БУРГЕРИ

Состојки

За плескавици:

  • 1 ситно исечкана главица кромид
  • 1 чешне лук, ситно исечкано
  • 2 лажици паста од домати
  • 1 лажица сенф
  • 1 јајце
  • 1 лажица оригано
  • 1 лажица мајчина душичка

5-7

140

Подготовка

Водата, маслото, сувиот квасец и јајцето се мешаат во длабок сад. Се додаваат брашното, шеќерот и солта. Од состојките се замесува меко и мазно тесто. Тестото се остава да нарасне во подмачкан сад 1 час, или додека двојно се зголеми волуменот. Од нараснатото тесто се вадат 12 еднакви дела, се формираат топчиња и се оставаат покриени со кујнска крпа да нараснат. Се премачкуваат со јајце и се наросуваат со сусам. Се печат на 220°С околу 12 минути. Состојките за плескавиците убаво се мешаат за да се добие хомогена смеса и се оставаат во ладилник околу 1 час. Од смесата се формираат плескавици со големина на испечените лепчиња. Се пржат во загреана грил-тава или скара, од двете страни по 7 минути. Откако ќе се испржат плескавиците, бургер-лепчињата се сечат на половина. На долната половина од лепчето се става плескавицата, парче кашкавал, лист свежа марула, домат и кромид и се поклопува со горната половина од лепчето.
ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

4 парчиња Пченичен двопек/strong> 6 лажици рендан пармезан 1 лажица путер 1 лажица сенф 1/2 лажица оригано

215
КОРИ (ЈУФКИ)

КОРИ (ЈУФКИ)

5кг Сенаменско бело брашно 30 јајца 1л млеко 1 лажичка сол

480
Бела магија

Бела магија

За пандишпан: 15 лажици Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 5 јајца 15 лажици шеќер 15 лажици масло 15 лажици млеко 1 ќесичка ванилин шеќер За фил: 250 мл слатка павлака 1 ќесичка желатин 1 лажичка екстракт од ванила 200 г јагоди

8-1075
КРОАСАНИ

КРОАСАНИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл вода 2 пакетчиња сув квасец 3 лажички сол 50 г шеќер 100 г + 250 г путер 1 јајце за премачкување

12300
БРЗА ЗАКУСКА

БРЗА ЗАКУСКА

СОСТОЈКИ 1 Грахам леб 100 гр мајонез 200 гр крем-сирење 1 лажичка ситно исечкан копар сол и мелен црн пипер по вкус 4-5 капки сок од свеж лимон 150 гр пршута

8-1020
ЛЕБ

ЛЕБ

1кг Пекарско брашно тип 500; 30г свеж квасец; 20г сол; 10г шеќер; околу 580мл вода.

4140
Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

4-615
ЧИЗКЕЈК

ЧИЗКЕЈК

За бисквит основата:  200 гр изблендирани Kолачиња со чоколадни парчиња 70 гр омекнат путер  4 ½ лажици шеќер За фил:  230 гр крем-сирење (маскарпоне)  200 гр шеќер во прав  200 мл слатка павлака 1 лажица ванила екстракт 150 гр слатко од јагоди

1040