БИСКОТИ

Состојки

  • 230 г Екстра бело брашно тип 400
  • 150 г шеќер
  • 120 мл масло за јадење
  • 2 јајца
  • кора од 1 лимон
  • неколку капки екстракт од бадем
  • 100 г цели бадеми
  • 100 г суво грозјe
  • 2 лажички прашок за печиво
  • малку сол
  • 1 јајце, изматено за премачкување

6

80

Подготовка

Рерната се загрева на 160°С. Во голем и длабок сад, се матат јајцата, шеќерот, маслото за јадење, кората од лимон и екстрактот од бадеми. Потоа се додаваат целите бадеми и сувото грозје. Во друг сад настрана, се мешаат брашното, солта и прашокот за печиво. Сувите состојки се додаваат во смесата од јајца и сè се меша за да се добие хомогена смеса. Смесата, односно тестото, се дели на 2 дела во долги векни. Се премачкуваат со јајце и се печат во загреана рерна на 160°С околу 30 минути. Откако ќе се испечат, векните се сечат на еднакви парчиња со дебелина од 1см. Бискотите повторно се редат во плех со цел да се испече внатрешниот дел. Се печат уште 20 минути или додека не добијат златно-кафеава боја.
ЗИМСКА ТОРТА

ЗИМСКА ТОРТА

350 г Брашно за колачи 350 г кафеав шеќер 2 лажички мелен ѓумбир 2 лажички цимет 1 лажичка мускатно оревче 1 лажичка мелено каранфилче 2 лажички прашок за печиво 1 лажичка сода бикарбона 1/2 лажичка сол 3 јајца 3 лажици мед 200 г путер 200 мл млеко 1 лажица сок од портокал 1 лажичка екстракт […]

20240
ПЧЕНКАРНИ МАФИНИ

ПЧЕНКАРНИ МАФИНИ

1 шолја 275 г Пченкарно брашно 1 шолја бело брашно 1/4 шолја шеќер 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка сол 2 јајца 12 лажици исцедена пченка во зрно 1 1/4 шолја млеко 1/4 шолја масло за јадење

635
БРЗА ЗАКУСКА

БРЗА ЗАКУСКА

СОСТОЈКИ 1 Грахам леб 100 гр мајонез 200 гр крем-сирење 1 лажичка ситно исечкан копар сол и мелен црн пипер по вкус 4-5 капки сок од свеж лимон 150 гр пршута

8-1020
ЧОКОЛАДНО СУФЛЕ

ЧОКОЛАДНО СУФЛЕ

2 лажици Екстра бело брашно тип 400  1 лажица путер 4 лажици шеќер 1 жолчка 100 г чоколадо за готвење со мин. 60 % какао маса 3 лажици путер 1 лажичка екстракт од ванила прстофат сол 2 белки 50 г шеќер ½ лажичка алкохолен оцет

425
ПИТА-ПОГАЧА СО УРДА

ПИТА-ПОГАЧА СО УРДА

За тесто: 800 г Екстра бело брашно тип 400 350 мл млеко 2 јајца 1 белка од јајце 1 жолчка за премачкување 50 мл масло за јадење 50 мл јогурт 30 г свеж квасец 2 лажички сол 1 лажица шеќер За фил: 150 г путер или маргарин 300 г урда

4-6150
ТАВА СО ЗЕЛЕНЧУК

ТАВА СО ЗЕЛЕНЧУК

СОСТОЈКИ 1 векна Интегрален леб со сончоглед 500 г сечкани шампињони 200 г сечкан вргањ 100 г цели јатки ореви 1 главица ситно исечкан кромид 5 лажици доматен сос 2 средни моркови 1 лажица сечкан магдонос 2 лажици маслиново масло 1 среден компир, изрендан 2 лажички мешан сув зеленчук 500 мл булјон од зеленчук

4-650
ЛАЗАЊА СО СПАНАЌ

ЛАЗАЊА СО СПАНАЌ

300 г Екстра бело брашно тип 400 3 јајца малку сол За фил: 1 главици кромид 250 г свежи шампињони 3 лажици маслиново масло 2 чешниња лук 250 г урда 500 г свеж спанаќ 1 лажица оригано 1 лажица сол 400 г кашкавал 100 г бешамел сос

4-690
ПИЛЕШКА САЛТИНБОКА ФОКАЧА

ПИЛЕШКА САЛТИНБОКА ФОКАЧА

За мини фокачи: 400 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млака вода 1/4 свеж квасец 1 лажичка шеќер 1 лажичка сол За пилешко во сланина: 4 парчиња пилешко бело месо 12 големи парчиња сланина босилек кора од 1 лимон сол и мелен црн пипер масло за јадење

480