КРОФНИ

Состојки

За тесто

Декорација по желба:-шеќер во прав или растопена чоколада.

8-10

60

Подготовка

Од горенаведените состојки се замесува изедначено тесто, се покрива и се остава на топло околу 30 минути. Се сука кора од околу 1,5см до 2см и со чаша се вадат форми во облик на крофн,а кои се редат на послужавник посипан со брашно и покриени се оставаат да стасаат. Потоа крофните се пржат во длабок сад полн со масло за јадење. По желба крофните се декорираат со шеќер во прав или со растопена чоколада.
БРЗИ БРУСКЕТИ

БРЗИ БРУСКЕТИ

8 парчиња ‘Ржан двопек 4 чешниња лук 2 лажици маслиново масло 4 црвени печени пиперки 200 g сирење магдонос

410
Колач со портокал

Колач со портокал

200 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 3 јајца 150 г путер 160 г шеќер 1 портокал (кора и сок)

8-1050
ЊОКИ

ЊОКИ

околу 400-600 г Екстра бело брашно тип 400 (во зависност од големината на јајцата) 1 кг варени компири 3 јајца 50 мл маслиново масло сол по вкус За пропржување: 3 лажици путер За сос: 500 мл доматен сос 1 чешне лук 50 г рендан пармезан 3 лажици маслиново масло

4-690
КОЛАЧ СО АФИОН

КОЛАЧ СО АФИОН

4 чаши Пекарско брашно тип 500 2 чаши млеко 2 чаши шеќер 2 чаши масло за јадење 100г афион во зрно 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво

6-850
ПИЦА ПАЛЕНТА СО ЗЕЛЕНЧУК

ПИЦА ПАЛЕНТА СО ЗЕЛЕНЧУК

150 г Палента 450 мл супа од коцка 1 пиперка 200 г тиквички 1 црвен кромид 1 лажица масло 1 исечкано чешне лук 1/2 лажичка црвен пипер 1/4 лажичка мелен ким малку чили во прав малку сол црн пипер 100гр. рендан кашкавал 1 лажица рендана кора од лимон 2 лажици сечкан магдонос 1 лажичка оригано

460
ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

170 г Пченкарно брашно; 600 мл вода; 600 мл млеко; 40 г рендан пармезан; 40 г путер. За сосот: малку крупна сол; 60 г свеж босилек; 100 г рендан пармезан; 150 мл масло.

225
БОЖИЌНИ КОЛАЧИЊА

БОЖИЌНИ КОЛАЧИЊА

240 г Екстра бело брашно тип 400 1 ½ лажичка прашок за печиво 1 ½ лажичка сол 70 г шеќер во прав 120 г омекнат путер 400 г шеќер 250 г растопена чоколада со минимум 70 % какао 1 лажичка еспресо 3 јајца 1 лажичка екстракт од ванила

8-1085
ЕМПАНАДАС СО ПЕЧУРКИ

ЕМПАНАДАС СО ПЕЧУРКИ

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400 250 г млеко 2 лажици шеќер ½ квасец 1 јајце 3 лажици маслиново масло сол по вкус За фил: 1 лажица Екстра бело брашно тип 400 2 лажици путер 1 средна главица кромид 500 г свежи шампињони 200 мл вода 1 лажица сув босилек 1 лажица […]

4-660