 30 г рендан пармезан 200 мл неутрална павлака за готвење 3 парчиња сардини ситно исечкани 50 г исечкани кикирики 3 лажици маслиново масло 2 чешниња лук, сечкан свеж магдонос […]

2-345
КОЛАЧИ ЕЛКИ

КОЛАЧИ ЕЛКИ

370 г Екстра бело брашно тип 400 250 г путер исечкан на коцки 1 жолчка 1 лажичка екстракт од ванила 140 г шеќер во прав

8-1050
НЕОБИЧЕН ДОРУЧЕК

НЕОБИЧЕН ДОРУЧЕК

СОСТОЈКИ 1 пакување ‘Ржан леб 4-5 парчиња 6 јајца 250 мл млеко 250 г кашкавал 1 главица кромид 100 г кашкавал чедар.

4-6180
Клуб-сендвич со свеж зеленчук

Клуб-сендвич со свеж зеленчук

8 парчиња Интегрален леб 8 листа марула; 16 парчиња сушени , ситно исечкани домати; 2 тиквички, исечени на тенки кругови; 1 модар патлиџан, исечен на тенки кругови; 2 домати, исечени на тенку кругови; 4 лажици нискокалоричен мајонез; маслиново масло; Сол и свежо мелен бибер

325
КРЕМ ЧОРБА ОД ПЕЧУРКИ СО ДВОПЕК

КРЕМ ЧОРБА ОД ПЕЧУРКИ СО ДВОПЕК

3-4 парчиња Пченичен двопек 250 g свежи шампињони 1 главица кромид 1 лажица брашно 1 јајце 1,5 l вода 100 ml кисела павлака магдонос маслиново масло сол, сув зачин по желба

430
ДОМАШНО ТОБЛЕРОНЕ

ДОМАШНО ТОБЛЕРОНЕ

Потребни состојки: 200 гр мелени Колачиња со чоколадни парчиња и лешници 150 гр путер 200 гр чоколада  2 лажици мед  1 дл кока-кола  200 гр шеќер  75 гр крупно сечкани лешници 75 гр крупно сечкани бадеми  100 гр чоколада за глазура

10-1230
ПЕРЕЦИ

ПЕРЕЦИ

За тестото 1кг Екстра бело брашно тип 400 1 маргарин за готвење 250мл масло за јадење 150мл јогурт 1 лажичка сол 3 жолчки од јајца 1 ќесичка прашок за печиво За премачкување 3 белки сусам сол

30
ПИТА-ПОГАЧА СО УРДА

ПИТА-ПОГАЧА СО УРДА

За тесто: 800 г Екстра бело брашно тип 400 350 мл млеко 2 јајца 1 белка од јајце 1 жолчка за премачкување 50 мл масло за јадење 50 мл јогурт 30 г свеж квасец 2 лажички сол 1 лажица шеќер За фил: 150 г путер или маргарин 300 г урда

4-6150