БАСТУНЧЕ ПОЛНЕТО СО МЕЛЕНО МЕСО

Состојки

За тесто:

За фил со мелено месо:

  • 250 г мелено месо
  • 1 главица кромид, ситно исечкана
  • сол и мелен црн пипер по вкус
  • 1 лажица шарена сол
  • масло за јадење
  • 2 лажички мешан сув зеленчук
  • 100 мл доматен сос
  • жолчка за премачкување

4-6

120

Подготовка

Во длабок сад замесете тесто од сите состојки. Оставете го да одмори околу 40-50 минути на собна температура. За тоа време, во тава на оган, загрејте масло за јадење и запржете го кромидот. Додајте го меленото месо и зачините. Промешајте и додајте го доматниот сос. Гответе 10 минути и тргнете настрана додека комплетно се излади. Расукајте го тестото во правоаголна форма и на едната страна превиткајте за да добиете облик на бастунче. Од едната страна на тестото, направете неколку пресеци за да може да го превиткате бастунчето како на фотографијата. На другата страна нанесете од филот со мелено месо и со пресечените делови превиткајте го бастунчето. Пренесете го во тавче обложено со хартија за печење и премачкајте го со жолчка. Печете во загреана рерна на 180 степени околу 30-40 минути.
Бела магија

Бела магија

За пандишпан: 15 лажици Брашно за колачи 5 јајца 15 лажици шеќер 15 лажици масло 15 лажици млеко 1 ќесичка ванилин шеќер За фил: 250 мл слатка павлака 1 ќесичка желатин 1 лажичка екстракт од ванила 200 г јагоди

8-1075
ТОРТА ОД БЕЛА ЧОКОЛАДА И МАЛИНИ

ТОРТА ОД БЕЛА ЧОКОЛАДА И МАЛИНИ

За бисквит основата:  350 г изблендирани Сендвич колачиња со ванила фил 125 г омекнат путер  4½ лажици шеќер За фил: 250 мл млеко  230 мл слатка павлака  1 ванилин шеќер  25 г шеќер во прав  5 жолчки  2 лажици Пченкарно брашно Жито Лукс  1 лажица Екстра бело брашно Жито Лукс 200 г крупно сечкана бела […]

1260
ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС

ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС

За основата:  200 гр изблендирани Колачиња со какао и чоколадни парчиња 70 гр омекнат путер  2 лажици шеќер За чоколадниот мус:  225 гр чоколадо за готвење исечкано на парчиња  55 гр путер  3 јајца (одвоени белките од жолчките)  55 гр шеќер во прав  375 мл слатка павлака За декорација: чоколадни парчиња

8-1045
ШАРЕНА СОЛЕНА ТОРТА

ШАРЕНА СОЛЕНА ТОРТА

СОСТОЈКИ 1 пакување Пченкарен леб За црвена крем-салата: 1 тегла цвекло, ситно исечкано 3 варени јајца 6-7 лажици мајонез 1 лажица кисела павлака сол и мелен црн пипер по вкус За бела крем-салата: 2 пилешки стека, сварени и исечкани на коцки 1 мала конзерва грашок 2 компира, сварени и ситно исечкани 2 јајца варени и […]

1260
„ПРЕВРТЕНИ“ МАФИНИ СО ЧОКОЛАДО

„ПРЕВРТЕНИ“ МАФИНИ СО ЧОКОЛАДО

За тесто: 180 г Брашно за колачи прстофат сол 60 мл врела вода 1 лажичка инстант кафе 60 г какао 60 мл кисела павлака 60 мл млеко 150 г омекнат путер 200 г шеќер 2 јајца 1 лажица екстракт од ванила За чоколадниот крем: 100 г чоколадо 100 мл млеко 40 г путер на собна […]

640
ПИЦА – ВЕНЕЦ

ПИЦА – ВЕНЕЦ

400 г Екстра бело брашно тип 400 1/3 свеж квасец прстофат сол 2 лажички шеќер 200 мл млако млеко 1 јајце

4-660
ТОРТИЛЈА ФИШЕЦИ

ТОРТИЛЈА ФИШЕЦИ

За тортилја лепчиња: 400 г Екстра бело брашно тип 400 160 мл млака вода прстофат сол 50 мл масло за јадење За крем-салата: 500 г пилешки стек, сварен и исечкан на коцки 5-7 лажици кисела павлака 300 г варена пченка 3 лажици рендан пармезан 150 г сечкани маринирани шампињони сол и мелен црн пипер по […]

640
БРЗА ЗАКУСКА

БРЗА ЗАКУСКА

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400 220 мл кисела вода 4 лажици масло за јадење прстофат сол 250 г путер или маргарин За премачкување: 2 лажици кисела павлака 2 лажици сенф 150 г тенки парчиња сланина 1 јајце, лесно изматено со виљушка cусам

6-890