ЧОКОЛАДНИ МАФИНИ

Состојки

  • 130 г Екстра бело брашно тип 400
  • 200 г шеќер
  • 35 г какао
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • малку сол
  • 1 јајце
  • 1 зрела пасирана банана
  • 120 мл топла вода
  • 60 мл млеко
  • 60 мл масло за јадење
  • 1 лажичка екстракт од ванила

За чоколаден фил:

  • 200 г чоколадо со минимум 60% какао
  • 200 г путер
  • 230 г шеќер во прав

6-8

50

Подготовка

Во длабок сад се мешаат брашното, шеќерот, какаото, прашокот за печиво, содата и солта. Во друг сад се матат јајцето, пасираната банана, млекото, маслото, водата и екстрактот од ванила за да се соединат сите состојки. Им се додаваат сувите состојки и се матат со жица за матење. Со добиената смеса за мафини се полнат калапите, претходно намачкани со масло. Се печат во загреана рерна на 180°С, 20 минути. Во сад на пареа се топи чоколадото и се остава да се излади. Во длабок сад со миксер се матат путерот и шеќерот во прав додека да се добие пенеста смеса, па се додава растопеното чоколадо. Чоколадниот фил се става во готварски шприц и се филуваат мафините.
МЛЕЧНА КИФЛА

МЛЕЧНА КИФЛА

1кг Екстра бело брашно тип 400 500мл млеко 40г квасец 200мл масло за јадење 100г шеќер 1 мало лажиче сол

90
ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ПЕЧУРКИ

ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ПЕЧУРКИ

1 пакување интегрален пченичен тост леб 300г крем-сирење 2 лажици маслиново масло 1 помал компир 500г свежи печурки неколку чешниња лук 50мл бело вино 1 лажичка сув темјан ¼ лажичка црн бибер ¼ лажичка сол

ЧОКОЛАДНИ ТАРТЛЕТИ

ЧОКОЛАДНИ ТАРТЛЕТИ

За бисквит основата: 3 пакувања дробени Колачиња со какао и чоколадни парчиња 70 гр путер За фил: 115 мл слатка павлака  100 гр чоколадо

845
ЧИЗКЕЈК

ЧИЗКЕЈК

За бисквит основата:  200 гр изблендирани Kолачиња со чоколадни парчиња 70 гр омекнат путер  4 ½ лажици шеќер За фил:  230 гр крем-сирење (маскарпоне)  200 гр шеќер во прав  200 мл слатка павлака 1 лажица ванила екстракт 150 гр слатко од јагоди

1040
ПИТА-ПОГАЧА СО УРДА

ПИТА-ПОГАЧА СО УРДА

За тесто: 800 г Екстра бело брашно тип 400 350 мл млеко 2 јајца 1 белка од јајце 1 жолчка за премачкување 50 мл масло за јадење 50 мл јогурт 30 г свеж квасец 2 лажички сол 1 лажица шеќер За фил: 150 г путер или маргарин 300 г урда

4-6150
МИРИСЕН КОЛАЧ

МИРИСЕН КОЛАЧ

250 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажички прашок за печиво 1 лажичка цимет 1/2 лажичка мелено каранфилче 1/2 лажичка мелено мускатно оревче 1/2 лажичка сол 2 јајца на собна температура 150 г шеќер 170 мл кисела павлака кора од 1 портокал 80 мл сок од портокал 100 г шеќер 60 мл масло за […]

2060
ЕМПАНАДАС СО ПЕЧУРКИ

ЕМПАНАДАС СО ПЕЧУРКИ

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400 250 г млеко 2 лажици шеќер ½ квасец 1 јајце 3 лажици маслиново масло сол по вкус За фил: 1 лажица Екстра бело брашно тип 400 2 лажици путер 1 средна главица кромид 500 г свежи шампињони 200 мл вода 1 лажица сув босилек 1 лажица […]

4-660
ПОГАЧА

ПОГАЧА

700 г Екстра бело брашно тип 400 300 мл млако млеко 20 г свеж квасец 2 лажици шеќер 1 лажичка сол 50 мл масло за јадење 2 белки од јајце сусам, афионово семе и маргарин за пред печење 2 жолчки измешани со 2 лажици млеко за премачкување на погачата

4-6180