КРЕМ ЧОРБА ОД ПЕЧУРКИ СО ДВОПЕК

Состојки

  • 3-4 парчиња Двопек со сусам
  • 250 g свежи шампињони
  • 1 главица кромид
  • 1 лажица брашно
  • 1 јајце
  • 1,5 l вода
  • 100 ml кисела павлака
  • магдонос
  • маслиново масло
  • сол, сув зачин по желба

4

30

Подготовка

Печурките се мијат и се сушат. Две третини од нив се мелат заедно со главичката кромид, а остатокот се сечка на ливчиња. Малку се пропржуваат на маслиново масло, потоа им се додава брашното, се налева литар и половина вода и се остава да се вари. Се посолува и се става сув зачин по желба. Чорбата се остава да врие околу 15 минути. Се трга од оган и се додава ситно исечкан свеж магдонос. Кога чорбата малку ќе се олади, се додава јајцето изматено со киселата павлака. При служењето, во секоја чинија одозгора се ставаат неколку коцкички двопек.
Сендвич со крем-сирење, месо од мисирка и марула

Сендвич со крем-сирење, месо од мисирка и марула

8 парчиња Бел леб 8 парчиња варено мисиркино месо (нискокалорично) 100г крем сирење маслиново масло 1 домат, исечкан на мали парчиња 1 лажица ситно исечкан магдонос сол и свежо мелен бибер 4 листа марула

410
Жито Лукс рецепт – мезе леб со зелен сос

Жито Лукс рецепт – мезе леб со зелен сос

520
Лимон мафини

Лимон мафини

350 г Брашно за колачи 2 јајца 200 г шеќер 150 мл масло 1 ќесичка ванилин шеќер 2 лимона (кора и сок)

1250
ПОСНИ КИФЛИЧКИ

ПОСНИ КИФЛИЧКИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млака вода 10 г свеж квасец сол по вкус 2 лажици шеќер 60 мл масло за јадење сусам маргарин за премачкување

8-10120
ЕКЛЕРИ

ЕКЛЕРИ

За еклерите: 150 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажици шеќер 1 лажичка сол 1/2 пакетче прашок за печиво 120 мл вода 130 мл млеко 130 г путер 5 јајца на собна температура За кремот: 1 1/2 ќесички инстант ванила пудинг 500 мл млеко 1 лажичка екстракт од ванила 3 жолчки 50 г путер […]

20160
НОВОГОДИШНИ ЕЛКИ

НОВОГОДИШНИ ЕЛКИ

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400 220 мл кисела вода 4 лажици масло за јадење прстофат сол 250 г путер или маргарин За премачкување: 150 г сланина исечкана на тенки парчиња 1 изматено јајце 1-2 лажици сенф

8-1090
КОЛАЧ СО АФИОН

КОЛАЧ СО АФИОН

4 чаши Пекарско брашно тип 500 2 чаши млеко 2 чаши шеќер 2 чаши масло за јадење 100г афион во зрно 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво

6-850
Лимон колач

Лимон колач

За пандишпан: 180 г Брашно за колачи малку сол 1 лажица сок од лимон 60 мл маслиново масло 250 мл кисела павлака 2 јајца 2 лажички мајчина душичка 3 лажици кора од лимон 150 г шеќер. За глазура: 100 г шеќер во прав 4 лажици лимон свеж лимон и листови мајчина душичка.

8-1060