БУРГЕРИ

Состојки

За плескавици:

  • 1 ситно исечкана главица кромид
  • 1 чешне лук, ситно исечкано
  • 2 лажици паста од домати
  • 1 лажица сенф
  • 1 јајце
  • 1 лажица оригано
  • 1 лажица мајчина душичка

5-7

140

Подготовка

Водата, маслото, сувиот квасец и јајцето се мешаат во длабок сад. Се додаваат брашното, шеќерот и солта. Од состојките се замесува меко и мазно тесто. Тестото се остава да нарасне во подмачкан сад 1 час, или додека двојно се зголеми волуменот. Од нараснатото тесто се вадат 12 еднакви дела, се формираат топчиња и се оставаат покриени со кујнска крпа да нараснат. Се премачкуваат со јајце и се наросуваат со сусам. Се печат на 220°С околу 12 минути. Состојките за плескавиците убаво се мешаат за да се добие хомогена смеса и се оставаат во ладилник околу 1 час. Од смесата се формираат плескавици со големина на испечените лепчиња. Се пржат во загреана грил-тава или скара, од двете страни по 7 минути. Откако ќе се испржат плескавиците, бургер-лепчињата се сечат на половина. На долната половина од лепчето се става плескавицата, парче кашкавал, лист свежа марула, домат и кромид и се поклопува со горната половина од лепчето.
ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС

ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС

За основата:  200 гр изблендирани Колачиња со какао и чоколадни парчиња 70 гр омекнат путер  2 лажици шеќер За чоколадниот мус:  225 гр чоколадо за готвење исечкано на парчиња  55 гр путер  3 јајца (одвоени белките од жолчките)  55 гр шеќер во прав  375 мл слатка павлака За декорација: чоколадни парчиња

8-1045
ПАЛЕНТА СО ПЕЧУРКИ

ПАЛЕНТА СО ПЕЧУРКИ

170 г Палента 800 мл вода 2 лажици „Вегета“ ½ l доматно пире 1 кромид 1 исечкано чешне лук малку бело вино 10 г путер 2 лажици масло шампињони малку лимонов сок оригано и магдонос по желба

240
МЕДЕНИ СРЦА

МЕДЕНИ СРЦА

За тесто 500г Пекарско брашно тип 500; 250г мед; 100г шеќер; 150г маргарин; 1 јајце; 10г какао: 2 мали лажички цимет; 1 ќесичка прашок за печиво; 100г ситно сечкани бадеми. За филување 2 пудинга од ванила; ½ л млеко.

210
БУРГЕРИ

БУРГЕРИ

400 г Екстра бело брашно тип 400 2 пакетчиња сув квасец 2 лажици шеќер 2 лажички сол 180 мл млака вода 2 јајца 2 лажици маслиново масло За плескавици: 1 ситно исечкана главица кромид 1 чешне лук, ситно исечкано 2 лажици паста од домати 1 лажица сенф 1 јајце 1 лажица оригано 1 лажица мајчина […]

5-7140
РОЗИ СО МАСЛИНКА

РОЗИ СО МАСЛИНКА

600 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл млака вода сол по вкус 15 г свеж квасец 1 лажичка шеќер 70 мл масло за јадење зелени маслинки со пиперка, пресечени на половина сусам

5-8120
БАСТУНЧЕ ПОЛНЕТО СО МЕЛЕНО МЕСО

БАСТУНЧЕ ПОЛНЕТО СО МЕЛЕНО МЕСО

За тесто: 300 г Екстра бело брашно тип 400 100 мл млеко 50 мл масло за јадење 1 белка сол по вкус 1 лажичка шеќер 1 пакетче сув квасец За фил со мелено месо: 250 г мелено месо 1 главица кромид, ситно исечкана сол и мелен црн пипер по вкус 1 лажица шарена сол масло […]

4-6120
КОЛАЧ СО СУВО ОВОШЈЕ.

КОЛАЧ СО СУВО ОВОШЈЕ.

230 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 350 г суво грозје кора од 3 портокали 300 мл свежо исцеден сок од портокал 1 јајце 150 г мешано суво овошје по желба (урми, смокви, суви сливи, кајсии итн.)

1580
ПРОЈА

ПРОЈА

За тесто: 1 чаша Сенаменско брашно 3 јајца 1 чаша млеко ½ чаша кисела вода 2 чаши пченкарно брашно ½ чаша масло за јадење 1 ќесичка прашок за печиво 200г рендано сирење сол по вкус 150г ситно исечкан праз