- 370 г Екстра бело брашно тип 400
- 250 г путер исечкан на коцки
- 1 жолчка
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 140 г шеќер во прав
КОЛАЧИ ЕЛКИ
Состојки
8-10
50
Подготовка
СОЛЕНА ДВОПЕК-ТОРТА
‘Ржан двопек (потребно е едно цело пакување и уште 1/4 од друго пакување) 200 g мајонез 2 павлаки 5 јајца 200 g шунка 100 g кечап 300 g сирење или кашкавал 8 кисели краставички
ЛИМЕТА ТОРТИЧКИ
2 пакувања Kолачиња со чоколадни парчиња 75 мл свежо цеден сок од лимета 100 мл кондензирано млеко 230 гр крем-сирење 55 гр растопен путер 150 гр слатка павлака (плус за декорација).
КРОАСАНИ
500 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл вода 2 пакетчиња сув квасец 3 лажички сол 50 г шеќер 100 г + 250 г путер 1 јајце за премачкување
КУГЛОФ
500г Пекарско брашно тип 500 150мл масло за јадење 4 јајца 300г шеќер 150мл млеко 25г какао 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво рендана кора од лимон
МЛЕЧНА КИФЛА
1кг Екстра бело брашно тип 400 500мл млеко 40г квасец 200мл масло за јадење 100г шеќер 1 мало лажиче сол
ПРОЈА
За тесто: 1 чаша Сенаменско брашно 3 јајца 1 чаша млеко ½ чаша кисела вода 2 чаши пченкарно брашно ½ чаша масло за јадење 1 ќесичка прашок за печиво 200г рендано сирење сол по вкус 150г ситно исечкан праз
БРЗИ БРУСКЕТИ
8 парчиња ‘Ржан двопек 4 чешниња лук 2 лажици маслиново масло 4 црвени печени пиперки 200 g сирење магдонос
РОЛАТ СО РОГАЧ
500 г Екстра бело брашно тип 400 50 г шеќер 1 кесичка сув квасец 2 лажици кора од лимон прстофат сол 250 мл млеко 50 г растопен путер 2 жолчки За фил: 120 г рогач 200 мл млеко 100 г сецкани суви смокви 1 лажица рендана кора од лимон прстофат каранфилче во прав 1/2 лажица […]