ЗЕЛНИК

Состојки

За тесто:

За фил:

  • 4 страка праз
  • 1 јајце
  • 200 г урда

6-8

120

Подготовка

Ситно исечканиот праз се пржи на малку масло за да омекне и се остава да се излади. Му се додава урдата и јајцето и сè убаво се меша за да се добие хомогена смеса. Во длабок сад се замесуваат брашното, квасецот, водата и солта. Тестото се остава да нарасне 30 минути, а потоа се дели на два дела. Од едниот дел се вадат 3 еднакви парчиња кои се расукуваат во кори со големина на чинија. На првата кора се нанесуваат 2 лажици масло за јадење. Постапката се повторува и со останатите две кори, па се расукува во една голема кора. Се става во претходно подмачкан плех. Краевите се виткаат. Внатрешниот дел на кората се филува со претходно испржениот праз. Од вториот дел од тестото се расукува една потенка кора која се нанесува врз филот. Се формира нерамномерна површина. Вака подготвениот зелник се попрскува со масло за јадење и се пече во загреана рерна на 200°С околу 20 минути, а потоа се намалува на 180°С и се пече уште 10 минути.
ЦВЕТНИ СЕНДВИЧИ

ЦВЕТНИ СЕНДВИЧИ

1 пакување Бриош леб путер мармалад или џем

420
МОНСТЕР СЕНДВИЧИ

МОНСТЕР СЕНДВИЧИ

СОСТОЈКИ Неколку парчиња Интегрален леб со микс од зрна 2-3 лажички сенф тенки парчиња шунка кашкавал зелени маслинки со пиперка

220
ЧОКОЛАДНО СУФЛЕ

ЧОКОЛАДНО СУФЛЕ

2 лажици Екстра бело брашно тип 400  1 лажица путер 4 лажици шеќер 1 жолчка 100 г чоколадо за готвење со мин. 60 % какао маса 3 лажици путер 1 лажичка екстракт од ванила прстофат сол 2 белки 50 г шеќер ½ лажичка алкохолен оцет

425
КОЛАЧ СО АФИОН

КОЛАЧ СО АФИОН

4 чаши Пекарско брашно тип 500 2 чаши млеко 2 чаши шеќер 2 чаши масло за јадење 100г афион во зрно 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво

6-850
Инес торта

Инес торта

12 парчиња ‘Ржан двопек 200 г чоколаден прелив 200 г свежо кравјо несолено сирење 545 мл вода 25 г шеќер во прав 2 ќесички ванилин шеќер 200 г павлака за шлаг 700 г компот од вишни 20 г безбоен прелив за торти 100 г лешници

860
ПОСЕН ТАРТ СО ЗЕЛЕНЧУК

ПОСЕН ТАРТ СО ЗЕЛЕНЧУК

250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г маргарин на собна температура 70 мл вода За фил: 2 тиквички 2 модри патлиџани 1 домат 200 г свежи шампињони 400 мл доматен сос 1 главица кромид 2 чешниња лук сол и мелен црн пипер по вкус

4-660
КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

500 g Пченкарно брашно малку црн пипер малку сол 50 ml масло

8-1040
ОВОШНИ СЕНДВИЧИ

ОВОШНИ СЕНДВИЧИ

Бриош леб 250г путер 200г мед овошје (банани, јагоди или киви)

715