ЛЕБ

Состојки

  • 1кг ПЕКАРСКО брашно тип 500;
  • 30г свеж квасец;
  • 20г сол;
  • 10г шеќер;
  • околу 580мл вода.

Подготовка

Состојките се ставаат во еден сад и се замесуваат убаво дедека не се добие изедначено меко тесто. Тестото се покрива и се остава 20 минути на собна температура. Потоа тестото се дели на 3 еднакви дела и се обликува во форма по желба (векна, округло). Обликуваното тесто се става на подмачкан плех и се остава да стаса 50 до 60 минути. Лебот се пече во загреана рерна на 220°С 30 до 35 минути.
ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

Состојки 600 мл вода; 600 мл млеко; 170 г пченкарно брашно; 40 г рендан пармезан; 40 г путер. За сосот: малку крупна сол; 60 г свеж босилек; 100 г рендан пармезан; 150 мл масло.

БРУСКЕТИ СО ТУНА, ПИПЕРКА И БЛИТВА

БРУСКЕТИ СО ТУНА, ПИПЕРКА И БЛИТВА

Состојки 5-6 парчиња двопек 1 конзерва туна 2-3 зелени пиперки неколку листови блитва маслиново масло лимонов сок (1/2 лимон) сол, бибер, лук

ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

Состојки 4 парчиња двопек 6 лажици рендан пармезан 1 лажица путер 1 лажица сенф 1/2 лажица оригано

МЕДЕНИ СРЦА

МЕДЕНИ СРЦА

Состојки За тесто: 500г ПЕКАРСКО брашно тип 500; 250г мед; 100г шеќер; 150г маргарин; 1 јајце; 10г какао: 2 мали лажички цимет; 1 ќесичка прашок за печиво; 100г ситно сечкани бадеми. За филување: 2 пудинга од ванила; ½ л млеко.

ДВОПЕК-ПИЦА

ДВОПЕК-ПИЦА

Состојки 5-6 парчиња двопек (може и интегрален) 150-300 ml млака вода неколку парчиња шунка и кашкавал печурки, маслинки 1 свежа пиперка 1-2 јајца (по желба) пасирани домати (или кечап) оригано

Жито Лукс рецепт – Торта со моркови

Жито Лукс рецепт – Торта со моркови

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

Состојки 15 парчиња двопек 1 конзерва компот од кајсии 125 g путер, 125 g шеќер 3 јајца 100 g брашно, малку сол 2 лажици прашок за печиво 100 g мармалад од кајсии неколку бадеми за декорирање

КУГЛОФ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО И ЈОГУРТ

КУГЛОФ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО И ЈОГУРТ

Состојки: 125 г пченкарно брашно малку нишесте 100 мл масло 1 ќесичка ванилин шеќер 125 г брашно 125 мл јогурт 3 јајца малку сол 125 г шеќер кора од лимон