ЗИМСКА ТОРТА

Состојки

  • 350 г Брашно за колачи
  • 350 г кафеав шеќер
  • 2 лажички мелен ѓумбир
  • 2 лажички цимет
  • 1 лажичка мускатно оревче
  • 1 лажичка мелено каранфилче
  • 2 лажички прашок за печиво
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • 1/2 лажичка сол
  • 3 јајца
  • 3 лажици мед
  • 200 г путер
  • 200 мл млеко
  • 1 лажица сок од портокал
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • кора од портокал
  • 3 големи лажици исечкано мешано кандирано овошје (по желба)

За фил:

  • 300 г омекнато крем-сирење на собна температура
  • 1/2 лажичка цимет
  • 400 г слатка павлака
  • 200 г шеќер во прав

20

240

Подготовка

Најпрво загрејте ја рерната на 180 степени. Во длабок сад измешајте ги заедно сувите состојки: брашното,мелниот ѓумбир, циметот, шеќерот, мускатнто оревче, каранфилче, прашокот за печиво, солта и содата. Во оваа смеса додадете го ладниот путер и матете со миксер додека не се добие смеса во форма на песок. Додадете ги јајцата, едно по едно матејќи помеѓу секое додавање. Додадете млеко, сок од портокал, екстракт од ванила и кора од портокал и на крајот исечканото кандирано овошје. Измешајте ја смесата со миксер додека се соедини, а потоа со помош на шпатула, распределете ја смесата во три округли тавчиња со механизам или пак печете ги една кора по една, така што смесата ќе ја распределите на три еднакви дела. Печете ја секоја кора околу 20-25 минути. Оставете комплетно да се изладат. За подготвка на филот: во длабок сад изматете го крем-сирењето, шеќерот во прав, циметот и слатката павлака додека не добиете густа смеса. Премачкајте ја тортата на секоја кора и одозгора од сите страни, оставете да се стегне околу 2 часа во ладилник и декорирајте со колачиња или пак со преостанатиот фил.
КИШ

КИШ

За тесто: 350 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 240 г ладен путер исечкан на коцки 50-60 мл студена вода За фил: 250 г исечкана сланина на коцки 2 лажици маслиново масло 1 средна главица кромид ситно исечкана 3 јајца 2 жолчки 270 мл неутрална павлака 1 лажичка сол 1 лажичка мелен […]

6120
ЧИЗКЕЈК СО ДВОПЕК И ЈАГОДИ

ЧИЗКЕЈК СО ДВОПЕК И ЈАГОДИ

9 парчиња Двопек со сусам и просо 40 g путер 135 g шеќер 400 g несолено свежо сирење рендана кора од лимон 1 лажица лимонов сок 1 јајце мармалад од јагоди

ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС

ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС

За основата:  200 гр изблендирани Колачиња со какао и чоколадни парчиња 70 гр омекнат путер  2 лажици шеќер За чоколадниот мус:  225 гр чоколадо за готвење исечкано на парчиња  55 гр путер  3 јајца (одвоени белките од жолчките)  55 гр шеќер во прав  375 мл слатка павлака За декорација: чоколадни парчиња

8-1045
МАДЛЕНИ

МАДЛЕНИ

1 шолја Екстра бело брашно тип 400 3 јајца 50 г шеќер кора од портокал 1 лажичка прашок за пециво прстофат сол 6 лажици растопен путер

3090
Цимет ролнички

Цимет ролнички

За тесто: 400 г Брашно за колачи 3 лажици шеќер 100 мл млеко 3 лажици путер 1 јајце За фил: 3 лажици путер 5 лажици цимет 200 г кафеав шеќер

12-1645
НЕОБИЧЕН ДОРУЧЕК

НЕОБИЧЕН ДОРУЧЕК

СОСТОЈКИ 1 пакување Интегрален леб со овесни снегулки 4-5 парчиња 6 јајца 250 мл млеко 250 г кашкавал 1 главица кромид 100 г кашкавал чедар.

4-6180
МИНИ ТОРТИЧКИ СО ФИЛ ОД ВИШНИ И ЧОКОЛАДНА ГЛАЗУРА

МИНИ ТОРТИЧКИ СО ФИЛ ОД ВИШНИ И ЧОКОЛАДНА ГЛАЗУРА

За пандишпан: 170 г Брашно за колачи 1 лажичка сол 2 лажици какао 80 мл мед 80 мл масло за готвење 2 лажички оцет 1 пакетче ванилин шеќер 180 мл млеко За сос со вишни: 200 г вишни 100 г шеќер кора и сок од 1/2 портокал 2 лажици нишесте За чоколадна глазура: 100 г […]

640
ЛИСНАТА ПИТА СО КАЈСИИ

ЛИСНАТА ПИТА СО КАЈСИИ

За тесто: 300 г Брашно за колачи 125 мл кисела вода 2 лажици масло за јадење прстофат сол 150 г путер или маргарин За фил: 1 тегла компот од кајсии (само половинки убаво исушени со помош на кујнски бришач) 3 лажици џем од кајсии 2 лажици шеќер 1 жолчка изматена со 1 лажичка млеко за […]

690