БРУСКЕТИ СО ТУНА, ПИПЕРКА И БЛИТВА

Состојки

  • 5-6 парчиња Двопек со сусам
  • 1 конзерва туна
  • 2-3 зелени пиперки
  • неколку листови блитва
  • маслиново масло
  • лимонов сок (1/2 лимон)
  • сол, бибер, лук

3

25

Подготовка

Пиперките се чистат од семки, се сечкаат на мали парченца и се пропржуваат на маслиново масло, се додека не омекнат. На маслиново масло се пропржува лук со малку лимонов сок. Во истата тава се става блитвата искината на мали парченца. Откако се ќе биде готово, на секое парче двопек се ставаат парченца туна и пржените пиперки, а одозгора се украсува со блитва.
СОЛЕНА ДВОПЕК-ТОРТА

СОЛЕНА ДВОПЕК-ТОРТА

Двопек со сусам (потребно е едно цело пакување и уште 1/4 од друго пакување) 200 g мајонез 2 павлаки 5 јајца 200 g  шунка 100 g кечап 300 g сирење или кашкавал 8 кисели краставички

5-640
Жито Лукс рецепт – мезе леб со зелен сос

Жито Лукс рецепт – мезе леб со зелен сос

520
Колач од ванила и портокал

Колач од ванила и портокал

За пандишпан: 180 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажички прашок за печиво 1 лажичка сол 250 г путер 250 г шеќер 4 јајца екстракт од ванила кора од 1 портокал 240 г  кисела павлака За глазура: 2 портокали, 150 г шеќер, 60 г вода.

8-1060
ЛАЗАЊА СО СПАНАЌ

ЛАЗАЊА СО СПАНАЌ

300 г Екстра бело брашно тип 400 3 јајца малку сол За фил: 1 главици кромид 250 г свежи шампињони 3 лажици маслиново масло 2 чешниња лук 250 г урда 500 г свеж спанаќ 1 лажица оригано 1 лажица сол 400 г кашкавал 100 г бешамел сос

4-690
КРОСТАТА (CROSTATTA)

КРОСТАТА (CROSTATTA)

350 г Екстра бело брашно тип 400 250 г нерастопен путер исечкан на коцки 1 жолчка 100 г шеќер во прав 30-40 мл студена вода 1 тегла џем од кајсии

6120
КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

500 g Пченкарно брашно малку црн пипер малку сол 50 ml масло

8-1040
Колач со кандирано овошје

Колач со кандирано овошје

225 г Брашно за колачи 150 г путер 140 г шеќер 2 јајца 100 мл млеко кандирано овошје по желба

8-1060
ШПАНСКА ПИТА

ШПАНСКА ПИТА

275 г Пченкарно брашно 4 јајца 2,5дл млеко 1,25 дл масло 1 прашок за печиво 100 г бело брашно 150 г ситно исечкана шунка 150 г ситно исечкани кисели краставички 150 г печени црвени пиперки, исчистени и ситно исечкани 100 г сланина исечкана на мали коцки малку сол

6-850