ПОЛНЕТИ ЛАЗАЊИ

Состојки

За тесто:

За фил:

  • 300 г брокула исечкана на мали парчиња
  • 100 г рендан кашкавал
  • 30 г рендан пармезан
  • 200 мл неутрална павлака за готвење
  • 3 парчиња сардини ситно исечкани
  • 50 г исечкани кикирики
  • 3 лажици маслиново масло
  • 2 чешниња лук, сечкан
  • свеж магдонос
  • сол и мелен црн пипер

2-3

45

Подготовка

Од трите состојки за тесто - замесете го тестото. Обвиткајте го целото тесто во хартија за свежа храна и оставете да одмори околу 30 минути. Расукајте го тестото со сукало во долги ленти или со помош на машина за правење лазањи. Пресечете парчиња долги околу 15 см. Така пресечените парчиња варете ги во зовриена вода со сол. Кога ќе бидат готови, премачкајте ги со маслиново масло за да не се залепат. Во тава на оган загрејте го маслиновото масло. Додадете ја брокулата, сардините и чешнињата лук ситно исечкани. Промешувајте константно за смесата да не загори. Додадете ги кикириките што претходно ќе ги исечкате, неутралната павлака, пармезанот, кашкавалот и сечканиот магдонос. Гответе уште две до три минути и тргнете го филот од оган. Додадете сол и мелен црн пипер по вкус.Земете од пресечените парчиња лазања, нанесете од филот на едниот крај од тестото и со другиот крај поклопете за да добиете ефект на „сендвич“. Вака подготвените парчиња лазања со брокула ставете ги во тавче обложено со хартија. Врз секое парче полејте малку неутрална павлака и на загреана рерна од 200 степени печете околу 10 минути. Декорирајте со неколку кикирики.
ДОМАШНО ТОБЛЕРОНЕ

ДОМАШНО ТОБЛЕРОНЕ

Потребни состојки: 200 гр мелени Колачиња со чоколадни парчиња и лешници 150 гр путер 200 гр чоколада  2 лажици мед  1 дл кока-кола  200 гр шеќер  75 гр крупно сечкани лешници 75 гр крупно сечкани бадеми  100 гр чоколада за глазура

10-1230
ЧОКОЛАДНИ МАФИНИ

ЧОКОЛАДНИ МАФИНИ

130 г Екстра бело брашно тип 400 200 г шеќер 35 г какао 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка сода бикарбона малку сол 1 јајце 1 зрела пасирана банана 120 мл топла вода 60 мл млеко 60 мл масло за јадење 1 лажичка екстракт од ванила За чоколаден фил: 200 г чоколадо со минимум […]

6-850
ПРАЗНИЧНИ СЕНДВИЧ КОЛАЧИ

ПРАЗНИЧНИ СЕНДВИЧ КОЛАЧИ

250 г Екстра бело брашно тип 400 70 г какао 1 1/2 лажичка сода бикарбона 1 лажичка сол 250 мл млеко 1 лажичка екстракт од ванила 120 г путер на собна температура 200 г шеќер 1 јајце За фил: 250 мл слатка павлака 3 лажици шеќер во прав 4 лажици крем-сирење на собна температура 2 […]

1545
Колач со бадем и ванила крем

Колач со бадем и ванила крем

За пандишпан: 500 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 5 лажици шеќер 150 мл млеко 120 мл масло 4 јајца 150 г мелени бадеми За крем: 1 пакување пудинг од ванила 150 мл слатка павлака 2 лажици екстракт од ванила

8-1080
ПЕРЕЦИ

ПЕРЕЦИ

За тестото 1кг Екстра бело брашно тип 400 1 маргарин за готвење 250мл масло за јадење 150мл јогурт 1 лажичка сол 3 жолчки од јајца 1 ќесичка прашок за печиво За премачкување 3 белки сусам сол

30
ШТРУДЛА СО ЧОКОЛАДО И ОРЕВИ

ШТРУДЛА СО ЧОКОЛАДО И ОРЕВИ

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400  200 мл млеко 1 лажица шеќер 1/2 свеж квасец 3 лажици масло за јадење 3 жолчки 150 г шеќер во прав 1 лажичка екстракт од ванила За фил: 100 мл млеко 100 г чоколадо за готвење 100 г шеќер 100 г ситно мелени ореви 2 лажици […]

10150
ПИЦА ПАЛЕНТА СО ЗЕЛЕНЧУК

ПИЦА ПАЛЕНТА СО ЗЕЛЕНЧУК

150 г Палента 450 мл супа од коцка 1 пиперка 200 г тиквички 1 црвен кромид 1 лажица масло 1 исечкано чешне лук 1/2 лажичка црвен пипер 1/4 лажичка мелен ким малку чили во прав малку сол црн пипер 100гр. рендан кашкавал 1 лажица рендана кора од лимон 2 лажици сечкан магдонос 1 лажичка оригано

460
Just2Good десерт со банана и малини

Just2Good десерт со банана и малини

420