БРЗА ЗАКУСКА

Состојки

СОСТОЈКИ

  • 1 Грахам леб
  • 100 гр мајонез
  • 200 гр крем-сирење
  • 1 лажичка ситно исечкан копар
  • сол и мелен црн пипер по вкус
  • 4-5 капки сок од свеж лимон
  • 150 гр пршута

8-10

20

Подготовка

Во длабок сад измешајте ги сите состојки за намазот и премачкајте ја секоја кришка индивидуално. Декорирајте со пршута и рукола по желба.
ПРИНЦЕС-КРОФНИ

ПРИНЦЕС-КРОФНИ

За принцес-крофните: 150 г Брашно за колачи 250 мл вода 130 г путер 4 јајца шеќер во прав за пред печење За ванила кремот: 500 мл млеко 2 пудинга од ванила 8 лажици шеќер 4 лажици путер 250 г изматена слатка павлака или 2 ќесички шлаг-пена За глазурата: 100 г чоколадо 100 г путер

2060
КРОФНИ

КРОФНИ

За тесто 1кг Екстра бело брашно тип 400 400мл млеко 3 јајца 200мл масло за јадење 200г шеќер 20г квасец 1 ванилин шеќер Декорација по желба:-шеќер во прав или растопена чоколада.

8-1060
КИШ СО ПРАЗ И КАШКАВАЛ

КИШ СО ПРАЗ И КАШКАВАЛ

За тесто: 250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г путер 60 мл вода 1 јајце За фил: 250 г праз 2 лажици путер 150 г рендан кашкавал 360 мл неутрална павлака 4 јајца 1 лажица сол

6-8180
ЦЕЗАР САЛАТА

ЦЕЗАР САЛАТА

2 парчиња Двопек со сусам 200 g бело пилешко месо (стек) 30 g пармезан 3 чешниња лук зелена салата 2-4 чери домати сок од 1 лимон павлака мајонез маслиново масло сол бибер

220
ЗЕМИЧКИ СО КОМПИР

ЗЕМИЧКИ СО КОМПИР

300 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 2 1/2 лажички прашок за печиво 1 лажица шеќер 240 г студен путер исечкан на коцки 120 г пире од компири 120 мл јогурт 1 јајце за премачкување 1 лажица млеко за премачкување

8-1045
ПАЛАЧИНКИ СО ПИРЕ ОД ТИКВА

ПАЛАЧИНКИ СО ПИРЕ ОД ТИКВА

150 г Брашно за колачи 180 мл млеко 100 мл пире од тиква 1 јајце 2 лажици шеќер 1 лажичка цимет 1 лажичка мелен ѓумбир слатка павлака за декорација

620
НЕОБИЧЕН ДОРУЧЕК

НЕОБИЧЕН ДОРУЧЕК

СОСТОЈКИ 1 пакување Интегрален леб со овесни снегулки 4-5 парчиња 6 јајца 250 мл млеко 250 г кашкавал 1 главица кромид 100 г кашкавал чедар.

4-6180
ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

170 г Пченкарно брашно; 600 мл вода; 600 мл млеко; 40 г рендан пармезан; 40 г путер. За сосот: малку крупна сол; 60 г свеж босилек; 100 г рендан пармезан; 150 мл масло.

225