- 350 г Екстра бело брашно тип 400
- 250 г нерастопен путер исечкан на коцки
- 1 жолчка
- 100 г шеќер во прав
- 30-40 мл студена вода
- 1 тегла џем од кајсии
КРОСТАТА (CROSTATTA)
Состојки

6

120

Подготовка

Отворен сендвич со пиперка и топен кашкавал
8 парчиња Интегрален леб со микс од зрна 1 зелена, 1 портокалова и 1 црвена блага пиперка, ситно исечкани 100г Гауда кашкавал, исечен на коцки 2 лажици ситно исечкани маслинки ситно сечкан свеж магдонос сол и свежо мелен бибер

МЕДИТЕРАНСКИ ДОМАШЕН ЛЕБ
500 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 1/2 лажичка лук во прав 1 лажичка сув или свеж рузмарин 1 1/2 лажичка буковец 1/2 коцка свеж квасец 350 мл млака вода 100 г зелени маслинки 100 г каламата маслинки

РАВИОЛИ
За тесто: 400 г Екстра бело брашно тип 400 4 јајца малку сол За фил: 200 г крем-сирење 100 г пармезан

КОЛАЧ СО СУВО ОВОШЈЕ.
230 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 350 г суво грозје кора од 3 портокали 300 мл свежо исцеден сок од портокал 1 јајце 150 г мешано суво овошје по желба (урми, смокви, суви сливи, кајсии итн.)

ПОСЕН ТАРТ СО ЗЕЛЕНЧУК
250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г маргарин на собна температура 70 мл вода За фил: 2 тиквички 2 модри патлиџани 1 домат 200 г свежи шампињони 400 мл доматен сос 1 главица кромид 2 чешниња лук сол и мелен црн пипер по вкус

КОЛАЧ СО АФИОН
4 чаши Пекарско брашно тип 500 2 чаши млеко 2 чаши шеќер 2 чаши масло за јадење 100г афион во зрно 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво

ПРАЗНИЧНА ПОГАЧА
500 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 1 белка 50 мл масло за јадење 20 г свеж квасец 1 лажичка шеќер 1 лажичка сол јајце за премачкување сусам и мак за декорација 100 г омекнат путер

ТОРТИЛЈИ СО МЕДИТЕРАНСКИ НАМАЗ
За пита лепчиња: 500 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл млака вода прстофат сол 1 прашок за печиво За фил: 1 конзерва црвен грав 60 г кисела павлака 50 г фета сирење 30 г пченка 2 лажички свеж копар ситно исечкан 1 чешне лук 1 лажица свеж сок од лимон сол по вкус […]