ПРАЗНИЧНИ СЕНДВИЧ КОЛАЧИ

Состојки

  • 250 г Брашно за колачи
  • 70 г какао
  • 1 1/2 лажичка сода бикарбона
  • 1 лажичка сол
  • 250 мл млеко
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 120 г путер на собна температура
  • 200 г шеќер
  • 1 јајце

За фил:

  • 250 мл слатка павлака
  • 3 лажици шеќер во прав
  • 4 лажици крем-сирење на собна температура
  • 2 лажички екстракт од ванила

15

45

Подготовка

Во длабок сад најпрво изматете го путерот, па додадете го шеќерот. По 5 минути матење, додадете го јајцето и продолжете да матите додека целата смеса не стане хомогена. Додадете го екстрактот од ванила и промешајте. Во длабок сад измешајте ги заедно брашното, какаото, содата и солта. Постепено додавајте во садот со путерот од сувите состојки и од млекото матејќи помеѓу секое додавање се додека не ги потрошите состојките. Со помош на лажица за сладолед, од смесата нанесете на тавчиња обложени со хартија, но распределени околу 5-8 см едно од друго бидејќи при печењето тие се шират. Печете ги сендвич колачињата во загреана рерна на 170 степени околу 10-12 минути. Оставете комплетно да се изладат. За филот: со помош на миксер изматете ги сите состојки заедно додека да добиете убав густ фил и нанесете го на едно колаче. Поклопете со друго колаче така што ќе формирате сендвич колачиња. По желба декорирајте со глазура од шеќер во прав и лимон. По желба користете и прехрамбена боја во глазурата.
Жито Лукс рецепт – Торта со моркови

Жито Лукс рецепт – Торта со моркови

845
ГАЛЕТ СО ДОМАТИ И КИСЕЛА ПАВЛАКА

ГАЛЕТ СО ДОМАТИ И КИСЕЛА ПАВЛАКА

За тесто: 270 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка шеќер 1 лажичка сол 200 г ладен путер 100 мл ладна вода За фил: 2-3 домати 300 г кисела павлака сув или свеж копар, ситно исечкан 1 чешне лук 100 г ситно изрендан кашкавал маслиново масло 1 јајце за премачкување

2-460
КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

15 парчиња Двопек со сусам и просо 1 конзерва компот од кајсии 125 g путер 125 g шеќер 3 јајца 100 g брашно, малку сол 2 лажици прашок за печиво 100 g мармалад од кајсии неколку бадеми за декорирање

660
АМЕРИКАНСКА ПИТА СО ПРАСКИ

АМЕРИКАНСКА ПИТА СО ПРАСКИ

300 г Eкстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 3 лажички шеќер 250 г омекнат путер 80 мл студена вода За фил: 5 свежи и тврди праски 3 лажици шеќер 2 лажици пудинг од ванила

4-680
ПОГАЧА

ПОГАЧА

За тесто: 1кг Пекарско брашно тип 500 2 лажички сол 1 маргарин за премачкување 40г квасец 2 јајца 150мл масло за јадење 100мл млеко 2 лажички шеќер околу 300 мл вода сусам или ким за декорација.

90
МАДЛЕНИ

МАДЛЕНИ

1 шолја Екстра бело брашно тип 400 3 јајца 50 г шеќер кора од портокал 1 лажичка прашок за пециво прстофат сол 6 лажици растопен путер

3090
КУГЛОФ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО И ЈОГУРТ

КУГЛОФ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО И ЈОГУРТ

125 г Пченкарно брашно малку нишесте 100 мл масло 1 ќесичка ванилин шеќер 125 г брашно 125 мл јогурт 3 јајца малку сол 125 г шеќер кора од лимон

6-860
ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

1 пакување  Бел леб 1кг сварен пилешки стек 1 шолја мајонез сок и кора од 1 лимон ситно изрендана 80 г растопен путер 80 г рукола крупно исечкана ¾ шолја ситно исечкани зачински билки (магдонос, нане, копар, босилек) сол и бибер

4-630