- 350 г Екстра бело брашно тип 400
- 250 г нерастопен путер исечкан на коцки
- 1 жолчка
- 100 г шеќер во прав
- 30-40 мл студена вода
- 1 тегла џем од кајсии
КРОСТАТА (CROSTATTA)
Состојки
6
120
Подготовка
ПИЛЕШКА САЛТИНБОКА ФОКАЧА
За мини фокачи: 400 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млака вода 1/4 свеж квасец 1 лажичка шеќер 1 лажичка сол За пилешко во сланина: 4 парчиња пилешко бело месо 12 големи парчиња сланина босилек кора од 1 лимон сол и мелен црн пипер масло за јадење
Ванила куглоф
За пандишпан: 500 г Екстра бело брашно тип 400 1 кесичка прашок за печиво 400 г шеќер 250 г путер 4 јајца 300 мл млеко 1 пакетче ванилин шеќер кора од лимон и портокал ореви и кандирано овошје по желба
Појадок со јајца и леб на парчиња
8 парчиња `Rжан леб 8 јајца 12 тенко исечени парчиња сланина 2 домати исечени на тенки кругови Зелена салата Малку маслиново масло Сол и свежо мелен бибер
КОЛАЧ ОД ЛИМОН И ШУМСКО ОВОШЈЕ
За бисквит основата: 250 гр издробени Меки колачиња со чоко парчиња 6 лажици растопен путер 25 гр шеќер кора од еден лимон. За фил: 2 жолчки 150 мл кондензирано млеко 30 мл свеж сок од лимон 1 лажичка рендана кора од лимон 170 гр мешано шумско овошје
СЛАДОК КОЛАЧ СО ТИКВИЧКА
300 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажички сода бикарбона ½ лажичка сол 1 лажичка цимет ½ лажичка мелен сув ѓумбир ½ лажичка мускатно оревче малку мелено каранфилче 3 јајца 120 г пире од моркови (сварени и испасирани моркови) 150 г шеќер 120 мл масло за јадење (или растопен путер) 60 мл водa 1 […]
ПОСНИ КИФЛИЧКИ
500 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млака вода 10 г свеж квасец сол по вкус 2 лажици шеќер 60 мл масло за јадење сусам маргарин за премачкување
Колач со портокал
200 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 3 јајца 150 г путер 160 г шеќер 1 портокал (кора и сок)
КОЛАЧ СО СУВО ОВОШЈЕ.
230 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 350 г суво грозје кора од 3 портокали 300 мл свежо исцеден сок од портокал 1 јајце 150 г мешано суво овошје по желба (урми, смокви, суви сливи, кајсии итн.)