ЧОКОЛАДНИ МАФИНИ

Состојки

  • 130 г Екстра бело брашно тип 400
  • 200 г шеќер
  • 35 г какао
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • малку сол
  • 1 јајце
  • 1 зрела пасирана банана
  • 120 мл топла вода
  • 60 мл млеко
  • 60 мл масло за јадење
  • 1 лажичка екстракт од ванила

За чоколаден фил:

  • 200 г чоколадо со минимум 60% какао
  • 200 г путер
  • 230 г шеќер во прав

6-8

50

Подготовка

Во длабок сад се мешаат брашното, шеќерот, какаото, прашокот за печиво, содата и солта. Во друг сад се матат јајцето, пасираната банана, млекото, маслото, водата и екстрактот од ванила за да се соединат сите состојки. Им се додаваат сувите состојки и се матат со жица за матење. Со добиената смеса за мафини се полнат калапите, претходно намачкани со масло. Се печат во загреана рерна на 180°С, 20 минути. Во сад на пареа се топи чоколадото и се остава да се излади. Во длабок сад со миксер се матат путерот и шеќерот во прав додека да се добие пенеста смеса, па се додава растопеното чоколадо. Чоколадниот фил се става во готварски шприц и се филуваат мафините.
КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

500 g Пченкарно брашно малку црн пипер малку сол 50 ml масло

8-1040
ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

СОСТОЈКИ 1 пакување Бриош леб 250 мл бешамел сос 10-тина парчиња шунка 10-15 парчиња кашкавал 200 г рендан кашкавал мелен црн пипер по вкус

450
КОЛАЧИ ЕЛКИ

КОЛАЧИ ЕЛКИ

370 г Екстра бело брашно тип 400 250 г путер исечкан на коцки 1 жолчка 1 лажичка екстракт од ванила 140 г шеќер во прав

8-1050
КРОАСАНИ

КРОАСАНИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл вода 2 пакетчиња сув квасец 3 лажички сол 50 г шеќер 100 г + 250 г путер 1 јајце за премачкување

12300
Жито Лукс рецепт – Just 2 Good чиа пудинг

Жито Лукс рецепт – Just 2 Good чиа пудинг

3240
ЧИЗКЕЈК СО ДВОПЕК И ЈАГОДИ

ЧИЗКЕЈК СО ДВОПЕК И ЈАГОДИ

9 парчиња Пченичен двопек 40 g путер 135 g шеќер 400 g несолено свежо сирење рендана кора од лимон 1 лажица лимонов сок 1 јајце мармалад од јагоди

Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

4-615
ПОГАЧА

ПОГАЧА

700 г Екстра бело брашно тип 400 300 мл млако млеко 20 г свеж квасец 2 лажици шеќер 1 лажичка сол 50 мл масло за јадење 2 белки од јајце сусам, афионово семе и маргарин за пред печење 2 жолчки измешани со 2 лажици млеко за премачкување на погачата

4-6180