За пандишпан:
- 180 г Екстра бело брашно тип 400
- 2 лажички прашок за печиво
- 1 лажичка сол
- 250 г путер
- 250 г шеќер
- 4 јајца
- екстракт од ванила
- кора од 1 портокал
- 240 г кисела павлака
За глазура:
- 2 портокали,
- 150 г шеќер,
- 60 г вода.
Состојки
За пандишпан:
За глазура:
Подготовка
За тесто: 270 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка шеќер 1 лажичка сол 200 г ладен путер 100 мл ладна вода За фил: 2-3 домати 300 г кисела павлака сув или свеж копар, ситно исечкан 1 чешне лук 100 г ситно изрендан кашкавал маслиново масло 1 јајце за премачкување
30 Kолачиња со чоколадни парчиња 100 гр кондензирано млеко 6 лажици путер 50 гр какао 1 лажичка бренди За декорација: чоколадни трошки и кандирани цреши.
1 шолја 275 г Пченкарно брашно 1 шолја бело брашно 1/4 шолја шеќер 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка сол 2 јајца 12 лажици исцедена пченка во зрно 1 1/4 шолја млеко 1/4 шолја масло за јадење
8 парчиња `Rжан леб 8 јајца 12 тенко исечени парчиња сланина 2 домати исечени на тенки кругови Зелена салата Малку маслиново масло Сол и свежо мелен бибер
170 г Пченкарно брашно; 600 мл вода; 600 мл млеко; 40 г рендан пармезан; 40 г путер. За сосот: малку крупна сол; 60 г свеж босилек; 100 г рендан пармезан; 150 мл масло.