ЛАЗАЊА

Состојки

За лазања листови:

За сос:

  • 1 главица кромид
  • 400 г мелено месо
  • 2 чешниња лук ситно исечкани (по желба)
  • 200 мл доматен сос 1
  • 50 мл бешамел сос со кашкавал
  • маслиново масло по вкус
  • 50 г путер
  • сол и мелен црн пипер по вкус
  • 150 г рендан кашкавал
  • 3-4 лажици рендан мармезан

4-6

150

Подготовка

Најпрво во длабок сад замесете тесто од брашното, јајцата, маслото и солта. Оставете тестото да одмори околу 15-20 минути и расукајте го во долга лента. Пресечете парчиња колку што е голема вашата тава во која ќе ја подготвувате лазањата. Во тава на оган загрејте масло и додадете го кромидот да се пропржи. Додадете го и меленото месо и лукот. Гответе го месото околу 20 минути додека не добие убава кафеава боја. Потоа додадете го доматниот сос и гответе уште 20 минути. На самиот крај додадете го путерот, солта и мелениот црн пипер. Во тавата за печење, ставете тенок слој од смесата со мелено месо, ставете слој од лазања листовите, повторно слој од меленото месо, бешамел, рендан пармезан и постапката се повторува. Слој лазања листови, сос со мелено месо, бешамел и рендан пармезан. На крај се завршува со слој лазања листови, сос од мелено месо, малку бешамел, рендан пармезан и рендан кашкавал низ целата тава. Печете ја во загреана рерна на 180 степени околу 30 минути.
КРОАСАНИ

КРОАСАНИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл вода 2 пакетчиња сув квасец 3 лажички сол 50 г шеќер 100 г + 250 г путер 1 јајце за премачкување

12300
ПИТА СО ПИЛЕШКО

ПИТА СО ПИЛЕШКО

500 г Екстра бело брашно тип 400 1 ½ лажичка сол 250 г путер 120 мл вода 2 јајца За фил: 500 г варени пилешки гради исечкани на коцки 200 г сечкани шампињони 3 лажици путер 1 среден ситно исечкан кромид 2 сечкани моркови 120 г брашно 700 мл пилешки булјон 1 лажица мајчина душичка […]

4180
ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

4 парчиња Пченичен двопек/strong> 6 лажици рендан пармезан 1 лажица путер 1 лажица сенф 1/2 лажица оригано

215
ТОРТИЛЈА ФИШЕЦИ

ТОРТИЛЈА ФИШЕЦИ

За тортилја лепчиња: 400 г Екстра бело брашно тип 400 160 мл млака вода прстофат сол 50 мл масло за јадење За крем-салата: 500 г пилешки стек, сварен и исечкан на коцки 5-7 лажици кисела павлака 300 г варена пченка 3 лажици рендан пармезан 150 г сечкани маринирани шампињони сол и мелен црн пипер по […]

640
ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА

ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА

200 г Пченкарно брашно 1 ќесичка прашок за печиво 1 шолја масло 4 јајца 1 шолја млеко 1 шолја минерална вода 100 г палента 200 г бело брашно 200 г сирење 400 г спанаќ 1 пиперка

4-645
ЧОКОЛАДЕН РОЛАТ СО ФИЛ ОД ТИКВА

ЧОКОЛАДЕН РОЛАТ СО ФИЛ ОД ТИКВА

За ролат: 100 г Екстра бело брашно тип 400 25 г какао 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка сол 4 јајца 150 г шеќер 2 лажици млеко 1 лажичка екстракт од ванила За фил: 200 г пире од тиква 120 г путер на собна температура 300 г шеќер во прав 1 лажичка цимет неколку […]

1250
Mини пити

Mини пити

За тесто: 350 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол240 г путер исечкан на коцки 50-60 мл студена вода. За фил: 1 тиквичка 1 главица кромид 1 пиперка 1 модар домат 1 домат 2 лажици маслиново масло 1 чешне лук 1 лажица мешан сув зеленчук малку мајчина душичка сол и бибер.

4120
СЛАДОК ДВОПЕК

СЛАДОК ДВОПЕК

12 парчиња Пченичен двопек 2 мали шолји сок од брусница 1/2 мала шолја вода 125 g шеќер 1 ќесичка цимет 1 парче кора од лимон 2 лажици густин 2 лажици бадеми 2 лажици суво грозјеД

625

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ГОДИШНО СОБРАНИЕ НА АКЦИОНЕРИ