КОЛАЧИ ЕЛКИ

Состојки

8-10

50

Подготовка

Во длабок сад со помош на дрвена лажица се мешаат брашното, путерот, жолчката, екстрактот од ванила и шеќерот во прав. Од смесата се замесува тврдо бисквитно тесто кое се дели на два дела и се става во фолија за свежа храна. Се става во ладилник околу 20-30 минути. Од тестото се расукува кора со дебелина од 0,5 см и со калап во форма на ѕвезда се формираат колачињата. За да се направи елката, најдобро е да се користат 5 различни големини на калап. Се печат во загреана рерна на 190°С, околу 10-12 минути. Откако колачињата ќе се испечат се редат едно врз друго за да се оформи елка.
КРОФНИ

КРОФНИ

За тесто 1кг Екстра бело брашно тип 400 400мл млеко 3 јајца 200мл масло за јадење 200г шеќер 20г квасец 1 ванилин шеќер Декорација по желба:-шеќер во прав или растопена чоколада.

8-1060
Колач со портокал

Колач со портокал

200 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 3 јајца 150 г путер 160 г шеќер 1 портокал (кора и сок)

8-1050
ТЕГНЕТА ПИТА СО ПРАЗ

ТЕГНЕТА ПИТА СО ПРАЗ

700 г Екстра бело брашно тип 400 350 мл млака вода ¼ од квасец прстофат сол 100 мл масло за јадење За фил 3 страка праз, ситно исечкан 2 лажици масло за јадење 1 јајце 200 г урда или дробено сирење

6-860
ШАРЕНА СОЛЕНА ТОРТА

ШАРЕНА СОЛЕНА ТОРТА

СОСТОЈКИ 1 пакување Бел леб За црвена крем-салата: 1 тегла цвекло, ситно исечкано 3 варени јајца 6-7 лажици мајонез 1 лажица кисела павлака сол и мелен црн пипер по вкус За бела крем-салата: 2 пилешки стека, сварени и исечкани на коцки 1 мала конзерва грашок 2 компира, сварени и ситно исечкани 2 јајца варени и […]

1260
ПИТА-ПОГАЧА СО УРДА

ПИТА-ПОГАЧА СО УРДА

За тесто: 800 г Екстра бело брашно тип 400 350 мл млеко 2 јајца 1 белка од јајце 1 жолчка за премачкување 50 мл масло за јадење 50 мл јогурт 30 г свеж квасец 2 лажички сол 1 лажица шеќер За фил: 150 г путер или маргарин 300 г урда

4-6150
ПРОЈА

ПРОЈА

За тесто: 1 чаша Сенаменско брашно 3 јајца 1 чаша млеко ½ чаша кисела вода 2 чаши пченкарно брашно ½ чаша масло за јадење 1 ќесичка прашок за печиво 200г рендано сирење сол по вкус 150г ситно исечкан праз

КРЕМ ЧОРБА ОД ПЕЧУРКИ СО ДВОПЕК

КРЕМ ЧОРБА ОД ПЕЧУРКИ СО ДВОПЕК

3-4 парчиња Пченичен двопек 250 g свежи шампињони 1 главица кромид 1 лажица брашно 1 јајце 1,5 l вода 100 ml кисела павлака магдонос маслиново масло сол, сув зачин по желба

430
ПОЛНЕТИ ЛАЗАЊИ

ПОЛНЕТИ ЛАЗАЊИ

За тесто: 200 г Екстра бело брашно тип 400 2 јајца прстофат сол За фил: 300 г брокула исечкана на мали парчиња 100 г рендан кашкавал 30 г рендан пармезан 200 мл неутрална павлака за готвење 3 парчиња сардини ситно исечкани 50 г исечкани кикирики 3 лажици маслиново масло 2 чешниња лук, сечкан свеж магдонос […]

2-345