ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА

Состојки

  • 200 г Пченкарно брашно
  • 1 ќесичка прашок за печиво
  • 1 шолја масло
  • 4 јајца
  • 1 шолја млеко
  • 1 шолја минерална вода
  • 100 г палента
  • 200 г бело брашно
  • 200 г сирење
  • 400 г спанаќ
  • 1 пиперка

4-6

45

Подготовка

Целите јајца се матат убаво со миксер, се додава маслото, пченкарното, белото брашно и палентата помешани со прашокот за печиво и минералната вода, додека не се добие средно густа смеса. Се додава сирењето и исечканиот спанаќ. Оваа смеса се истура во убаво намастено плехче и се пече околу половина час во загрена рерна на најмногу 180ºC. Кога погачата  целосно ќе се вцрви, се вади од рерната, се покрива со платнена крпа 1 минута и потоа се остава откриена за да се олади.
Жито Лукс рецепт – Бомбици со Нутри колачи

Жито Лукс рецепт – Бомбици со Нутри колачи

830
СОЧНИ СОЛЕНИ КОЛАЧИ

СОЧНИ СОЛЕНИ КОЛАЧИ

250 г Брашно за колачи 1 лажица шеќер 1 лажичка сол 1/2 лажичка лук во прав 5 лажици студен путер 180 мл студено млеко 120 г рендан кашкавал 3 лажици рендан пармезан За премачкување: 2 лажици растопен путер 1 чешне лук ситно исечкано 1 лажичка свежо исечкан магдонос прстофат сол

1245
ЧОКОЛАДНИ БРАУНИС

ЧОКОЛАДНИ БРАУНИС

200 г Брашно за колачи 1 лажичка сол 450 г чоколадо за готвење 1 лажичка инстант кафе 400 г растопен путер 7 јајца 300 г шеќер За декорација: 100 г омекнат путер зелена прехранбена боја 50 г шеќер во прав

1550
ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

СОСТОЈКИ 1 пакување Бриош леб 250 мл бешамел сос 10-тина парчиња шунка 10-15 парчиња кашкавал 200 г рендан кашкавал мелен црн пипер по вкус

450
Ванила куглоф

Ванила куглоф

За пандишпан: 500 г Брашно за колачи 400 г шеќер 250 г путер 4 јајца 300 мл млеко 1 пакетче ванилин шеќер кора од лимон и портокал ореви и кандирано овошје по желба

8-1080
РОЛАТ СО ПИРЕ ОД КОСТЕНИ

РОЛАТ СО ПИРЕ ОД КОСТЕНИ

СОСТОЈКИ 300 г Сендвич колачиња со ванила фил 250 г пире од костени 350 г путер 150 г чоколадо за готвење 100 г кокос 300 г шеќер во прав 50 мл вода

6-8120
ПАЛЕНТА СО ПЕЧУРКИ

ПАЛЕНТА СО ПЕЧУРКИ

170 г Палента 800 мл вода 2 лажици „Вегета“ ½ l доматно пире 1 кромид 1 исечкано чешне лук малку бело вино 10 г путер 2 лажици масло шампињони малку лимонов сок оригано и магдонос по желба

240
ЧИЗКЕЈК СО АРОНИЈА

ЧИЗКЕЈК СО АРОНИЈА

За кора: 400 г Брашно за колачи 1/2 лажичка сол 130 г студен путер кора од 1 лимон 70 г шеќер 2 јајца 1 лажица ванила За фил: 220 г крем-сирење 220 г кисела павлака 100 г шеќер 2 лажици нишесте 2 јајца 1 лажица екстракт од ванила 350 г аронија

10100