ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС

Состојки

За основата: 

За чоколадниот мус: 

  • 225 гр чоколадо за готвење исечкано на парчиња 
  • 55 гр путер 
  • 3 јајца (одвоени белките од жолчките) 
  • 55 гр шеќер во прав 
  • 375 мл слатка павлака

За декорација: чоколадни парчиња

8-10

45

Подготовка

За основата: Рерната се загрева на 175 °C. Заедно се миксираат изблендираните колачи, путерот и шеќерот додека да се добие хомогена смеса. Во кружен плех за торта од смесата се моделира основа која се пече 10 минути. Се остава да се излади комплетно.За чоколадниот мус: Во сад на пареа се растопуваат путерот и чоколадата со постојано мешање. Откако ќе се стопат, смесата се трга од оган и се мати да стане мазна. Се враќа на оган и се додаваат жолчките, една по една, матејќи. Потоа смесата се трга настрана. Во друг сад се матат белките додека да се создаде мек снег, постепено се додава половина од шеќерот и се мати додека да се добие цврст снег. Во чоколадната смеса се додаваат белките и сè се меша. Се додава половина од слатката павлака (претходно изматена) и сè се меша додека да се добие хомогена смеса. Чоколадниот мус се става врз бисквит-основата и се измазнува. Се остава во фрижидер неколку часа. Пред послужување се мати преостанатата павлака и се става врз чоколадниот тарт. Се декорира со парчиња чоколада.
Рипчиња сендвичи

Рипчиња сендвичи

1 пакување Бел леб 2 конзерви туна од 180 г 1 стапче целер,ситно исечкано 2 супени лажици мајонез 1 многу тенко и дијагонално краставица марула

5-720
ЗЕЛНИК

ЗЕЛНИК

За тесто: 1кг Екстра бело брашно тип 400 ½ свеж квасец 500 мл вода сол по вкус За фил: 4 страка праз 1 јајце 200 г урда

6-8120
БРУСКЕТИ СО ПРШУТА

БРУСКЕТИ СО ПРШУТА

неколку парчиња ‘Ржан двопек 150 g пршута 300 g чери домати 1 топка моцарела сирење власец (може и магдонос или младо кромитче) маслиново масло 1 чешне лук, сол

450
НЕОБИЧЕН ДОРУЧЕК

НЕОБИЧЕН ДОРУЧЕК

СОСТОЈКИ 1 пакување ‘Ржан леб 4-5 парчиња 6 јајца 250 мл млеко 250 г кашкавал 1 главица кромид 100 г кашкавал чедар.

4-6180
Американски палачинки

Американски палачинки

160 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка шеќер 1 лажичка прашок за печиво 1 јајце 30 г путер 225 мл млеко

6-845
ЧОКОЛАДНИ БОМБИЦИ

ЧОКОЛАДНИ БОМБИЦИ

СОСТОЈКИ 1 пакување Kолачиња со какао и чоколадни парчиња 100 г кокос 3 лажички какао 5 лажици мед 5 лажици растопен путер или маргарин прстофат сол 1 лажичка кафеав шеќер сок од свеж портокал околу 10-30 мл шеќер во прав за декорација

3030
ЛИСНАТА ПИТА СО КАЈСИИ

ЛИСНАТА ПИТА СО КАЈСИИ

За тесто: 300 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл кисела вода 2 лажици масло за јадење прстофат сол 150 г путер или маргарин За фил: 1 тегла компот од кајсии (само половинки убаво исушени со помош на кујнски бришач) 3 лажици џем од кајсии 2 лажици шеќер 1 жолчка изматена со 1 лажичка […]

690
Инес торта

Инес торта

12 парчиња ‘Ржан двопек 200 г чоколаден прелив 200 г свежо кравјо несолено сирење 545 мл вода 25 г шеќер во прав 2 ќесички ванилин шеќер 200 г павлака за шлаг 700 г компот од вишни 20 г безбоен прелив за торти 100 г лешници

860