ПИЦА ПАЛЕНТА СО ЗЕЛЕНЧУК

Состојки

  • 150 г Палента
  • 450 мл супа од коцка
  • 1 пиперка
  • 200 г тиквички
  • 1 црвен кромид
  • 1 лажица масло
  • 1 исечкано чешне лук
  • 1/2 лажичка црвен пипер
  • 1/4 лажичка мелен ким
  • малку чили во прав
  • малку сол
  • црн пипер
  • 100гр. рендан кашкавал
  • 1 лажица рендана кора од лимон
  • 2 лажици сечкан магдонос
  • 1 лажичка оригано

4

60

Подготовка

Супата од коцка се вари, па се замешува палентата и  се вари околу 3 минути. Се намалува температурата и  се остава да прокрчка уште 20 минути. Пиперката се сечка на коцкички, а тиквичките на лентички (стапчиња). Исечканиот кромид се продинстува на загреано масло , се додава лукот, пиперката, тиквичките и зачините, па сето тоа се вари околу 3 минути со постојано мешање. Се замешува кашкавалот, кората од лимонот и зачините. Палентата се разлева на намачкана тава и се израмнува. Одозгора се распоредува зеленчукот и се пече во рерна околу 20 мин на 200ºC. Се сече и се служи како пица.
НОВОГОДИШНИ ЕЛКИ

НОВОГОДИШНИ ЕЛКИ

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400 220 мл кисела вода 4 лажици масло за јадење прстофат сол 250 г путер или маргарин За премачкување: 150 г сланина исечкана на тенки парчиња 1 изматено јајце 1-2 лажици сенф

8-1090
Колач со портокал

Колач со портокал

200 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 3 јајца 150 г путер 160 г шеќер 1 портокал (кора и сок)

8-1050
БРЗА ПИТА СО ШУНКА, СПАНАЌ И КАШКАВАЛ

БРЗА ПИТА СО ШУНКА, СПАНАЌ И КАШКАВАЛ

СОСТОЈКИ 150 г Пченкарно брашно 100 г Екстра бело брашно тип 400 4 јајца 100 мл масло за јадење 150 мл млеко 2 лажички прашок за печиво (1 пакетче) 200 г спанаќ, измиен и исечкан 150 г кашкавал, исечкан на коцки 200 г шунка, исечкана на коцки 1 лажичка сол 2 лажици кисело млеко или […]

4-660
ПАЛЕНТА СО ПЕЧУРКИ

ПАЛЕНТА СО ПЕЧУРКИ

170 г Палента 800 мл вода 2 лажици „Вегета“ ½ l доматно пире 1 кромид 1 исечкано чешне лук малку бело вино 10 г путер 2 лажици масло шампињони малку лимонов сок оригано и магдонос по желба

240
КРОСТАТА (CROSTATTA)

КРОСТАТА (CROSTATTA)

350 г Екстра бело брашно тип 400 250 г нерастопен путер исечкан на коцки 1 жолчка 100 г шеќер во прав 30-40 мл студена вода 1 тегла џем од кајсии

6120
КРОФНИ

КРОФНИ

За тесто 1кг Екстра бело брашно тип 400 400мл млеко 3 јајца 200мл масло за јадење 200г шеќер 20г квасец 1 ванилин шеќер Декорација по желба:-шеќер во прав или растопена чоколада.

8-1060
Сендвич со крем-сирење, месо од мисирка и марула

Сендвич со крем-сирење, месо од мисирка и марула

8 парчиња Бел леб 8 парчиња варено мисиркино месо (нискокалорично) 100г крем сирење маслиново масло 1 домат, исечкан на мали парчиња 1 лажица ситно исечкан магдонос сол и свежо мелен бибер 4 листа марула

410
КРЕМ ЧОРБА ОД ПЕЧУРКИ СО ДВОПЕК

КРЕМ ЧОРБА ОД ПЕЧУРКИ СО ДВОПЕК

3-4 парчиња Пченичен двопек 250 g свежи шампињони 1 главица кромид 1 лажица брашно 1 јајце 1,5 l вода 100 ml кисела павлака магдонос маслиново масло сол, сув зачин по желба

430