ЗИМСКА ТОРТА

Состојки

  • 350 г Брашно за колачи
  • 350 г кафеав шеќер
  • 2 лажички мелен ѓумбир
  • 2 лажички цимет
  • 1 лажичка мускатно оревче
  • 1 лажичка мелено каранфилче
  • 2 лажички прашок за печиво
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • 1/2 лажичка сол
  • 3 јајца
  • 3 лажици мед
  • 200 г путер
  • 200 мл млеко
  • 1 лажица сок од портокал
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • кора од портокал
  • 3 големи лажици исечкано мешано кандирано овошје (по желба)

За фил:

  • 300 г омекнато крем-сирење на собна температура
  • 1/2 лажичка цимет
  • 400 г слатка павлака
  • 200 г шеќер во прав

20

240

Подготовка

Најпрво загрејте ја рерната на 180 степени. Во длабок сад измешајте ги заедно сувите состојки: брашното,мелниот ѓумбир, циметот, шеќерот, мускатнто оревче, каранфилче, прашокот за печиво, солта и содата. Во оваа смеса додадете го ладниот путер и матете со миксер додека не се добие смеса во форма на песок. Додадете ги јајцата, едно по едно матејќи помеѓу секое додавање. Додадете млеко, сок од портокал, екстракт од ванила и кора од портокал и на крајот исечканото кандирано овошје. Измешајте ја смесата со миксер додека се соедини, а потоа со помош на шпатула, распределете ја смесата во три округли тавчиња со механизам или пак печете ги една кора по една, така што смесата ќе ја распределите на три еднакви дела. Печете ја секоја кора околу 20-25 минути. Оставете комплетно да се изладат. За подготвка на филот: во длабок сад изматете го крем-сирењето, шеќерот во прав, циметот и слатката павлака додека не добиете густа смеса. Премачкајте ја тортата на секоја кора и одозгора од сите страни, оставете да се стегне околу 2 часа во ладилник и декорирајте со колачиња или пак со преостанатиот фил.
РОЛАТ СО ОРЕВИ

РОЛАТ СО ОРЕВИ

За тестото: 600 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 1 квасец 3 лажици шеќер прстофат сол 4 жолчки 200 г путер екстракт од ванила жолчка за премачкување За филот: 300 г мелени ореви 4 белки екстракт од ванила 5 лажици шеќер

8-10140
ЦВЕТНИ СЕНДВИЧИ

ЦВЕТНИ СЕНДВИЧИ

1 пакување Бриош леб путер мармалад или џем

420
ЧОКОЛАДНИ ТАРТЛЕТИ

ЧОКОЛАДНИ ТАРТЛЕТИ

За бисквит основата: 3 пакувања дробени Колачиња со какао и чоколадни парчиња 70 гр путер За фил: 115 мл слатка павлака  100 гр чоколадо

845
ОВОШЕН РОЛАТ

ОВОШЕН РОЛАТ

За смесата со точки: 50 г Брашно за колачи 2 лажици шеќер 1 јајце 1 лажица растопен путер 1 лажичка црвена прехрамбена боја За смесата за ролат: 90 г Брашно за колачи 4 јајца 100 г шеќер 2 лажици масло за јадење 1 лажичка сол За фил: 250 г млеко 2 ќесички шлаг 150 г […]

1260
ЗЕМИЧКИ СО КОМПИР

ЗЕМИЧКИ СО КОМПИР

300 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 2 1/2 лажички прашок за печиво 1 лажица шеќер 240 г студен путер исечкан на коцки 120 г пире од компири 120 мл јогурт 1 јајце за премачкување 1 лажица млеко за премачкување

8-1045
КОЛАЧИ ЕЛКИ

КОЛАЧИ ЕЛКИ

370 г Екстра бело брашно тип 400 250 г путер исечкан на коцки 1 жолчка 1 лажичка екстракт од ванила 140 г шеќер во прав

8-1050
ЛИСНАТИ ПОЛЖАВИ

ЛИСНАТИ ПОЛЖАВИ

300 г Екстра бело брашно тип 400 150 мл вода 120 г растопен путер 1 лажица сол За смеса со путер: 180 г Екстра бело брашно тип 400 400 г путер За филот: 200 г парчиња кашкавал 200 г парчиња шунка 50 г сечкани ф’стаци 100 г доматен сос 1 јајце за премачкување

8-10300
Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

4-615