БУРГЕРИ

Состојки

За плескавици:

  • 1 ситно исечкана главица кромид
  • 1 чешне лук, ситно исечкано
  • 2 лажици паста од домати
  • 1 лажица сенф
  • 1 јајце
  • 1 лажица оригано
  • 1 лажица мајчина душичка

5-7

140

Подготовка

Водата, маслото, сувиот квасец и јајцето се мешаат во длабок сад. Се додаваат брашното, шеќерот и солта. Од состојките се замесува меко и мазно тесто. Тестото се остава да нарасне во подмачкан сад 1 час, или додека двојно се зголеми волуменот. Од нараснатото тесто се вадат 12 еднакви дела, се формираат топчиња и се оставаат покриени со кујнска крпа да нараснат. Се премачкуваат со јајце и се наросуваат со сусам. Се печат на 220°С околу 12 минути. Состојките за плескавиците убаво се мешаат за да се добие хомогена смеса и се оставаат во ладилник околу 1 час. Од смесата се формираат плескавици со големина на испечените лепчиња. Се пржат во загреана грил-тава или скара, од двете страни по 7 минути. Откако ќе се испржат плескавиците, бургер-лепчињата се сечат на половина. На долната половина од лепчето се става плескавицата, парче кашкавал, лист свежа марула, домат и кромид и се поклопува со горната половина од лепчето.
СЛАТКИ ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ЈАГОДИ

СЛАТКИ ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ЈАГОДИ

1 пакување `Ржан леб 500мл слатка павлака 300г јагоди 2 лажички шеќер ½ лажичка екстракт од ванила

5-730
НОВОГОДИШНИ БРАУНИС

НОВОГОДИШНИ БРАУНИС

180 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка екстракт од ванила 1 лажичка инстант кафе 100 г какао 4 јајца 250 г путер 350 г шеќер 250 г растопено чоколадо За декорација: Перечиња глазура од шеќер во прав и сок од лимон прехрамбена црвена боја

1245
КРОСТАТА (CROSTATTA)

КРОСТАТА (CROSTATTA)

350 г Екстра бело брашно тип 400 250 г нерастопен путер исечкан на коцки 1 жолчка 100 г шеќер во прав 30-40 мл студена вода 1 тегла џем од кајсии

6120
ПРАЗНИЧНА ПОГАЧА

ПРАЗНИЧНА ПОГАЧА

500 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 1 белка 50 мл масло за јадење 20 г свеж квасец 1 лажичка шеќер 1 лажичка сол јајце за премачкување сусам и мак за декорација 100 г омекнат путер

6-8180
ТОРТА СО ЈАГОДИ

ТОРТА СО ЈАГОДИ

3 лажици Екстра Бело брашно тип 400 8 јајца 8 лажици шеќер 1 лажица масло за јадење 150 г сечкани ореви 100 г суво грозје 1 кесичка прашок за печиво За фил: 500 мл слатка павлака 150 мл крем-сирење 50 г шеќер во прав јагоди 100 г чоколадо за готвење

8-10105
КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

500 g Пченкарно брашно малку црн пипер малку сол 50 ml масло

8-1040
Жито Лукс рецепт – мезе леб со зелен сос

Жито Лукс рецепт – мезе леб со зелен сос

520
СОЛЕНИ СУСАМ-БОМБИЧКИ

СОЛЕНИ СУСАМ-БОМБИЧКИ

За тесто: 500г Сенаменско брашно 2 јајца (1 цело јајце +1 жолчка за тесто) 2 лажички сол 1 супена лажичка рум или коњак 4 лажички прашок за печиво 1 маргарин за готвење 1 филџан кисело млеко 1 филџан масло за јадење За декорација: Белка од 1 јајце половина лажиче сол 100г сусам

45

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ГОДИШНО СОБРАНИЕ НА АКЦИОНЕРИ