ПИТА-ПОГАЧА СО УРДА

Состојки

За тесто:

  • 800 г Екстра бело брашно тип 400
  • 350 мл млеко
  • 2 јајца
  • 1 белка од јајце
  • 1 жолчка за премачкување
  • 50 мл масло за јадење
  • 50 мл јогурт
  • 30 г свеж квасец
  • 2 лажички сол
  • 1 лажица шеќер
  • За фил:
  • 150 г путер или маргарин
  • 300 г урда

4-6

150

Подготовка

Од состојките за тестото замесете меко тесто и оставете да стаса на собна температура околу 50-60 минути. Размесете го тестото и поделете го на 4 еднакви дела. Секој дел расукајте го во правоаголна форма 30х40 см. Прво нанесете ја првата кора, премачкајте со маргаринот или путерот и урдата, па втората кора, па повторно маргарин и урда, третата кора и повторно маргарин и урда. На крај, поклопете со последната, четврта кора и веритикално пресечете ги корите на 6 еднакви дела. Секој од деловите превиткајте го како спирала и оформете круг (како баничка). Секоја наредна лента, оформете ја во спирала (едниот крај превиткајте го во обратна насока со другиот крај) и нанесувајте ги корите во тавче добро премачкано со масло за јадење и формирајте вртена пита. Оставете погачата да стаса околу 30 минути и печете ја во загреана рерна на 180 степени околу 35-45 минути.
МИЛИБРОД

МИЛИБРОД

250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г маргарин на собна температура 70 мл вода За фил: 2 тиквички 2 модри патлиџани 1 домат 200 г свежи шампињони 400 мл доматен сос 1 главица кромид 2 чешниња лук сол и мелен црн пипер по вкус

6-8110
КРОСТАТА (CROSTATTA)

КРОСТАТА (CROSTATTA)

350 г Екстра бело брашно тип 400 250 г нерастопен путер исечкан на коцки 1 жолчка 100 г шеќер во прав 30-40 мл студена вода 1 тегла џем од кајсии

6120
КИШ СО ПРАЗ И КАШКАВАЛ

КИШ СО ПРАЗ И КАШКАВАЛ

За тесто: 250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г путер 60 мл вода 1 јајце За фил: 250 г праз 2 лажици путер 150 г рендан кашкавал 360 мл неутрална павлака 4 јајца 1 лажица сол

6-8180
Колач со бадем и ванила крем

Колач со бадем и ванила крем

За пандишпан: 500 г Брашно за колачи 5 лажици шеќер 150 мл млеко 120 мл масло 4 јајца 150 г мелени бадеми За крем: 1 пакување пудинг од ванила 150 мл слатка павлака 2 лажици екстракт од ванила

8-1080
Печен леб со фета сирење и домати

Печен леб со фета сирење и домати

8 парчиња `Rжан леб 3 рендани домати 200г рендано фета сирење оригано маслиново масло сол и свежо мелен бибер

415
Чоколадна мус торта со малини

Чоколадна мус торта со малини

За пандишпан: 100 г Брашно за колачи малку сол 50 г какао 120 мл врела вода 200 г шеќер 120 мл масло за јадење 2 јајца 1 лажичка екстракт од ванила За чоколаден мус: 250 г чоколадо за готвење 50 г какао 3 јајца 3 лажици путер 300 мл слатка павлака малини. За декорација: 100 […]

10-12150
ЧОКОЛАДНИ МАФИНИ

ЧОКОЛАДНИ МАФИНИ

130 г Екстра бело брашно тип 400 200 г шеќер 35 г какао 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка сода бикарбона малку сол 1 јајце 1 зрела пасирана банана 120 мл топла вода 60 мл млеко 60 мл масло за јадење 1 лажичка екстракт од ванила За чоколаден фил: 200 г чоколадо со минимум […]

6-850
БИСКОТИ

БИСКОТИ

230 г Екстра бело брашно тип 400 150 г шеќер 120 мл масло за јадење 2 јајца кора од 1 лимон неколку капки екстракт од бадем 100 г цели бадеми 100 г суво грозјe 2 лажички прашок за печиво малку сол 1 јајце, изматено за премачкување

680