ЊОКИ

Состојки

  • околу 400-600 г Екстра бело брашно тип 400 (во зависност од големината на јајцата)
  • 1 кг варени компири
  • 3 јајца
  • 50 мл маслиново масло
  • сол по вкус

За пропржување:

  • 3 лажици путер

За сос:

  • 500 мл доматен сос
  • 1 чешне лук
  • 50 г рендан пармезан
  • 3 лажици маслиново масло

4-6

90

Подготовка

Замесете тесто од сите овие состојки. Испасирајте ги компирите, додадете ги јајцата, солта и маслиновото масло. По потреба, додавајте го брашното треба да добиете меко тесто. Поделете го тестото на повеќе делови и сечете ги њоките по желба. Можете да ги пресечете како на сликата и со виљушка да ги притиснете за да имаат убав изглед. Извалкајте ги во брашно и ставете ги да се варат во зовриена вода со сол (околу 2,5 л вода) да околу 3-4 минути. Кога ќе испливаат на површината значи дека се готови. Во тава на оган загрејте го путерот и ставете ги њоките да се пропржат од двете страни по 2 минути додека не добијат убава кора на нивната површина. Подготовка на сосот: Во истата тава, каде што се пржеа њоките, загрејте маслиново масло и додадете го лукот да се пропржи само малку за да ги пушти своите ароми (околу 1 минута). Потоа додадете го доматниот сос и на тивок оган оставете да крчка околу 10-тина минути. Пред да биде готово, додадете уште една лажица маслиново масло и рендан пармезан. Промешајте и во него додадете ги њоките за да го апсорбираат сосот. Сервирајте во чинија со свеж или сув босилек.
РОЗИ СО МАСЛИНКА

РОЗИ СО МАСЛИНКА

600 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл млака вода сол по вкус 15 г свеж квасец 1 лажичка шеќер 70 мл масло за јадење зелени маслинки со пиперка, пресечени на половина сусам

5-8120
ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

СОСТОЈКИ 1 пакување Бриош леб 250 мл бешамел сос 10-тина парчиња шунка 10-15 парчиња кашкавал 200 г рендан кашкавал мелен црн пипер по вкус

450
БАСТУНЧЕ ПОЛНЕТО СО МЕЛЕНО МЕСО

БАСТУНЧЕ ПОЛНЕТО СО МЕЛЕНО МЕСО

За тесто: 300 г Екстра бело брашно тип 400 100 мл млеко 50 мл масло за јадење 1 белка сол по вкус 1 лажичка шеќер 1 пакетче сув квасец За фил со мелено месо: 250 г мелено месо 1 главица кромид, ситно исечкана сол и мелен црн пипер по вкус 1 лажица шарена сол масло […]

4-6120
ПЧЕНКАРНИ МАФИНИ

ПЧЕНКАРНИ МАФИНИ

1 шолја 275 г Пченкарно брашно 1 шолја бело брашно 1/4 шолја шеќер 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка сол 2 јајца 12 лажици исцедена пченка во зрно 1 1/4 шолја млеко 1/4 шолја масло за јадење

635
Жито Лукс рецепт – Just 2 Good чиа пудинг

Жито Лукс рецепт – Just 2 Good чиа пудинг

3240
КОЛАЧ СО АФИОН

КОЛАЧ СО АФИОН

4 чаши Пекарско брашно тип 500 2 чаши млеко 2 чаши шеќер 2 чаши масло за јадење 100г афион во зрно 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво

6-850
ЧОКОЛАДЕН РОЛАТ СО ФИЛ ОД ТИКВА

ЧОКОЛАДЕН РОЛАТ СО ФИЛ ОД ТИКВА

За ролат: 100 г Екстра бело брашно тип 400 25 г какао 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка сол 4 јајца 150 г шеќер 2 лажици млеко 1 лажичка екстракт од ванила За фил: 200 г пире од тиква 120 г путер на собна температура 300 г шеќер во прав 1 лажичка цимет неколку […]

1250
БРЗА ПИТА СО ШУНКА, СПАНАЌ И КАШКАВАЛ

БРЗА ПИТА СО ШУНКА, СПАНАЌ И КАШКАВАЛ

СОСТОЈКИ 150 г Пченкарно брашно 100 г Екстра бело брашно тип 400 4 јајца 100 мл масло за јадење 150 мл млеко 2 лажички прашок за печиво (1 пакетче) 200 г спанаќ, измиен и исечкан 150 г кашкавал, исечкан на коцки 200 г шунка, исечкана на коцки 1 лажичка сол 2 лажици кисело млеко или […]

4-660