СЕНДВИЧИ СО ПОХОВАН ПИЛЕШКИ СТЕК

Состојки

СОСТОЈКИ

За два сендвичи:

  • 4 парчиња Бел леб
  • 2 парчиња пилешки стек
  • 1 јајце
  • лебни трошки Жито Лукс
  • 8 парчиња кашкавал чедар
  • неколку паричња (кругови) домати
  • листови зелена салата
  • 1 авокадо
  • 1/2 главица кромид
  • 1/2 домат ситно исечкан
  • сок од 1/2 лимон
  • 1 лажичка букова сол
  • сол и мелен црн пипер по вкус

2

25

Подготовка

Во длабок сад испасирајте го авокадото и додадете ситно исечкан кромид, ситно исечкан домат, букова сол, сок од лимон и сол и мелен црн пипер. Испохувајте го пилешкиот стек така што ќе го извалкате во изматено јајце, додадете сол и мелен црн пипер и извалкајте го во лебни трошки. Испржете го на средна температура околу 3-4 минути од двете страни. Наредете го тост лебот, листовите зелена салата, пилешкиот стек, круговите домати, кашкавалот и од салатата гвакамоле со авокадо. На крајот, затворете го сендвичот со уште едно парче тост леб.
ПОСЕН ТАРТ СО ЗЕЛЕНЧУК

ПОСЕН ТАРТ СО ЗЕЛЕНЧУК

250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г маргарин на собна температура 70 мл вода За фил: 2 тиквички 2 модри патлиџани 1 домат 200 г свежи шампињони 400 мл доматен сос 1 главица кромид 2 чешниња лук сол и мелен црн пипер по вкус

4-660
РОЗИ СО МАСЛИНКА

РОЗИ СО МАСЛИНКА

600 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл млака вода сол по вкус 15 г свеж квасец 1 лажичка шеќер 70 мл масло за јадење зелени маслинки со пиперка, пресечени на половина сусам

5-8120
СЛАДОК ДВОПЕК

СЛАДОК ДВОПЕК

12 парчиња Пченичен двопек 2 мали шолји сок од брусница 1/2 мала шолја вода 125 g шеќер 1 ќесичка цимет 1 парче кора од лимон 2 лажици густин 2 лажици бадеми 2 лажици суво грозјеД

625
МЕДЕНИ СРЦА

МЕДЕНИ СРЦА

За тесто 500г Пекарско брашно тип 500; 250г мед; 100г шеќер; 150г маргарин; 1 јајце; 10г какао: 2 мали лажички цимет; 1 ќесичка прашок за печиво; 100г ситно сечкани бадеми. За филување 2 пудинга од ванила; ½ л млеко.

210
БРЗА ЗАКУСКА

БРЗА ЗАКУСКА

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400 220 мл кисела вода 4 лажици масло за јадење прстофат сол 250 г путер или маргарин За премачкување: 2 лажици кисела павлака 2 лажици сенф 150 г тенки парчиња сланина 1 јајце, лесно изматено со виљушка cусам

6-890
ПИТА-ПОГАЧА СО УРДА

ПИТА-ПОГАЧА СО УРДА

За тесто: 800 г Екстра бело брашно тип 400 350 мл млеко 2 јајца 1 белка од јајце 1 жолчка за премачкување 50 мл масло за јадење 50 мл јогурт 30 г свеж квасец 2 лажички сол 1 лажица шеќер За фил: 150 г путер или маргарин 300 г урда

4-6150
Сендвич со пилешко филе и сенф

Сендвич со пилешко филе и сенф

8 парчиња  Бел леб 2 пилешки филеа 2 домати исечкани на коцки 2 лажици сенф малку маслиново масло сол и свежо мелен бибер 4 листа марула

425
ВЕЛИГДЕНСКА ПОГАЧА

ВЕЛИГДЕНСКА ПОГАЧА

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 г млако млеко ½ свеж квасец 3 лажици шеќер, прстофат сол 1 лажичка алкохолен оцет За филот: 200 г кравја урда 100 г исецкан свеж спанаќ

6-8155