Чоколадни коцки со ванила-крем

Состојки

За пандишпaн:

За фил:

  • 800 мл млеко
  • 3 пудинга од ванила
  • 130 г шеќер
  • 2 пакетчиња шеќер од ванила
  • 180 г путер

За глазура:

  • 200 г чоколадо за готвење
  • 5 лажици млеко
  • 2 лажици масло за јадење.

10-12

60

Подготовка

Во длабок сад изматете ги јајцата и шеќерот. Додајте ги брашното, какаото и прашокот за печиво и сe убаво измешајте. На крај додајте го маслото за јадење и мешајте додека не добиете хомогена смеса. Од вака подготвената смеса испечете 4 кори една по една во правоаголно тавче на 170 °C околу 10 минути. Фил: подгответе ги трите пудинзи според упатството. Изладениот пудинг изматете го со миксер и додајте му го путерот. Мешајте до хомогена смеса. Во тепсија ставете ја едната кора, премачкајте ја со фил, а постапката повторете ја до последната кора. Глазура: во сад, на пареа растопете ги чоколадото со млекото и маслото и прелијте врз колачот. Вака подготвениот колач оставете го да се излади. Декорирајте со кршени бадеми.
Колач од ванила и портокал

Колач од ванила и портокал

За пандишпан: 180 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажички прашок за печиво 1 лажичка сол 250 г путер 250 г шеќер 4 јајца екстракт од ванила кора од 1 портокал 240 г  кисела павлака За глазура: 2 портокали, 150 г шеќер, 60 г вода.

8-1060
КОЛАЧ СО СУВО ОВОШЈЕ.

КОЛАЧ СО СУВО ОВОШЈЕ.

230 г Брашно за колачи 350 г суво грозје кора од 3 портокали 300 мл свежо исцеден сок од портокал 1 јајце 150 г мешано суво овошје по желба (урми, смокви, суви сливи, кајсии итн.)

1580
СЕНДВИЧИ СО ПОХОВАН ПИЛЕШКИ СТЕК

СЕНДВИЧИ СО ПОХОВАН ПИЛЕШКИ СТЕК

СОСТОЈКИ За два сендвичи: 4 парчиња Пченкарен леб 2 парчиња пилешки стек 1 јајце лебни трошки Жито Лукс 8 парчиња кашкавал чедар неколку паричња (кругови) домати листови зелена салата 1 авокадо 1/2 главица кромид 1/2 домат ситно исечкан сок од 1/2 лимон 1 лажичка букова сол сол и мелен црн пипер по вкус

225
Ванила куглоф

Ванила куглоф

За пандишпан: 500 г Брашно за колачи 400 г шеќер 250 г путер 4 јајца 300 мл млеко 1 пакетче ванилин шеќер кора од лимон и портокал ореви и кандирано овошје по желба

8-1080
КРОАСАНИ

КРОАСАНИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл вода 2 пакетчиња сув квасец 3 лажички сол 50 г шеќер 100 г + 250 г путер 1 јајце за премачкување

12300
МИНИ-ТОРТИЧКИ

МИНИ-ТОРТИЧКИ

За тесто: 2 филџани Екстра бело брашно тип 400 2 филџани шеќер; 2 филџани масло за јадење; 4 јајца; 1 филџан млеко; 2 филџани мелени ореви; 1 ќесичка прашок за печиво. За фил: 200мл млеко; 150г шеќер; 100г чоколада; шлаг–пена.

6-860
Just2Good десерт со банана и малини

Just2Good десерт со банана и малини

420
ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

СОСТОЈКИ 1 пакување Бриош леб 250 мл бешамел сос 10-тина парчиња шунка 10-15 парчиња кашкавал 200 г рендан кашкавал мелен црн пипер по вкус

450