ПИЦА – ВЕНЕЦ

Состојки

4-6

60

Подготовка

Од брашното, квасецот, солта, шеќерот, млекото и јајцето се замесува меко тесто. Се остава 40 минути на собна температура. Тестото се размесува и се дели на два еднакви дела. Секој дел се расукува во кружна форма и се сече на осмини. Осмините од првата кора, се редат во кружна тава обложена со хартија за печење, правејќи круг во средината. Постапката се повторува и со осмините од втората кора, редејќи ја секоја осмина помеѓу претходно наредените од првата кора. Вака наредените кори се премачкуваат со доматен сос, а на почетокот на секоја осмина се реди куленот, шунката, сечканите печурки и ренданиот кашкавал. Врвовите се превиткуваат навнатре за да се прекрие филот. Погачата се премачкува со јајце и се посипува со сусам. Се остава 10 минути, па се пече околу 25 минути на 170°С.
ДОМАШНО ТОБЛЕРОНЕ

ДОМАШНО ТОБЛЕРОНЕ

Потребни состојки: 200 гр мелени Колачиња со чоколадни парчиња и лешници 150 гр путер 200 гр чоколада  2 лажици мед  1 дл кока-кола  200 гр шеќер  75 гр крупно сечкани лешници 75 гр крупно сечкани бадеми  100 гр чоколада за глазура

10-1230
АМЕРИКАНСКА ПИТА СО ПРАСКИ

АМЕРИКАНСКА ПИТА СО ПРАСКИ

300 г Eкстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 3 лажички шеќер 250 г омекнат путер 80 мл студена вода За фил: 5 свежи и тврди праски 3 лажици шеќер 2 лажици пудинг од ванила

4-680
ЧОКОЛАДЕН РОЛАТ СО ФИЛ ОД ТИКВА

ЧОКОЛАДЕН РОЛАТ СО ФИЛ ОД ТИКВА

За ролат: 100 г Екстра бело брашно тип 400 25 г какао 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка сол 4 јајца 150 г шеќер 2 лажици млеко 1 лажичка екстракт од ванила За фил: 200 г пире од тиква 120 г путер на собна температура 300 г шеќер во прав 1 лажичка цимет неколку […]

1250
Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

4-615
МИРИСЕН КОЛАЧ

МИРИСЕН КОЛАЧ

250 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажички прашок за печиво 1 лажичка цимет 1/2 лажичка мелено каранфилче 1/2 лажичка мелено мускатно оревче 1/2 лажичка сол 2 јајца на собна температура 150 г шеќер 170 мл кисела павлака кора од 1 портокал 80 мл сок од портокал 100 г шеќер 60 мл масло за […]

2060
СЛАДОК КОЛАЧ СО ТИКВИЧКА

СЛАДОК КОЛАЧ СО ТИКВИЧКА

300 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажички сода бикарбона ½ лажичка сол 1 лажичка цимет ½ лажичка мелен сув ѓумбир ½ лажичка мускатно оревче малку мелено каранфилче 3 јајца 120 г пире од моркови (сварени и испасирани моркови) 150 г шеќер 120 мл масло за јадење (или растопен путер) 60 мл водa 1 […]

6-860
Колач со бадем и ванила крем

Колач со бадем и ванила крем

За пандишпан: 500 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 5 лажици шеќер 150 мл млеко 120 мл масло 4 јајца 150 г мелени бадеми За крем: 1 пакување пудинг од ванила 150 мл слатка павлака 2 лажици екстракт од ванила

8-1080
НОВОГОДИШНИ ЕЛКИ

НОВОГОДИШНИ ЕЛКИ

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400 220 мл кисела вода 4 лажици масло за јадење прстофат сол 250 г путер или маргарин За премачкување: 150 г сланина исечкана на тенки парчиња 1 изматено јајце 1-2 лажици сенф

8-1090