АМЕРИКАНСКА ПИТА СО ПРАСКИ

Состојки

За фил:

  • 5 свежи и тврди праски
  • 3 лажици шеќер
  • 2 лажици пудинг од ванила

4-6

80

Подготовка

Од брашното, солта, шеќерот, путерот и водата се замесува тесто. Тестото се става во хартија за свежа храна и се остава во ладилник 30 минути. Се расукува кора во кружна форма и се става во тавче за печење. Праските се сечат на резанки и се ставаат во длабок сад. Им се додаваат шеќерот и прашокот за пудинг. Сите состојки се мешаат. Вака подготвениот фил се става врз кората. Од остатокот од тестото се формираат долги ленти, кои се редат преку филот за да се добие изглед на мрежа. Пред печење, питата се става во ладилник за длабоко смрзнување 15-20 минути убаво да се стегне. Се пече на 200°С, околу 15 минути и уште 30 минути на 170°С , или додека не добие златно-жолта боја.
КИШ

КИШ

За тесто: 350 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 240 г ладен путер исечкан на коцки 50-60 мл студена вода За фил: 250 г исечкана сланина на коцки 2 лажици маслиново масло 1 средна главица кромид ситно исечкана 3 јајца 2 жолчки 270 мл неутрална павлака 1 лажичка сол 1 лажичка мелен […]

6120
ПАЛЕНТА СО ДОМАТИ

ПАЛЕНТА СО ДОМАТИ

250 г Палента 1 л млеко малку вода мускатно оревче 2 лажици маслиново масло 100 г кромид 2 чешниња лук 60-100 г трапист кашкавал малку сол црн пипер 1/2 л доматно пире

430
ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС

ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС

За основата:  200 гр изблендирани Колачиња со какао и чоколадни парчиња 70 гр омекнат путер  2 лажици шеќер За чоколадниот мус:  225 гр чоколадо за готвење исечкано на парчиња  55 гр путер  3 јајца (одвоени белките од жолчките)  55 гр шеќер во прав  375 мл слатка павлака За декорација: чоколадни парчиња

8-1045
Отворен сендвич со пиперка и топен кашкавал

Отворен сендвич со пиперка и топен кашкавал

8 парчиња Интегрален леб со микс од зрна 1 зелена, 1 портокалова и 1 црвена блага пиперка, ситно исечкани 100г Гауда кашкавал, исечен на коцки 2 лажици ситно исечкани маслинки ситно сечкан свеж магдонос сол и свежо мелен бибер

420
ТРИАГОЛНИЦИ СО БРУСНИЦА И ПОРТОКАЛ

ТРИАГОЛНИЦИ СО БРУСНИЦА И ПОРТОКАЛ

250 г Брашно за колачи 1 лажичка сол 2 лажици кора од портокал 2 јајца 1 лажичка цимет 1 лажичка мелен сув ѓумбир 1 лажичка екстракт од ванила 200 г шеќер 250 г растопен путер 200 г брусница 150 г бело чоколадо исечкано на коцки За премачкување: 200 г неутрално крем-сирење (или неутрален млечен намаз) […]

840
ПИЛЕШКА САЛТИНБОКА ФОКАЧА

ПИЛЕШКА САЛТИНБОКА ФОКАЧА

За мини фокачи: 400 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млака вода 1/4 свеж квасец 1 лажичка шеќер 1 лажичка сол За пилешко во сланина: 4 парчиња пилешко бело месо 12 големи парчиња сланина босилек кора од 1 лимон сол и мелен црн пипер масло за јадење

480
Жито Лукс рецепт – Лосос со интегрален леб

Жито Лукс рецепт – Лосос со интегрален леб

320
РАВИОЛИ

РАВИОЛИ

За тесто: 400 г Екстра бело брашно тип 400 4 јајца малку сол За фил: 200 г крем-сирење 100 г пармезан

2-450