За тесто:
- 800 г Екстра бело брашно тип 400
- 350 мл млеко
- 2 јајца
- 1 белка од јајце
- 1 жолчка за премачкување
- 50 мл масло за јадење
- 50 мл јогурт
- 30 г свеж квасец
- 2 лажички сол
- 1 лажица шеќер
- За фил:
- 150 г путер или маргарин
- 300 г урда
Состојки
За тесто:
Подготовка
200 г Брашно за колачи 3 јајца 150 г путер 160 г шеќер 1 портокал (кора и сок)
170 г Палента 800 мл вода 2 лажици „Вегета“ ½ l доматно пире 1 кромид 1 исечкано чешне лук малку бело вино 10 г путер 2 лажици масло шампињони малку лимонов сок оригано и магдонос по желба
150 г Брашно за колачи 300 г чоколадо за готвење 100 г шеќер 150 г путер 4 јајца 30 г мелени бадеми 1 ќесичка ванилин шеќер
За пандишпан: 500 г Брашно за колачи 5 лажици шеќер 150 мл млеко 120 мл масло 4 јајца 150 г мелени бадеми За крем: 1 пакување пудинг од ванила 150 мл слатка павлака 2 лажици екстракт од ванила
9 парчиња Двопек со сусам и просо 40 g путер 135 g шеќер 400 g несолено свежо сирење рендана кора од лимон 1 лажица лимонов сок 1 јајце мармалад од јагоди
8 парчиња `Rжан леб 8 јајца 12 тенко исечени парчиња сланина 2 домати исечени на тенки кругови Зелена салата Малку маслиново масло Сол и свежо мелен бибер