ПИЦА ПАЛЕНТА СО ЗЕЛЕНЧУК

Состојки

  • 150 г Палента
  • 450 мл супа од коцка
  • 1 пиперка
  • 200 г тиквички
  • 1 црвен кромид
  • 1 лажица масло
  • 1 исечкано чешне лук
  • 1/2 лажичка црвен пипер
  • 1/4 лажичка мелен ким
  • малку чили во прав
  • малку сол
  • црн пипер
  • 100гр. рендан кашкавал
  • 1 лажица рендана кора од лимон
  • 2 лажици сечкан магдонос
  • 1 лажичка оригано

4

60

Подготовка

Супата од коцка се вари, па се замешува палентата и  се вари околу 3 минути. Се намалува температурата и  се остава да прокрчка уште 20 минути. Пиперката се сечка на коцкички, а тиквичките на лентички (стапчиња). Исечканиот кромид се продинстува на загреано масло , се додава лукот, пиперката, тиквичките и зачините, па сето тоа се вари околу 3 минути со постојано мешање. Се замешува кашкавалот, кората од лимонот и зачините. Палентата се разлева на намачкана тава и се израмнува. Одозгора се распоредува зеленчукот и се пече во рерна околу 20 мин на 200ºC. Се сече и се служи како пица.
БРУСКЕТИ СО ПРШУТА

БРУСКЕТИ СО ПРШУТА

неколку парчиња ‘Ржан двопек 150 g пршута 300 g чери домати 1 топка моцарела сирење власец (може и магдонос или младо кромитче) маслиново масло 1 чешне лук, сол

450
ШПАНСКА ПИТА

ШПАНСКА ПИТА

275 г Пченкарно брашно 4 јајца 2,5дл млеко 1,25 дл масло 1 прашок за печиво 100 г бело брашно 150 г ситно исечкана шунка 150 г ситно исечкани кисели краставички 150 г печени црвени пиперки, исчистени и ситно исечкани 100 г сланина исечкана на мали коцки малку сол

6-850
КОЛАЧИ ЕЛКИ

КОЛАЧИ ЕЛКИ

370 г Екстра бело брашно тип 400 250 г путер исечкан на коцки 1 жолчка 1 лажичка екстракт од ванила 140 г шеќер во прав

8-1050
Колач со бадем и ванила крем

Колач со бадем и ванила крем

За пандишпан: 500 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 5 лажици шеќер 150 мл млеко 120 мл масло 4 јајца 150 г мелени бадеми За крем: 1 пакување пудинг од ванила 150 мл слатка павлака 2 лажици екстракт од ванила

8-1080
ПУДИНГ СО ПАЛЕНТА

ПУДИНГ СО ПАЛЕНТА

1 шолја Палента 1 шолја вода 1 1/2 шолја млеко 1 1/2 шолја бел шеќер 1 стапче цимет 1/2 шолја путер

430
КРОФНИ

КРОФНИ

За тесто 1кг Екстра бело брашно тип 400 400мл млеко 3 јајца 200мл масло за јадење 200г шеќер 20г квасец 1 ванилин шеќер Декорација по желба:-шеќер во прав или растопена чоколада.

8-1060
ОВОШНИ СЕНДВИЧИ

ОВОШНИ СЕНДВИЧИ

Бриош леб 250г путер 200г мед овошје (банани, јагоди или киви)

715
МИНИ-ТОРТИЧКИ

МИНИ-ТОРТИЧКИ

За тесто: 2 филџани Екстра бело брашно тип 400 2 филџани шеќер; 2 филџани масло за јадење; 4 јајца; 1 филџан млеко; 2 филџани мелени ореви; 1 ќесичка прашок за печиво. За фил: 200мл млеко; 150г шеќер; 100г чоколада; шлаг–пена.

6-860