РАВИОЛИ

Состојки

За тесто:

  • 400 г Екстра бело брашно тип 400
  • 4 јајца
  • малку сол

За фил:

  • 200 г крем-сирење
  • 100 г пармезан

2-4

50

Подготовка

Од брашното, јајцaта и солта се замесува тесто кое се обвиткува со фолија за свежа храна и се остава во ладилник околу 30 минути. Потоа од тестото се расукува тенка кора. На едната половина од тестото се става крем-сирење и пармезан на растојание. Потоа со другата кора се преклопува и се сече на квадрати. Равиолите се варат 7-10 минути во зовриена вода со малку сол. Се послужуваат со доматен сос и рендан пармезан.
КОРИ (ЈУФКИ)

КОРИ (ЈУФКИ)

5кг Сенаменско бело брашно 30 јајца 1л млеко 1 лажичка сол

480
Жито Лукс рецепт – мезе леб со зелен сос

Жито Лукс рецепт – мезе леб со зелен сос

520
ЗЕМИЧКИ СО КОМПИР

ЗЕМИЧКИ СО КОМПИР

300 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 2 1/2 лажички прашок за печиво 1 лажица шеќер 240 г студен путер исечкан на коцки 120 г пире од компири 120 мл јогурт 1 јајце за премачкување 1 лажица млеко за премачкување

8-1045
Сендвич со домати, оригано, копар и фета

Сендвич со домати, оригано, копар и фета

8 парчиња Интегрален леб со микс од зрна 150г рендано фета сирење 2 лажички зрна копар, исечкан на мали парчиња 2 домати, исечкани на коцки оригано сол и свежо мелен бибер 4 листа зелена салата

410
БРЗА ЗАКУСКА

БРЗА ЗАКУСКА

СОСТОЈКИ 1 Грахам леб 100 гр мајонез 200 гр крем-сирење 1 лажичка ситно исечкан копар сол и мелен црн пипер по вкус 4-5 капки сок од свеж лимон 150 гр пршута

8-1020
ПАЛАЧИНКИ СО ПИРЕ ОД ТИКВА

ПАЛАЧИНКИ СО ПИРЕ ОД ТИКВА

150 г Брашно за колачи 180 мл млеко 100 мл пире од тиква 1 јајце 2 лажици шеќер 1 лажичка цимет 1 лажичка мелен ѓумбир слатка павлака за декорација

620
ЧОКОЛАДНА ТОРТА

ЧОКОЛАДНА ТОРТА

За пандишпани: 80 г Брашно за колачи 6 белки 6 лажици шеќер 120 г мелени ореви 1 ќесичка ванилин шеќер За фил: 400 мл млеко 6 жолчки 10 лажици шеќер 1 пудинг од чоколадо 200 г омекнат путер малку рум За декорација и вториот фил: 2 ќесички шлаг-пена 250 г млеко, 2 лажици какао 1 […]

12120
ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

4 парчиња Двопек со сусам 6 лажици рендан пармезан 1 лажица путер 1 лажица сенф 1/2 лажица оригано

215