ПРАЗНИЧНИ СЕНДВИЧ КОЛАЧИ

Состојки

  • 250 г Брашно за колачи
  • 70 г какао
  • 1 1/2 лажичка сода бикарбона
  • 1 лажичка сол
  • 250 мл млеко
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 120 г путер на собна температура
  • 200 г шеќер
  • 1 јајце

За фил:

  • 250 мл слатка павлака
  • 3 лажици шеќер во прав
  • 4 лажици крем-сирење на собна температура
  • 2 лажички екстракт од ванила

15

45

Подготовка

Во длабок сад најпрво изматете го путерот, па додадете го шеќерот. По 5 минути матење, додадете го јајцето и продолжете да матите додека целата смеса не стане хомогена. Додадете го екстрактот од ванила и промешајте. Во длабок сад измешајте ги заедно брашното, какаото, содата и солта. Постепено додавајте во садот со путерот од сувите состојки и од млекото матејќи помеѓу секое додавање се додека не ги потрошите состојките. Со помош на лажица за сладолед, од смесата нанесете на тавчиња обложени со хартија, но распределени околу 5-8 см едно од друго бидејќи при печењето тие се шират. Печете ги сендвич колачињата во загреана рерна на 170 степени околу 10-12 минути. Оставете комплетно да се изладат. За филот: со помош на миксер изматете ги сите состојки заедно додека да добиете убав густ фил и нанесете го на едно колаче. Поклопете со друго колаче така што ќе формирате сендвич колачиња. По желба декорирајте со глазура од шеќер во прав и лимон. По желба користете и прехрамбена боја во глазурата.
ЕМПАНАДАС СО ПЕЧУРКИ

ЕМПАНАДАС СО ПЕЧУРКИ

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400 250 г млеко 2 лажици шеќер ½ квасец 1 јајце 3 лажици маслиново масло сол по вкус За фил: 1 лажица Екстра бело брашно тип 400 2 лажици путер 1 средна главица кромид 500 г свежи шампињони 200 мл вода 1 лажица сув босилек 1 лажица […]

4-660
КОЛАЧ СО АФИОН

КОЛАЧ СО АФИОН

4 чаши Пекарско брашно тип 500 2 чаши млеко 2 чаши шеќер 2 чаши масло за јадење 100г афион во зрно 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво

6-850
КРЕМ ЧОРБА ОД ПЕЧУРКИ СО ДВОПЕК

КРЕМ ЧОРБА ОД ПЕЧУРКИ СО ДВОПЕК

3-4 парчиња Двопек со сусам 250 g свежи шампињони 1 главица кромид 1 лажица брашно 1 јајце 1,5 l вода 100 ml кисела павлака магдонос маслиново масло сол, сув зачин по желба

430
КИШ

КИШ

За тесто: 350 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 240 г ладен путер исечкан на коцки 50-60 мл студена вода За фил: 250 г исечкана сланина на коцки 2 лажици маслиново масло 1 средна главица кромид ситно исечкана 3 јајца 2 жолчки 270 мл неутрална павлака 1 лажичка сол 1 лажичка мелен […]

6120
ТЕГНЕТА ПИТА СО ПРАЗ

ТЕГНЕТА ПИТА СО ПРАЗ

700 г Екстра бело брашно тип 400 350 мл млака вода ¼ од квасец прстофат сол 100 мл масло за јадење За фил 3 страка праз, ситно исечкан 2 лажици масло за јадење 1 јајце 200 г урда или дробено сирење

6-860
КРОСТАТА (CROSTATTA)

КРОСТАТА (CROSTATTA)

350 г Екстра бело брашно тип 400 250 г нерастопен путер исечкан на коцки 1 жолчка 100 г шеќер во прав 30-40 мл студена вода 1 тегла џем од кајсии

6120
МЕДИТЕРАНСКИ ДОМАШЕН ЛЕБ

МЕДИТЕРАНСКИ ДОМАШЕН ЛЕБ

500 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 1/2 лажичка лук во прав 1 лажичка сув или свеж рузмарин 1 1/2 лажичка буковец 1/2 коцка свеж квасец 350 мл млака вода 100 г зелени маслинки 100 г каламата маслинки

4240
ТОРТА СО ТИКВА

ТОРТА СО ТИКВА

За пандишпан: 310 г Брашно за колачи 1 лажица цимет 1 лажичка сол 50 г какао 1 лажичка есктракт од ванила 350 г шеќер 180 г кисела павлака 4 јајца 2 белки 240 мл масло за јадење 150 г пире од сварена тиква (или испечена) За фил: 300 г омекнат путер на собна температура 700 […]

15120