ПИЦА ПАЛЕНТА СО ЗЕЛЕНЧУК

Состојки

  • 150 г Палента
  • 450 мл супа од коцка
  • 1 пиперка
  • 200 г тиквички
  • 1 црвен кромид
  • 1 лажица масло
  • 1 исечкано чешне лук
  • 1/2 лажичка црвен пипер
  • 1/4 лажичка мелен ким
  • малку чили во прав
  • малку сол
  • црн пипер
  • 100гр. рендан кашкавал
  • 1 лажица рендана кора од лимон
  • 2 лажици сечкан магдонос
  • 1 лажичка оригано

4

60

Подготовка

Супата од коцка се вари, па се замешува палентата и  се вари околу 3 минути. Се намалува температурата и  се остава да прокрчка уште 20 минути. Пиперката се сечка на коцкички, а тиквичките на лентички (стапчиња). Исечканиот кромид се продинстува на загреано масло , се додава лукот, пиперката, тиквичките и зачините, па сето тоа се вари околу 3 минути со постојано мешање. Се замешува кашкавалот, кората од лимонот и зачините. Палентата се разлева на намачкана тава и се израмнува. Одозгора се распоредува зеленчукот и се пече во рерна околу 20 мин на 200ºC. Се сече и се служи како пица.
ПИЦА – ВЕНЕЦ

ПИЦА – ВЕНЕЦ

400 г Екстра бело брашно тип 400 1/3 свеж квасец прстофат сол 2 лажички шеќер 200 мл млако млеко 1 јајце

4-660
ПОСЕН ТАРТ СО ЗЕЛЕНЧУК

ПОСЕН ТАРТ СО ЗЕЛЕНЧУК

250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г маргарин на собна температура 70 мл вода За фил: 2 тиквички 2 модри патлиџани 1 домат 200 г свежи шампињони 400 мл доматен сос 1 главица кромид 2 чешниња лук сол и мелен црн пипер по вкус

4-660
ПЧЕНКАРНИ МАФИНИ

ПЧЕНКАРНИ МАФИНИ

1 шолја 275 г Пченкарно брашно 1 шолја бело брашно 1/4 шолја шеќер 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка сол 2 јајца 12 лажици исцедена пченка во зрно 1 1/4 шолја млеко 1/4 шолја масло за јадење

635
ТАРТ ОД ЈАБОЛКА И ЦИМЕТ

ТАРТ ОД ЈАБОЛКА И ЦИМЕТ

За бисквит основата:  250 гр изблендирани Колачиња со чоколадни парчиња и лешници 80 гр омекнат путер 2 лажици шеќер 1 пакетче цимет За фил:  350 мл млеко со ниска масленост   6 жолчки  150 гр мед  ½ лажичка сол  1 лажичка екстракт од ванила За декорација: 2 јаболка исечкани на тенки ливчиња (се чуваат во лимонова […]

850
ПОГАЧА

ПОГАЧА

За тесто: 1кг Пекарско брашно тип 500 2 лажички сол 1 маргарин за премачкување 40г квасец 2 јајца 150мл масло за јадење 100мл млеко 2 лажички шеќер околу 300 мл вода сусам или ким за декорација.

90
МИРИСЕН КОЛАЧ

МИРИСЕН КОЛАЧ

250 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажички прашок за печиво 1 лажичка цимет 1/2 лажичка мелено каранфилче 1/2 лажичка мелено мускатно оревче 1/2 лажичка сол 2 јајца на собна температура 150 г шеќер 170 мл кисела павлака кора од 1 портокал 80 мл сок од портокал 100 г шеќер 60 мл масло за […]

2060
БРЗА ЗАКУСКА

БРЗА ЗАКУСКА

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400 220 мл кисела вода 4 лажици масло за јадење прстофат сол 250 г путер или маргарин За премачкување: 2 лажици кисела павлака 2 лажици сенф 150 г тенки парчиња сланина 1 јајце, лесно изматено со виљушка cусам

6-890
ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

СОСТОЈКИ 1 пакување Бриош леб 250 мл бешамел сос 10-тина парчиња шунка 10-15 парчиња кашкавал 200 г рендан кашкавал мелен црн пипер по вкус

450