РАВИОЛИ

Состојки

За тесто:

  • 400 г Екстра бело брашно тип 400
  • 4 јајца
  • малку сол

За фил:

  • 200 г крем-сирење
  • 100 г пармезан

2-4

50

Подготовка

Од брашното, јајцaта и солта се замесува тесто кое се обвиткува со фолија за свежа храна и се остава во ладилник околу 30 минути. Потоа од тестото се расукува тенка кора. На едната половина од тестото се става крем-сирење и пармезан на растојание. Потоа со другата кора се преклопува и се сече на квадрати. Равиолите се варат 7-10 минути во зовриена вода со малку сол. Се послужуваат со доматен сос и рендан пармезан.
Ванила куглоф

Ванила куглоф

За пандишпан: 500 г Екстра бело брашно тип 400 1 кесичка прашок за печиво 400 г шеќер 250 г путер 4 јајца 300 мл млеко 1 пакетче ванилин шеќер кора од лимон и портокал ореви и кандирано овошје по желба

8-1080
КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

500 g Пченкарно брашно малку црн пипер малку сол 50 ml масло

8-1040
РОЛАТ СО СПАНАЌ

РОЛАТ СО СПАНАЌ

За тесто: 3 лажици Екстра бело брашно тип 400 500 г исчистен и обарен спанаќ 7 јајца 2 лажици рендан пармезан сол и мелен црн пипер по вкус 150 г рендан кашкавал За фил: 700 г урда 7-8 везени пиперки, обарени и исечкани на коцки сол и мелен црн пипер по вкус

6-845
ЛЕБ

ЛЕБ

1кг Пекарско брашно тип 500; 30г свеж квасец; 20г сол; 10г шеќер; околу 580мл вода.

4140
ТОРТА ОД БЕЛА ЧОКОЛАДА И МАЛИНИ

ТОРТА ОД БЕЛА ЧОКОЛАДА И МАЛИНИ

За бисквит основата:  350 г изблендирани Kолачиња со чоколадни парчиња 125 г омекнат путер  4½ лажици шеќер За фил: 250 мл млеко  230 мл слатка павлака  1 ванилин шеќер  25 г шеќер во прав  5 жолчки  2 лажици Пченкарно брашно Жито Лукс  1 лажица Екстра бело брашно Жито Лукс 200 г крупно сечкана бела чоколада […]

1260
Пита со урдa и сланина

Пита со урдa и сланина

За тесто: 450 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 20 г свеж квасец  1 лажичка шеќер  50 мл масло за јадење  сол За фил: 400 г урда  1 јајце 200 г сланина – ситно исечкана на коцки  Сол

6105
Колач со бадем и ванила крем

Колач со бадем и ванила крем

За пандишпан: 500 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 5 лажици шеќер 150 мл млеко 120 мл масло 4 јајца 150 г мелени бадеми За крем: 1 пакување пудинг од ванила 150 мл слатка павлака 2 лажици екстракт од ванила

8-1080
ГАЛЕТ СО ДОМАТИ И КИСЕЛА ПАВЛАКА

ГАЛЕТ СО ДОМАТИ И КИСЕЛА ПАВЛАКА

За тесто: 270 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка шеќер 1 лажичка сол 200 г ладен путер 100 мл ладна вода За фил: 2-3 домати 300 г кисела павлака сув или свеж копар, ситно исечкан 1 чешне лук 100 г ситно изрендан кашкавал маслиново масло 1 јајце за премачкување

2-460