ЗЕМИЧКИ СО КОМПИР

Состојки

  • 300 г Екстра бело брашно тип 400
  • 1 лажичка сол
  • 2 1/2 лажички прашок за печиво
  • 1 лажица шеќер
  • 240 г студен путер исечкан на коцки
  • 120 г пире од компири
  • 120 мл јогурт
  • 1 јајце за премачкување
  • 1 лажица млеко за премачкување

8-10

45

Подготовка

Во длабок сад измешајте ги најпрво сувите состојки. Додадете го студениот путер и со рацете втријте го во брашното, формирајќи структура на песок. На страна измешајте ги пирето од компир и јогуртот. Додадете го во смесата и замесете тесто. По потреба, додавајте брашно за да оформите убаво меко тесто. Расукајте го во кора и со помош на чаша исечете кругови.Наредете ги во тавче обложено со хартија, премачкајте ги со јајце и млеко измешани заедно. Наросете оригано по желба. Печете во загреана рерна од 200 степени околу 20 минути.
Сендвич со пилешко филе и сенф

Сендвич со пилешко филе и сенф

8 парчиња  Бел леб 2 пилешки филеа 2 домати исечкани на коцки 2 лажици сенф малку маслиново масло сол и свежо мелен бибер 4 листа марула

425
Жито Лукс рецепт – ролат со цимет

Жито Лукс рецепт – ролат со цимет

8
ПРАЗНИЧНА ПОГАЧА

ПРАЗНИЧНА ПОГАЧА

500 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 1 белка 50 мл масло за јадење 20 г свеж квасец 1 лажичка шеќер 1 лажичка сол јајце за премачкување сусам и мак за декорација 100 г омекнат путер

6-8180
ТЕГНЕТА ПИТА СО ПРАЗ

ТЕГНЕТА ПИТА СО ПРАЗ

700 г Екстра бело брашно тип 400 350 мл млака вода ¼ од квасец прстофат сол 100 мл масло за јадење За фил 3 страка праз, ситно исечкан 2 лажици масло за јадење 1 јајце 200 г урда или дробено сирење

6-860
ДВОПЕК-ПИЦА

ДВОПЕК-ПИЦА

5-6 парчиња ‘Ржан двопек 150-300 ml млака вода неколку парчиња шунка и кашкавал печурки, маслинки 1 свежа пиперка 1-2 јајца (по желба) пасирани домати (или кечап) оригано

225
ПЧЕНКАРНИ МАФИНИ

ПЧЕНКАРНИ МАФИНИ

1 шолја 275 г Пченкарно брашно 1 шолја бело брашно 1/4 шолја шеќер 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка сол 2 јајца 12 лажици исцедена пченка во зрно 1 1/4 шолја млеко 1/4 шолја масло за јадење

635
ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

4 парчиња Пченичен двопек/strong> 6 лажици рендан пармезан 1 лажица путер 1 лажица сенф 1/2 лажица оригано

215
Пита со урдa и сланина

Пита со урдa и сланина

За тесто: 450 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 20 г свеж квасец  1 лажичка шеќер  50 мл масло за јадење  сол За фил: 400 г урда  1 јајце 200 г сланина – ситно исечкана на коцки  Сол

6105