Чоколадни коцки со ванила-крем

Состојки

За пандишпaн:

За фил:

  • 800 мл млеко
  • 3 пудинга од ванила
  • 130 г шеќер
  • 2 пакетчиња шеќер од ванила
  • 180 г путер

За глазура:

  • 200 г чоколадо за готвење
  • 5 лажици млеко
  • 2 лажици масло за јадење.

10-12

60

Подготовка

Во длабок сад изматете ги јајцата и шеќерот. Додајте ги брашното, какаото и прашокот за печиво и сe убаво измешајте. На крај додајте го маслото за јадење и мешајте додека не добиете хомогена смеса. Од вака подготвената смеса испечете 4 кори една по една во правоаголно тавче на 170 °C околу 10 минути. Фил: подгответе ги трите пудинзи според упатството. Изладениот пудинг изматете го со миксер и додајте му го путерот. Мешајте до хомогена смеса. Во тепсија ставете ја едната кора, премачкајте ја со фил, а постапката повторете ја до последната кора. Глазура: во сад, на пареа растопете ги чоколадото со млекото и маслото и прелијте врз колачот. Вака подготвениот колач оставете го да се излади. Декорирајте со кршени бадеми.
ПЕРЕЦИ

ПЕРЕЦИ

За тестото 1кг Екстра бело брашно тип 400 1 маргарин за готвење 250мл масло за јадење 150мл јогурт 1 лажичка сол 3 жолчки од јајца 1 ќесичка прашок за печиво За премачкување 3 белки сусам сол

30
Пита со урдa и сланина

Пита со урдa и сланина

За тесто: 450 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 20 г свеж квасец  1 лажичка шеќер  50 мл масло за јадење  сол За фил: 400 г урда  1 јајце 200 г сланина – ситно исечкана на коцки  Сол

6105
НОВОГОДИШНИ ЕЛКИ

НОВОГОДИШНИ ЕЛКИ

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400 220 мл кисела вода 4 лажици масло за јадење прстофат сол 250 г путер или маргарин За премачкување: 150 г сланина исечкана на тенки парчиња 1 изматено јајце 1-2 лажици сенф

8-1090
МОНСТЕР СЕНДВИЧИ

МОНСТЕР СЕНДВИЧИ

СОСТОЈКИ Неколку парчиња Интегрален леб со микс од зрна 2-3 лажички сенф тенки парчиња шунка кашкавал зелени маслинки со пиперка

220
ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

1 пакување  Бел леб 1кг сварен пилешки стек 1 шолја мајонез сок и кора од 1 лимон ситно изрендана 80 г растопен путер 80 г рукола крупно исечкана ¾ шолја ситно исечкани зачински билки (магдонос, нане, копар, босилек) сол и бибер

4-630
ЧИЗКЕЈК

ЧИЗКЕЈК

За бисквит основата:  200 гр изблендирани Kолачиња со чоколадни парчиња 70 гр омекнат путер  4 ½ лажици шеќер За фил:  230 гр крем-сирење (маскарпоне)  200 гр шеќер во прав  200 мл слатка павлака 1 лажица ванила екстракт 150 гр слатко од јагоди

1040
СУШИ СЕНДВИЧИ

СУШИ СЕНДВИЧИ

1 пакување  Бел леб со отстранети корки 300г сварена и испасирана пченка 4 големи, тенки парчиња чадена шунка 1 мал изрендан морков 1 мала краставица излупена и исечена на ленти 200 г лосос исечкан на ситни парчиња 2 – 3 листови зелена салата 1 мало авокадо исечкано на тенки ленти

5-730
Колач со кандирано овошје

Колач со кандирано овошје

225 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 150 г путер 140 г шеќер 2 јајца 100 мл млеко кандирано овошје по желба

8-1060