ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

Состојки

  • 4 парчиња двопек
  • 6 лажици рендан пармезан
  • 1 лажица путер
  • 1 лажица сенф
  • 1/2 лажица оригано

Подготовка

Во чинија се мешаат путерот и сенфот. Секое парче двопек се премачкува со смесата од путер и сенф, а одозгора се посипуваат ренданиот пармезан и ориганото. Се потпечува во рерна на 180о С, од 5 до 10 минути, за да се растопи пармезанот. Готовите парчиња се служат топли.
ПИЦА ПАЛЕНТА СО ЗЕЛЕНЧУК

ПИЦА ПАЛЕНТА СО ЗЕЛЕНЧУК

Состојки: 450 мл супа од коцка 150 г палента 1 пиперка 200 г тиквички 1 црвен кромид 1 лажица масло 1 исечкано чешне лук 1/2 лажичка црвен пипер 1/4 лажичка мелен ким малку чили во прав малку сол црн пипер 100гр. рендан кашкавал 1 лажица рендана кора од лимон 2 лажици сечкан магдонос 1 лажичка […]

ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

Состојки 1 пакување бел тост леб 1кг сварен пилешки стек 1 шолја мајонез сок и кора од 1 лимон ситно изрендана 80 г растопен путер 80 г рукола крупно исечкана ¾ шолја ситно исечкани зачински билки (магдонос, нане, копар, босилек) сол и бибер

КОРИ (ЈУФКИ)

КОРИ (ЈУФКИ)

Состојки: 5кг СЕНАМЕНСКО бело брашно 30 јајца 1л млеко 1 лажичка сол

ОВОШНИ СЕНДВИЧИ

ОВОШНИ СЕНДВИЧИ

Состојки Бриош тост леб 250г путер 200г мед овошје (банани, јагоди или киви)

ДВОПЕК-ПИЦА

ДВОПЕК-ПИЦА

Состојки 5-6 парчиња двопек (може и интегрален) 150-300 ml млака вода неколку парчиња шунка и кашкавал печурки, маслинки 1 свежа пиперка 1-2 јајца (по желба) пасирани домати (или кечап) оригано

Жито Лукс рецепт – мезе леб со зелен сос

Жито Лукс рецепт – мезе леб со зелен сос

ПАЛЕНТА СО ДОМАТИ

ПАЛЕНТА СО ДОМАТИ

Состојки: 250 г палента 1 л млеко малку вода мускатно оревче 2 лажици маслиново масло 100 г кромид 2 чешниња лук 60-100 г трапист кашкавал малку сол црн пипер 1/2 л доматно пире

КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

Состојки: малку црн пипер малку сол 500 g пченкарно брашно 50 ml масло