Колач од ванила и портокал

Состојки

За пандишпан:

  • 180 г Екстра бело брашно тип 400
  • 2 лажички прашок за печиво
  • 1 лажичка сол
  • 250 г путер
  • 250 г шеќер
  • 4 јајца
  • екстракт од ванила
  • кора од 1 портокал
  • 240 г  кисела павлака

За глазура:

  • 2 портокали,
  • 150 г шеќер,
  • 60 г вода.

8-10

60

Подготовка

Во длабок сад ставете ги сувите состојки. Во друг сад изматете ги путерот и шеќерот до пенеста смеса. Додајте ги јајцата. Матете додека да добиете хомогена смеса. На крајот, додајте ги екстрактот од ванила и кората од портокал. На вака подготвената смеса ставете ги сувите состојки и павлаката. Сe убаво изматете. Смесата ставете ја во калап и печете околу 40 минути на 170 °C. Глазура: во тава на оган зовријте ги шеќерот и водата. Портокалите исечете ги на кругови и додајте ги во шербетот. Варете околу 2-3 минути. Изладениот колач прелијте го со топлиот шербет, па наредете ги парчињата портокал. По желба, декорирајте со свежо нане.
Чоколадна мус торта со малини

Чоколадна мус торта со малини

За пандишпан: 100 г Брашно за колачи малку сол 50 г какао 120 мл врела вода 200 г шеќер 120 мл масло за јадење 2 јајца 1 лажичка екстракт од ванила За чоколаден мус: 250 г чоколадо за готвење 50 г какао 3 јајца 3 лажици путер 300 мл слатка павлака малини. За декорација: 100 […]

10-12150
БУРГЕРИ

БУРГЕРИ

1 пакување Интегрален леб со микс од зрна 500 грама говедско мелено месо 1 мал изрендан морков 1 мал исечкан црвен кромид ½ шолја крем-сирење 1 изрендана тиквичка 1 изматено јајце, презла 1 супена лажица сос од домати 1 супена лажица масло домат исечкан на парчиња

440
НОВОГОДИШНИ БРАУНИС

НОВОГОДИШНИ БРАУНИС

180 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка екстракт од ванила 1 лажичка инстант кафе 100 г какао 4 јајца 250 г путер 350 г шеќер 250 г растопено чоколадо За декорација: Перечиња глазура од шеќер во прав и сок од лимон прехрамбена црвена боја

1245
Сендвич со крем-сирење, месо од мисирка и марула

Сендвич со крем-сирење, месо од мисирка и марула

8 парчиња Бел леб 8 парчиња варено мисиркино месо (нискокалорично) 100г крем сирење маслиново масло 1 домат, исечкан на мали парчиња 1 лажица ситно исечкан магдонос сол и свежо мелен бибер 4 листа марула

410
ВЕЛИГДЕНСКА ПОГАЧА

ВЕЛИГДЕНСКА ПОГАЧА

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 г млако млеко ½ свеж квасец 3 лажици шеќер, прстофат сол 1 лажичка алкохолен оцет За филот: 200 г кравја урда 100 г исецкан свеж спанаќ

6-8155
 ЧОКОЛАДНИ КОЦКИ

 ЧОКОЛАДНИ КОЦКИ

3 пакувања Сендвич колачиња со какао и со ванила фил 100 г растопен путер 350 мл слатка павлака или 3 ќесички шлаг изматени со 350 мл млеко 150 г бело чоколадо растопено на пареа 1 пакетче желатин (растворен во мал сад со 4 лажици вода, а потоа растопен на пареа) 1 лажичка ванила 50 г […]

1240
Жито Лукс рецепт – мафини за Денот на вљубените

Жито Лукс рецепт – мафини за Денот на вљубените

1225
ГАЛЕТ СО ДОМАТИ И КИСЕЛА ПАВЛАКА

ГАЛЕТ СО ДОМАТИ И КИСЕЛА ПАВЛАКА

За тесто: 270 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка шеќер 1 лажичка сол 200 г ладен путер 100 мл ладна вода За фил: 2-3 домати 300 г кисела павлака сув или свеж копар, ситно исечкан 1 чешне лук 100 г ситно изрендан кашкавал маслиново масло 1 јајце за премачкување

2-460