ЛАЗАЊА

Состојки

За лазања листови:

За сос:

  • 1 главица кромид
  • 400 г мелено месо
  • 2 чешниња лук ситно исечкани (по желба)
  • 200 мл доматен сос 1
  • 50 мл бешамел сос со кашкавал
  • маслиново масло по вкус
  • 50 г путер
  • сол и мелен црн пипер по вкус
  • 150 г рендан кашкавал
  • 3-4 лажици рендан мармезан

4-6

150

Подготовка

Најпрво во длабок сад замесете тесто од брашното, јајцата, маслото и солта. Оставете тестото да одмори околу 15-20 минути и расукајте го во долга лента. Пресечете парчиња колку што е голема вашата тава во која ќе ја подготвувате лазањата. Во тава на оган загрејте масло и додадете го кромидот да се пропржи. Додадете го и меленото месо и лукот. Гответе го месото околу 20 минути додека не добие убава кафеава боја. Потоа додадете го доматниот сос и гответе уште 20 минути. На самиот крај додадете го путерот, солта и мелениот црн пипер. Во тавата за печење, ставете тенок слој од смесата со мелено месо, ставете слој од лазања листовите, повторно слој од меленото месо, бешамел, рендан пармезан и постапката се повторува. Слој лазања листови, сос со мелено месо, бешамел и рендан пармезан. На крај се завршува со слој лазања листови, сос од мелено месо, малку бешамел, рендан пармезан и рендан кашкавал низ целата тава. Печете ја во загреана рерна на 180 степени околу 30 минути.
ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА

ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА

200 г Пченкарно брашно 1 ќесичка прашок за печиво 1 шолја масло 4 јајца 1 шолја млеко 1 шолја минерална вода 100 г палента 200 г бело брашно 200 г сирење 400 г спанаќ 1 пиперка

4-645
ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

4 парчиња Пченичен двопек/strong> 6 лажици рендан пармезан 1 лажица путер 1 лажица сенф 1/2 лажица оригано

215
ДВОПЕК-ПИЦА

ДВОПЕК-ПИЦА

5-6 парчиња ‘Ржан двопек 150-300 ml млака вода неколку парчиња шунка и кашкавал печурки, маслинки 1 свежа пиперка 1-2 јајца (по желба) пасирани домати (или кечап) оригано

225
Клуб-сендвич со свеж зеленчук

Клуб-сендвич со свеж зеленчук

8 парчиња Интегрален леб 8 листа марула; 16 парчиња сушени , ситно исечкани домати; 2 тиквички, исечени на тенки кругови; 1 модар патлиџан, исечен на тенки кругови; 2 домати, исечени на тенку кругови; 4 лажици нискокалоричен мајонез; маслиново масло; Сол и свежо мелен бибер

325
ЗЕМИЧКИ СО КОМПИР

ЗЕМИЧКИ СО КОМПИР

300 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 2 1/2 лажички прашок за печиво 1 лажица шеќер 240 г студен путер исечкан на коцки 120 г пире од компири 120 мл јогурт 1 јајце за премачкување 1 лажица млеко за премачкување

8-1045
ЛИМЕТА ТОРТИЧКИ

ЛИМЕТА ТОРТИЧКИ

2 пакувања Kолачиња со чоколадни парчиња 75 мл свежо цеден сок од лимета  100 мл кондензирано млеко  230 гр крем-сирење  55 гр растопен путер  150 гр слатка павлака (плус за декорација).

1230
БРЗА ПИТА

БРЗА ПИТА

За тесто: 18 супени лажици Сенаменско бело брашно 4 јајца 1 чаша млеко 1 чаша масло за јадење 250г бело рендано сирење 1 ќесичка прашок за печиво

6-850
РОЛАТ СО ОРЕВИ

РОЛАТ СО ОРЕВИ

За тестото: 600 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 1 квасец 3 лажици шеќер прстофат сол 4 жолчки 200 г путер екстракт од ванила жолчка за премачкување За филот: 300 г мелени ореви 4 белки екстракт од ванила 5 лажици шеќер

8-10140