КИШ

Состојки

За тесто:

За фил:

  • 250 г исечкана сланина на коцки
  • 2 лажици маслиново масло
  • 1 средна главица кромид ситно исечкана
  • 3 јајца
  • 2 жолчки
  • 270 мл неутрална павлака
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажичка мелен црн пипер
  • 1 лажичка црвен пипер
  • 250 г рендан кашкавал
  • 20 г рендан пармезан

6

120

Подготовка

Во длабок сад измешајте ги заедно брашното и солта. Додајте го изладениот исечкан путер. Со помош на рацете втријте го путерот во брашното за да создадете структура налик на песок. Потоа додадете ја студената вода постепено промешувајќи со дрвена лажица се додека не се оформи топка од тесто. Оформете го тестото во облик на диск и завиткајте го во хартија за печење. Оставете го да се излади во ладилник околу 1 час. Расукајте го потоа во округла форма со дебелина од 1 см и ставете го во округло тавче. Отстранете ги краевите што висат. Вратете го во ладилник за повторно да се стегне. Во сад настрана, изматете ги јајцата заедно со неутралната павлака и жолчките, додајте сол, мелен црн пипер и црвен пипер. Додадете го ренданиот кашкавал и пармезан. Во тава со масло испржете ги кромидот и исечканата сланина околу 2-3 минути колку само да омекнат. Изладете околу 5-10 минути. Загрејте ја рерната на 185 степени. Во тавчето со тестото најпрво ставете ги кромидот и сланината заедно врз целата површина. Одозгора полејте го целиот киш со течноста од јајца и неутралната павлака. Печете на 185 степени околу 30-35 минути или додека комплетно не зарумени и не биде смесата жива во средината при проверка со чепкалка.
Сендвич со туна и црвена пиперка

Сендвич со туна и црвена пиперка

8 парчиња Интегрален леб со микс од зрна 200г туна од конзерва; 2 големи лажици нискокалоричен мајонез; 2 свежи главици кромид, ситно исечкани; 1 црвена блага пиперка, ситно исечкана; 1 мала лажица копар, ситно исечкан; сол и свежо мелен бибер; 4 листа марула.

410
ПИЦА ПАЛЕНТА СО ЗЕЛЕНЧУК

ПИЦА ПАЛЕНТА СО ЗЕЛЕНЧУК

150 г Палента 450 мл супа од коцка 1 пиперка 200 г тиквички 1 црвен кромид 1 лажица масло 1 исечкано чешне лук 1/2 лажичка црвен пипер 1/4 лажичка мелен ким малку чили во прав малку сол црн пипер 100гр. рендан кашкавал 1 лажица рендана кора од лимон 2 лажици сечкан магдонос 1 лажичка оригано

460
РОЛАТ СО ОРЕВИ

РОЛАТ СО ОРЕВИ

За тестото: 600 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 1 квасец 3 лажици шеќер прстофат сол 4 жолчки 200 г путер екстракт од ванила жолчка за премачкување За филот: 300 г мелени ореви 4 белки екстракт од ванила 5 лажици шеќер

8-10140
ГАЛЕТ СО ДОМАТИ И КИСЕЛА ПАВЛАКА

ГАЛЕТ СО ДОМАТИ И КИСЕЛА ПАВЛАКА

За тесто: 270 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка шеќер 1 лажичка сол 200 г ладен путер 100 мл ладна вода За фил: 2-3 домати 300 г кисела павлака сув или свеж копар, ситно исечкан 1 чешне лук 100 г ситно изрендан кашкавал маслиново масло 1 јајце за премачкување

2-460
Сендвич со домати, оригано, копар и фета

Сендвич со домати, оригано, копар и фета

8 парчиња Интегрален леб со микс од зрна 150г рендано фета сирење 2 лажички зрна копар, исечкан на мали парчиња 2 домати, исечкани на коцки оригано сол и свежо мелен бибер 4 листа зелена салата

410
ТОРТА ОД БЕЛА ЧОКОЛАДА И МАЛИНИ

ТОРТА ОД БЕЛА ЧОКОЛАДА И МАЛИНИ

За бисквит основата:  350 г изблендирани Kолачиња со чоколадни парчиња 125 г омекнат путер  4½ лажици шеќер За фил: 250 мл млеко  230 мл слатка павлака  1 ванилин шеќер  25 г шеќер во прав  5 жолчки  2 лажици Пченкарно брашно Жито Лукс  1 лажица Екстра бело брашно Жито Лукс 200 г крупно сечкана бела чоколада […]

1260
ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

СОСТОЈКИ 1 пакување Бриош леб 250 мл бешамел сос 10-тина парчиња шунка 10-15 парчиња кашкавал 200 г рендан кашкавал мелен црн пипер по вкус

450
СОЛЕНИ СУСАМ-БОМБИЧКИ

СОЛЕНИ СУСАМ-БОМБИЧКИ

За тесто: 500г Сенаменско брашно 2 јајца (1 цело јајце +1 жолчка за тесто) 2 лажички сол 1 супена лажичка рум или коњак 4 лажички прашок за печиво 1 маргарин за готвење 1 филџан кисело млеко 1 филџан масло за јадење За декорација: Белка од 1 јајце половина лажиче сол 100г сусам

45