ЕМПАНАДАС СО ПЕЧУРКИ

Состојки

За тесто:

За фил:

  • 1 лажица Екстра бело брашно тип 400
  • 2 лажици путер
  • 1 средна главица кромид
  • 500 г свежи шампињони
  • 200 мл вода
  • 1 лажица сув босилек
  • 1 лажица мешан сув зеленчук
  • сол и мелен црн пипер по вкус
  • 1 јајце за премачкување

4-6

60

Подготовка

Во длабок сад се мешаат брашното, шеќерот, солта, и квасецот. Се додава млекото, јајцето и маслото за јадење. Се замесува меко тесто. Во тава на оган се растопува путерот, се додава кромидот да се испржи, па се додаваат шампињоните. Сé се пржи околу 5-7 минути. Се додава 1 лажица нишесте, вода и зачините. Се меша и се готви додека се добие густа смеса. Од тестото се раскува кора од која со мала чинија се вадат кругови. На едната половина од круговите се става од филот, па се преклопуваат со другата половина. Со помош на виљушка се притискаат краевите од добиените полумесечинки. Секоја емпанада се премачкува со јајце. Се пече на 170°С, 20-25 минути.
КРОФНИ

КРОФНИ

За тесто 1кг Екстра бело брашно тип 400 400мл млеко 3 јајца 200мл масло за јадење 200г шеќер 20г квасец 1 ванилин шеќер Декорација по желба:-шеќер во прав или растопена чоколада.

8-1060
Инес торта

Инес торта

12 парчиња ‘Ржан двопек 200 г чоколаден прелив 200 г свежо кравјо несолено сирење 545 мл вода 25 г шеќер во прав 2 ќесички ванилин шеќер 200 г павлака за шлаг 700 г компот од вишни 20 г безбоен прелив за торти 100 г лешници

860
Американски палачинки

Американски палачинки

160 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка шеќер 1 лажичка прашок за печиво 1 јајце 30 г путер 225 мл млеко

6-845
КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

500 g Пченкарно брашно малку црн пипер малку сол 50 ml масло

8-1040
ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

СОСТОЈКИ 1 пакување Бриош леб 250 мл бешамел сос 10-тина парчиња шунка 10-15 парчиња кашкавал 200 г рендан кашкавал мелен црн пипер по вкус

450
Колач со портокал

Колач со портокал

200 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 3 јајца 150 г путер 160 г шеќер 1 портокал (кора и сок)

8-1050
КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ОРЕВИ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ОРЕВИ

За тесто 1 пакување Пченичен двопек 4 јајца 1 прашок за печиво 1 шолја шеќер 1 шолја масло за јадење 1 шолја ореви 1 шолја павлака За фил (шербет) 800 g шеќер 2 шолји вода 1 ќесичка ванилин шеќер За глазура: 1 шлаг крем или слатка павлака

440
ЗЕМИЧКИ СО КОМПИР

ЗЕМИЧКИ СО КОМПИР

300 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 2 1/2 лажички прашок за печиво 1 лажица шеќер 240 г студен путер исечкан на коцки 120 г пире од компири 120 мл јогурт 1 јајце за премачкување 1 лажица млеко за премачкување

8-1045