ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС

Состојки

За основата: 

За чоколадниот мус: 

  • 225 гр чоколадо за готвење исечкано на парчиња 
  • 55 гр путер 
  • 3 јајца (одвоени белките од жолчките) 
  • 55 гр шеќер во прав 
  • 375 мл слатка павлака

За декорација: чоколадни парчиња

8-10

45

Подготовка

За основата: Рерната се загрева на 175 °C. Заедно се миксираат изблендираните колачи, путерот и шеќерот додека да се добие хомогена смеса. Во кружен плех за торта од смесата се моделира основа која се пече 10 минути. Се остава да се излади комплетно.За чоколадниот мус: Во сад на пареа се растопуваат путерот и чоколадата со постојано мешање. Откако ќе се стопат, смесата се трга од оган и се мати да стане мазна. Се враќа на оган и се додаваат жолчките, една по една, матејќи. Потоа смесата се трга настрана. Во друг сад се матат белките додека да се создаде мек снег, постепено се додава половина од шеќерот и се мати додека да се добие цврст снег. Во чоколадната смеса се додаваат белките и сè се меша. Се додава половина од слатката павлака (претходно изматена) и сè се меша додека да се добие хомогена смеса. Чоколадниот мус се става врз бисквит-основата и се измазнува. Се остава во фрижидер неколку часа. Пред послужување се мати преостанатата павлака и се става врз чоколадниот тарт. Се декорира со парчиња чоколада.
МЕДЕНИ СРЦА

МЕДЕНИ СРЦА

За тесто 500г Пекарско брашно тип 500; 250г мед; 100г шеќер; 150г маргарин; 1 јајце; 10г какао: 2 мали лажички цимет; 1 ќесичка прашок за печиво; 100г ситно сечкани бадеми. За филување 2 пудинга од ванила; ½ л млеко.

210
ТАРТ ОД ЈАБОЛКА И ЦИМЕТ

ТАРТ ОД ЈАБОЛКА И ЦИМЕТ

За бисквит основата:  250 гр изблендирани Колачиња со чоколадни парчиња и лешници 80 гр омекнат путер 2 лажици шеќер 1 пакетче цимет За фил:  350 мл млеко со ниска масленост   6 жолчки  150 гр мед  ½ лажичка сол  1 лажичка екстракт од ванила За декорација: 2 јаболка исечкани на тенки ливчиња (се чуваат во лимонова […]

850
ОВОШЕН РОЛАТ

ОВОШЕН РОЛАТ

За смесата со точки: 50 г Брашно за колачи 2 лажици шеќер 1 јајце 1 лажица растопен путер 1 лажичка црвена прехрамбена боја За смесата за ролат: 90 г Брашно за колачи 4 јајца 100 г шеќер 2 лажици масло за јадење 1 лажичка сол За фил: 250 г млеко 2 ќесички шлаг 150 г […]

1260
Колач со бадем и ванила крем

Колач со бадем и ванила крем

За пандишпан: 500 г Брашно за колачи 5 лажици шеќер 150 мл млеко 120 мл масло 4 јајца 150 г мелени бадеми За крем: 1 пакување пудинг од ванила 150 мл слатка павлака 2 лажици екстракт од ванила

8-1080
КИШ

КИШ

За тесто: 350 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 240 г ладен путер исечкан на коцки 50-60 мл студена вода За фил: 250 г исечкана сланина на коцки 2 лажици маслиново масло 1 средна главица кромид ситно исечкана 3 јајца 2 жолчки 270 мл неутрална павлака 1 лажичка сол 1 лажичка мелен […]

6120
ЊОКИ

ЊОКИ

околу 400-600 г Екстра бело брашно тип 400 (во зависност од големината на јајцата) 1 кг варени компири 3 јајца 50 мл маслиново масло сол по вкус За пропржување: 3 лажици путер За сос: 500 мл доматен сос 1 чешне лук 50 г рендан пармезан 3 лажици маслиново масло

4-690
ЦВЕТНИ СЕНДВИЧИ

ЦВЕТНИ СЕНДВИЧИ

1 пакување Бриош леб путер мармалад или џем

420
ЖЕЛЕ РОЛАТ

ЖЕЛЕ РОЛАТ

СОСТОЈКИ 1 пакување Сендвич колачиња со какако и какао фил 150 г растопен путер 1 лажичка екстракт од ванила 1 лажица какао 250 мл млеко 2 ќесички шлаг-пена 1 пакетче желатин растворен во вода и растопен на пареа желе-бонбони во различни бои

10300