ПРАЗНИЧНИ СЕНДВИЧ КОЛАЧИ

Состојки

  • 250 г Екстра бело брашно тип 400
  • 70 г какао
  • 1 1/2 лажичка сода бикарбона
  • 1 лажичка сол
  • 250 мл млеко
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 120 г путер на собна температура
  • 200 г шеќер
  • 1 јајце

За фил:

  • 250 мл слатка павлака
  • 3 лажици шеќер во прав
  • 4 лажици крем-сирење на собна температура
  • 2 лажички екстракт од ванила

15

45

Подготовка

Во длабок сад најпрво изматете го путерот, па додадете го шеќерот. По 5 минути матење, додадете го јајцето и продолжете да матите додека целата смеса не стане хомогена. Додадете го екстрактот од ванила и промешајте. Во длабок сад измешајте ги заедно брашното, какаото, содата и солта. Постепено додавајте во садот со путерот од сувите состојки и од млекото матејќи помеѓу секое додавање се додека не ги потрошите состојките. Со помош на лажица за сладолед, од смесата нанесете на тавчиња обложени со хартија, но распределени околу 5-8 см едно од друго бидејќи при печењето тие се шират. Печете ги сендвич колачињата во загреана рерна на 170 степени околу 10-12 минути. Оставете комплетно да се изладат. За филот: со помош на миксер изматете ги сите состојки заедно додека да добиете убав густ фил и нанесете го на едно колаче. Поклопете со друго колаче така што ќе формирате сендвич колачиња. По желба декорирајте со глазура од шеќер во прав и лимон. По желба користете и прехрамбена боја во глазурата.
ЛАЗАЊА

ЛАЗАЊА

За лазања листови: 200 г Екстра бело брашно тип 400 2 јајца 2-3 лажици маслиново масло сол по вкус За сос: 1 главица кромид 400 г мелено месо 2 чешниња лук ситно исечкани (по желба) 200 мл доматен сос 1 50 мл бешамел сос со кашкавал маслиново масло по вкус 50 г путер сол и […]

4-6150
ДОМАШНО ТОБЛЕРОНЕ

ДОМАШНО ТОБЛЕРОНЕ

Потребни состојки: 200 гр мелени Колачиња со чоколадни парчиња и лешници 150 гр путер 200 гр чоколада  2 лажици мед  1 дл кока-кола  200 гр шеќер  75 гр крупно сечкани лешници 75 гр крупно сечкани бадеми  100 гр чоколада за глазура

10-1230
КРОАСАНИ

КРОАСАНИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл вода 2 пакетчиња сув квасец 3 лажички сол 50 г шеќер 100 г + 250 г путер 1 јајце за премачкување

12300
КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

500 g Пченкарно брашно малку црн пипер малку сол 50 ml масло

8-1040
РАВИОЛИ

РАВИОЛИ

За тесто: 400 г Екстра бело брашно тип 400 4 јајца малку сол За фил: 200 г крем-сирење 100 г пармезан

2-450
ЛИНЦЕР КОЛАЧИ

ЛИНЦЕР КОЛАЧИ

120 г Екстра бело брашно тип 400 180 г путер 100 г шеќер во прав кора од 1 лимон 1 жолчка 1 лажичка екстракт од ванила 100 г ситно мелени бадеми прстофат сол За декорација: џем од јагоди шеќер во прав

25150
ГАЛЕТ СО ДОМАТИ И КИСЕЛА ПАВЛАКА

ГАЛЕТ СО ДОМАТИ И КИСЕЛА ПАВЛАКА

За тесто: 270 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка шеќер 1 лажичка сол 200 г ладен путер 100 мл ладна вода За фил: 2-3 домати 300 г кисела павлака сув или свеж копар, ситно исечкан 1 чешне лук 100 г ситно изрендан кашкавал маслиново масло 1 јајце за премачкување

2-460
ПАЛЕНТА СО ДОМАТИ

ПАЛЕНТА СО ДОМАТИ

250 г Палента 1 л млеко малку вода мускатно оревче 2 лажици маслиново масло 100 г кромид 2 чешниња лук 60-100 г трапист кашкавал малку сол црн пипер 1/2 л доматно пире

430