- 4 чаши Пекарско брашно тип 500
- 2 чаши млеко
- 2 чаши шеќер
- 2 чаши масло за јадење
- 100г афион во зрно
- 1 ќесичка ванилин шеќер
- 1 ќесичка прашок за печиво
КОЛАЧ СО АФИОН
Состојки

6-8

50

Подготовка

СЕНДВИЧИ СО ПОХОВАН ПИЛЕШКИ СТЕК
СОСТОЈКИ За два сендвичи: 4 парчиња Пченкарен леб 2 парчиња пилешки стек 1 јајце лебни трошки Жито Лукс 8 парчиња кашкавал чедар неколку паричња (кругови) домати листови зелена салата 1 авокадо 1/2 главица кромид 1/2 домат ситно исечкан сок од 1/2 лимон 1 лажичка букова сол сол и мелен црн пипер по вкус

БРУСКЕТИ СО ПРШУТА
неколку парчиња Двопек со сусам 150 g пршута 300 g чери домати 1 топка моцарела сирење власец (може и магдонос или младо кромитче) маслиново масло 1 чешне лук, сол

ТОРТА ОД БЕЛА ЧОКОЛАДА И МАЛИНИ
За бисквит основата: 350 г изблендирани Сендвич колачиња со ванила фил 125 г омекнат путер 4½ лажици шеќер За фил: 250 мл млеко 230 мл слатка павлака 1 ванилин шеќер 25 г шеќер во прав 5 жолчки 2 лажици Пченкарно брашно Жито Лукс 1 лажица Екстра бело брашно Жито Лукс 200 г крупно сечкана бела […]

ТОРТИЛЈА ФИШЕЦИ
За тортилја лепчиња: 400 г Екстра бело брашно тип 400 160 мл млака вода прстофат сол 50 мл масло за јадење За крем-салата: 500 г пилешки стек, сварен и исечкан на коцки 5-7 лажици кисела павлака 300 г варена пченка 3 лажици рендан пармезан 150 г сечкани маринирани шампињони сол и мелен црн пипер по […]

ДВОПЕК-ПИЦА
5-6 парчиња Двопек со сусам 150-300 ml млака вода неколку парчиња шунка и кашкавал печурки, маслинки 1 свежа пиперка 1-2 јајца (по желба) пасирани домати (или кечап) оригано

ПРАЗНИЧНА ПОГАЧА
500 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 1 белка 50 мл масло за јадење 20 г свеж квасец 1 лажичка шеќер 1 лажичка сол јајце за премачкување сусам и мак за декорација 100 г омекнат путер

КОЛАЧ СО КРУШИ
270 г Екстра бело брашно тип 400 20 г какао 20 г нишесте 1 прашок за печиво 200 г путер 100 г шеќер во прав 1 банана 5 јајца 1 лажичка екстракт од ванила 3 круши

БРЗА ЗАКУСКА
СОСТОЈКИ 1 Грахам леб 100 гр мајонез 200 гр крем-сирење 1 лажичка ситно исечкан копар сол и мелен црн пипер по вкус 4-5 капки сок од свеж лимон 150 гр пршута