ШАРЕНА СОЛЕНА ТОРТА

Состојки

СОСТОЈКИ

За црвена крем-салата:

  • 1 тегла цвекло, ситно исечкано
  • 3 варени јајца
  • 6-7 лажици мајонез
  • 1 лажица кисела павлака
  • сол и мелен црн пипер по вкус

За бела крем-салата:

  • 2 пилешки стека, сварени и исечкани на коцки
  • 1 мала конзерва грашок
  • 2 компира, сварени и ситно исечкани
  • 2 јајца варени и ситно исечкани
  • 4-5 лажици мајонез
  • 2 лажици крем-сирење
  • сол и мелен црн пипер

12

60

Подготовка

Најпрво состојките за црвената салата ставете ги во сад и мешајте ги додека не се соединат. Потоа во друг сад промешајте ги сите состојки за белата крем-салата додека не се соединат. Во тавче, наредете парчиња од белиот тост леб, па нанесете слој од белата крем-салата, потоа уште еден слој бел тост леб, слој од црвената крем-салата и завршете со уште еден слој од белиот тост леб. На крај, премачкајте ја целата солена торта со крем-сирење или со кисела павлака. Декорирајте со ситно исечкано цвекло и магдонос.
ПРОЈА

ПРОЈА

За тесто: 1 чаша Сенаменско брашно 3 јајца 1 чаша млеко ½ чаша кисела вода 2 чаши пченкарно брашно ½ чаша масло за јадење 1 ќесичка прашок за печиво 200г рендано сирење сол по вкус 150г ситно исечкан праз

КОЛАЧ СО АФИОН

КОЛАЧ СО АФИОН

4 чаши Пекарско брашно тип 500 2 чаши млеко 2 чаши шеќер 2 чаши масло за јадење 100г афион во зрно 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво

6-850
РОЗИ СО МАСЛИНКА

РОЗИ СО МАСЛИНКА

600 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл млака вода сол по вкус 15 г свеж квасец 1 лажичка шеќер 70 мл масло за јадење зелени маслинки со пиперка, пресечени на половина сусам

5-8120
Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

4-615
ЛАЗАЊА СО СПАНАЌ

ЛАЗАЊА СО СПАНАЌ

300 г Екстра бело брашно тип 400 3 јајца малку сол За фил: 1 главици кромид 250 г свежи шампињони 3 лажици маслиново масло 2 чешниња лук 250 г урда 500 г свеж спанаќ 1 лажица оригано 1 лажица сол 400 г кашкавал 100 г бешамел сос

4-690
ТЕГНЕТА ПИТА СО ПРАЗ

ТЕГНЕТА ПИТА СО ПРАЗ

700 г Екстра бело брашно тип 400 350 мл млака вода ¼ од квасец прстофат сол 100 мл масло за јадење За фил 3 страка праз, ситно исечкан 2 лажици масло за јадење 1 јајце 200 г урда или дробено сирење

6-860
КОРИ (ЈУФКИ)

КОРИ (ЈУФКИ)

5кг Сенаменско бело брашно 30 јајца 1л млеко 1 лажичка сол

480
ПОГАЧА

ПОГАЧА

700 г Екстра бело брашно тип 400 300 мл млако млеко 20 г свеж квасец 2 лажици шеќер 1 лажичка сол 50 мл масло за јадење 2 белки од јајце сусам, афионово семе и маргарин за пред печење 2 жолчки измешани со 2 лажици млеко за премачкување на погачата

4-6180

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ГОДИШНО СОБРАНИЕ НА АКЦИОНЕРИ