БРУСКЕТИ СО ТУНА, ПИПЕРКА И БЛИТВА

Состојки

  • 5-6 парчиња двопек
  • 1 конзерва туна
  • 2-3 зелени пиперки
  • неколку листови блитва
  • маслиново масло
  • лимонов сок (1/2 лимон)
  • сол, бибер, лук

Подготовка

Пиперките се чистат од семки, се сечкаат на мали парченца и се пропржуваат на маслиново масло, се додека не омекнат. На маслиново масло се пропржува лук со малку лимонов сок. Во истата тава се става блитвата искината на мали парченца. Откако се ќе биде готово, на секое парче двопек се ставаат парченца туна и пржените пиперки, а одозгора се украсува со блитва.
Жито Лукс рецепт – Лосос со интегрален леб

Жито Лукс рецепт – Лосос со интегрален леб

БРУСКЕТИ СО ТУНА, ПИПЕРКА И БЛИТВА

БРУСКЕТИ СО ТУНА, ПИПЕРКА И БЛИТВА

Состојки 5-6 парчиња двопек 1 конзерва туна 2-3 зелени пиперки неколку листови блитва маслиново масло лимонов сок (1/2 лимон) сол, бибер, лук

КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

Состојки: малку црн пипер малку сол 500 g пченкарно брашно 50 ml масло

ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

Состојки 1 пакување бел тост леб 1кг сварен пилешки стек 1 шолја мајонез сок и кора од 1 лимон ситно изрендана 80 г растопен путер 80 г рукола крупно исечкана ¾ шолја ситно исечкани зачински билки (магдонос, нане, копар, босилек) сол и бибер

Инес торта

Инес торта

Состојки 12 парчиња двопек 200 g чоколаден прелив 200 g свежо кравјо несолено сирење 545 ml вода, 25 g шеќер во прав 2 ќесички ванилин шеќер 200 g павлака за шлаг 700 g компот од вишни 20 g безбоен прелив за торти, 100 g лешници

ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

Состојки 4 парчиња двопек 6 лажици рендан пармезан 1 лажица путер 1 лажица сенф 1/2 лажица оригано

Жито Лукс рецепт – мезе леб со зелен сос

Жито Лукс рецепт – мезе леб со зелен сос

Сендвич со туна и црвена пиперка

Сендвич со туна и црвена пиперка

Состојки: 8 парчиња „Жито Лукс“ леб со микс од зрна; 200г туна од конзерва; 2 големи лажици нискокалоричен мајонез; 2 свежи главици кромид, ситно исечкани; 1 црвена блага пиперка, ситно исечкана; 1 мала лажица копар, ситно исечкан; сол и свежо мелен бибер; 4 листа марула.

За 4 лица.