Бела магија

Состојки

За пандишпан:

  • 15 лажици Брашно за колачи
  • 5 јајца
  • 15 лажици шеќер
  • 15 лажици масло
  • 15 лажици млеко
  • 1 ќесичка ванилин шеќер

За фил:

  • 250 мл слатка павлака
  • 1 ќесичка желатин
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 200 г јагоди

8-10

75

Подготовка

Се матат заедно јајцата, шеќерот и ванилата. Се додава маслото и млекото и сe убаво се мати додека да се добие хомогена смеса. Се додава брашното и повторно се меша. Вака подготвената смеса се става во кружен плех со механизам, обложен со хартија за печење. Се пече во загреана рерна на 200˚C, 30 минути или додека тестото да добие светлокафеава боја. За филот, се мати слатката павлака и се додава екстрактот од ванила. Желатинот се подготвува според упатството на кесичката и се додава во изматената слатка павлака. Пандишпанот се вади од механизмот и се сече на половина по средината. Долниот дел се враќа назад во плехот. Од страните се редат јагодите исечени на половина. Се додава филот и се поклопува со втората кора од пандишпан. Одозгора се премачкува со остатокот од филот. Вака подготвената торта се става во фрижидер за да се стегне. Пред послужување се декорира по желба.
КУГЛОФ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО И ЈОГУРТ

КУГЛОФ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО И ЈОГУРТ

125 г Пченкарно брашно малку нишесте 100 мл масло 1 ќесичка ванилин шеќер 125 г брашно 125 мл јогурт 3 јајца малку сол 125 г шеќер кора од лимон

6-860
КРОФНИ

КРОФНИ

За тесто 1кг Екстра бело брашно тип 400 400мл млеко 3 јајца 200мл масло за јадење 200г шеќер 20г квасец 1 ванилин шеќер Декорација по желба:-шеќер во прав или растопена чоколада.

8-1060
БРЗИ БРУСКЕТИ

БРЗИ БРУСКЕТИ

8 парчиња Двопек со сусам 4 чешниња лук 2 лажици маслиново масло 4 црвени печени пиперки 200 g сирење магдонос

410
ПАЛАЧИНКИ СО ПИРЕ ОД ТИКВА

ПАЛАЧИНКИ СО ПИРЕ ОД ТИКВА

150 г Брашно за колачи 180 мл млеко 100 мл пире од тиква 1 јајце 2 лажици шеќер 1 лажичка цимет 1 лажичка мелен ѓумбир слатка павлака за декорација

620
КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

15 парчиња Двопек со сусам и просо 1 конзерва компот од кајсии 125 g путер 125 g шеќер 3 јајца 100 g брашно, малку сол 2 лажици прашок за печиво 100 g мармалад од кајсии неколку бадеми за декорирање

660
ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

1 пакување  Бел леб 1кг сварен пилешки стек 1 шолја мајонез сок и кора од 1 лимон ситно изрендана 80 г растопен путер 80 г рукола крупно исечкана ¾ шолја ситно исечкани зачински билки (магдонос, нане, копар, босилек) сол и бибер

4-630
КОЛАЧ СО КРУШИ

КОЛАЧ СО КРУШИ

270 г Екстра бело брашно тип 400 20 г какао 20 г нишесте 1 прашок за печиво 200 г путер 100 г шеќер во прав 1 банана 5 јајца 1 лажичка екстракт од ванила 3 круши

6-850
ТОРТА БЕЗ ПЕЧЕЊЕ

ТОРТА БЕЗ ПЕЧЕЊЕ

СОСТОЈКИ 4 пакувања Сендвич колачиња со какао и со ванила фил  170 г растопен путер 500 мл слатка павлака 200 г растопено бело чоколадо за готвење 150 г сирење маскарпоне 50 г шеќер во прав 1 лажичка екстракт од ванила 150 мл слатка павлака за декорација шарени мрвици за декорација

15120