ЕМПАНАДАС СО ПЕЧУРКИ

Состојки

За тесто:

За фил:

  • 1 лажица Екстра бело брашно тип 400
  • 2 лажици путер
  • 1 средна главица кромид
  • 500 г свежи шампињони
  • 200 мл вода
  • 1 лажица сув босилек
  • 1 лажица мешан сув зеленчук
  • сол и мелен црн пипер по вкус
  • 1 јајце за премачкување

4-6

60

Подготовка

Во длабок сад се мешаат брашното, шеќерот, солта, и квасецот. Се додава млекото, јајцето и маслото за јадење. Се замесува меко тесто. Во тава на оган се растопува путерот, се додава кромидот да се испржи, па се додаваат шампињоните. Сé се пржи околу 5-7 минути. Се додава 1 лажица нишесте, вода и зачините. Се меша и се готви додека се добие густа смеса. Од тестото се раскува кора од која со мала чинија се вадат кругови. На едната половина од круговите се става од филот, па се преклопуваат со другата половина. Со помош на виљушка се притискаат краевите од добиените полумесечинки. Секоја емпанада се премачкува со јајце. Се пече на 170°С, 20-25 минути.
ЧОКОЛАДНИ МАФИНИ

ЧОКОЛАДНИ МАФИНИ

130 г Екстра бело брашно тип 400 200 г шеќер 35 г какао 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка сода бикарбона малку сол 1 јајце 1 зрела пасирана банана 120 мл топла вода 60 мл млеко 60 мл масло за јадење 1 лажичка екстракт од ванила За чоколаден фил: 200 г чоколадо со минимум […]

6-850
СОЛЕНА ДВОПЕК-ТОРТА

СОЛЕНА ДВОПЕК-ТОРТА

‘Ржан двопек (потребно е едно цело пакување и уште 1/4 од друго пакување) 200 g мајонез 2 павлаки 5 јајца 200 g  шунка 100 g кечап 300 g сирење или кашкавал 8 кисели краставички

5-640
ВЕЛИГДЕНСКА ПОГАЧА

ВЕЛИГДЕНСКА ПОГАЧА

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 г млако млеко ½ свеж квасец 3 лажици шеќер, прстофат сол 1 лажичка алкохолен оцет За филот: 200 г кравја урда 100 г исецкан свеж спанаќ

6-8155
ЛИСНАТА ПИТА СО КАЈСИИ

ЛИСНАТА ПИТА СО КАЈСИИ

За тесто: 300 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл кисела вода 2 лажици масло за јадење прстофат сол 150 г путер или маргарин За фил: 1 тегла компот од кајсии (само половинки убаво исушени со помош на кујнски бришач) 3 лажици џем од кајсии 2 лажици шеќер 1 жолчка изматена со 1 лажичка […]

690
МИНИ ЧИЗКЕЈК СО БОРОВИНКИ

МИНИ ЧИЗКЕЈК СО БОРОВИНКИ

1 пакување Kолачиња со чоколадни парчиња 2 лажици растопен путер  малку сол  230 гр крем-сирење (маскарпоне)  60 гр шеќер  2 лажици свеж сок од лимон  1/2 лажичка екстракт од ванила   2 јајца  150 гр џем од боровинки  300 гр свежи боровинки За декорација: кора од лимета

1245
ЛАЗАЊА

ЛАЗАЊА

За лазања листови: 200 г Екстра бело брашно тип 400 2 јајца 2-3 лажици маслиново масло сол по вкус За сос: 1 главица кромид 400 г мелено месо 2 чешниња лук ситно исечкани (по желба) 200 мл доматен сос 1 50 мл бешамел сос со кашкавал маслиново масло по вкус 50 г путер сол и […]

4-6150
БРУСКЕТИ СО ТУНА, ПИПЕРКА И БЛИТВА

БРУСКЕТИ СО ТУНА, ПИПЕРКА И БЛИТВА

5-6 парчиња ‘Ржан двопек 1 конзерва туна 2-3 зелени пиперки неколку листови блитва маслиново масло лимонов сок (1/2 лимон) сол, бибер, лук

325
Жито Лукс рецепт – ролат со цимет

Жито Лукс рецепт – ролат со цимет

8