За тесто:
- 1кг Екстра бело брашно тип 400
- ½ свеж квасец
- 500 мл вода
- сол по вкус
За фил:
- 4 страка праз
- 1 јајце
- 200 г урда
Состојки
За тесто:
За фил:
Подготовка
370 г Екстра бело брашно тип 400 250 г путер исечкан на коцки 1 жолчка 1 лажичка екстракт од ванила 140 г шеќер во прав
350 г Екстра бело брашно тип 400 350 г кафеав шеќер 2 лажички мелен ѓумбир 2 лажички цимет 1 лажичка мускатно оревче 1 лажичка мелено каранфилче 2 лажички прашок за печиво 1 лажичка сода бикарбона 1/2 лажичка сол 3 јајца 3 лажици мед 200 г путер 200 мл млеко 1 лажица сок од портокал 1 […]
За тестенини: 100 г Екстра бело брашно тип 400 1 јајце прстофат сол За сос: 40 г рендан пармезан 1/2 лажичка мелен црн бибер маслиново масло
1 пакување Kолачиња со чоколадни парчиња 2 лажици растопен путер малку сол 230 гр крем-сирење (маскарпоне) 60 гр шеќер 2 лажици свеж сок од лимон 1/2 лажичка екстракт од ванила 2 јајца 150 гр џем од боровинки 300 гр свежи боровинки За декорација: кора од лимета
8 парчиња ‘Ржан двопек 4 чешниња лук 2 лажици маслиново масло 4 црвени печени пиперки 200 g сирење магдонос
1 пакување Бел леб со отстранети корки 300г сварена и испасирана пченка 4 големи, тенки парчиња чадена шунка 1 мал изрендан морков 1 мала краставица излупена и исечена на ленти 200 г лосос исечкан на ситни парчиња 2 – 3 листови зелена салата 1 мало авокадо исечкано на тенки ленти
500 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 1/2 лажичка лук во прав 1 лажичка сув или свеж рузмарин 1 1/2 лажичка буковец 1/2 коцка свеж квасец 350 мл млака вода 100 г зелени маслинки 100 г каламата маслинки
неколку парчиња ‘Ржан двопек 150 g пршута 300 g чери домати 1 топка моцарела сирење власец (може и магдонос или младо кромитче) маслиново масло 1 чешне лук, сол