ТОРТА ОД БЕЛА ЧОКОЛАДА И МАЛИНИ

Состојки

За бисквит основата: 

За фил:

  • 250 мл млеко 
  • 230 мл слатка павлака 
  • 1 ванилин шеќер 
  • 25 г шеќер во прав 
  • 5 жолчки 
  • 2 лажици Пченкарно брашно Жито Лукс 
  • 1 лажица Екстра бело брашно Жито Лукс
  • 200 г крупно сечкана бела чоколада

За декорација: 500 гр свежи малини

12

60

Подготовка

Колачињата се матат со омекнатиот путер и шеќерот додека да се добие хомогена смеса. Од неа во правоаголен плех за торта се моделира бисквит основата. Во сад на пареа млекото, слатката павлака, ванилата и шеќерот, се матат додека шеќерот да се растопи и смесата не почне да врие. Во друг сад се ставаат жолчките и двете брашна и со рачна маталка се матат додека да се добие хомогена смеса. Топлата смеса од путер се додава во смесата од жолчки и убаво се меша. Се додава исечканата чоколада и се мати за да се соединат сите состојки. Вака приготвениот фил се додава врз бисквит основата и се остава во фрижидер најмалку 2 часа. Пред послужување се украсува со малини.
КРОСТАТА (CROSTATTA)

КРОСТАТА (CROSTATTA)

350 г Екстра бело брашно тип 400 250 г нерастопен путер исечкан на коцки 1 жолчка 100 г шеќер во прав 30-40 мл студена вода 1 тегла џем од кајсии

6120
КОЛАЧ ОД ЛИМОН И ШУМСКО ОВОШЈЕ

КОЛАЧ ОД ЛИМОН И ШУМСКО ОВОШЈЕ

За бисквит основата:  250 гр издробени Меки колачиња со чоко парчиња 6 лажици растопен путер  25 гр шеќер  кора од еден лимон. За фил: 2 жолчки  150 мл кондензирано млеко  30 мл свеж сок од лимон  1 лажичка рендана кора од лимон  170 гр мешано шумско овошје

1235
ТАРТ ОД ЈАБОЛКА И ЦИМЕТ

ТАРТ ОД ЈАБОЛКА И ЦИМЕТ

За бисквит основата:  250 гр изблендирани Колачиња со чоколадни парчиња и лешници 80 гр омекнат путер 2 лажици шеќер 1 пакетче цимет За фил:  350 мл млеко со ниска масленост   6 жолчки  150 гр мед  ½ лажичка сол  1 лажичка екстракт од ванила За декорација: 2 јаболка исечкани на тенки ливчиња (се чуваат во лимонова […]

850
ТРИАГОЛНИЦИ СО БРУСНИЦА И ПОРТОКАЛ

ТРИАГОЛНИЦИ СО БРУСНИЦА И ПОРТОКАЛ

250 г Брашно за колачи 1 лажичка сол 2 лажици кора од портокал 2 јајца 1 лажичка цимет 1 лажичка мелен сув ѓумбир 1 лажичка екстракт од ванила 200 г шеќер 250 г растопен путер 200 г брусница 150 г бело чоколадо исечкано на коцки За премачкување: 200 г неутрално крем-сирење (или неутрален млечен намаз) […]

840
ПУДИНГ СО ПАЛЕНТА

ПУДИНГ СО ПАЛЕНТА

1 шолја Палента 1 шолја вода 1 1/2 шолја млеко 1 1/2 шолја бел шеќер 1 стапче цимет 1/2 шолја путер

430
Сендвич со цвекло и моцарела

Сендвич со цвекло и моцарела

410
ЧИЗКЕЈК СО АРОНИЈА

ЧИЗКЕЈК СО АРОНИЈА

За кора: 400 г Брашно за колачи 1/2 лажичка сол 130 г студен путер кора од 1 лимон 70 г шеќер 2 јајца 1 лажица ванила За фил: 220 г крем-сирење 220 г кисела павлака 100 г шеќер 2 лажици нишесте 2 јајца 1 лажица екстракт од ванила 350 г аронија

10100
КОЛАЧ СО АФИОН

КОЛАЧ СО АФИОН

4 чаши Пекарско брашно тип 500 2 чаши млеко 2 чаши шеќер 2 чаши масло за јадење 100г афион во зрно 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво

6-850