- 15 парчиња Пченичен двопек
- 1 конзерва компот од кајсии
- 125 g путер
- 125 g шеќер
- 3 јајца
- 100 g брашно, малку сол
- 2 лажици прашок за печиво
- 100 g мармалад од кајсии
- неколку бадеми за декорирање
КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ
Состојки
6
60
Подготовка
ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ
1 пакување Бел леб 1кг сварен пилешки стек 1 шолја мајонез сок и кора од 1 лимон ситно изрендана 80 г растопен путер 80 г рукола крупно исечкана ¾ шолја ситно исечкани зачински билки (магдонос, нане, копар, босилек) сол и бибер
ПИЦА ПАЛЕНТА СО ЗЕЛЕНЧУК
150 г Палента 450 мл супа од коцка 1 пиперка 200 г тиквички 1 црвен кромид 1 лажица масло 1 исечкано чешне лук 1/2 лажичка црвен пипер 1/4 лажичка мелен ким малку чили во прав малку сол црн пипер 100гр. рендан кашкавал 1 лажица рендана кора од лимон 2 лажици сечкан магдонос 1 лажичка оригано
РОЛАТ СО СПАНАЌ
За тесто: 3 лажици Екстра бело брашно тип 400 500 г исчистен и обарен спанаќ 7 јајца 2 лажици рендан пармезан сол и мелен црн пипер по вкус 150 г рендан кашкавал За фил: 700 г урда 7-8 везени пиперки, обарени и исечкани на коцки сол и мелен црн пипер по вкус
ТОРТИЛЈИ СО МЕДИТЕРАНСКИ НАМАЗ
За пита лепчиња: 500 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл млака вода прстофат сол 1 прашок за печиво За фил: 1 конзерва црвен грав 60 г кисела павлака 50 г фета сирење 30 г пченка 2 лажички свеж копар ситно исечкан 1 чешне лук 1 лажица свеж сок од лимон сол по вкус […]
КРОСТАТА (CROSTATTA)
350 г Екстра бело брашно тип 400 250 г нерастопен путер исечкан на коцки 1 жолчка 100 г шеќер во прав 30-40 мл студена вода 1 тегла џем од кајсии
ЧИЗКЕЈК СО ДВОПЕК И ЈАГОДИ
9 парчиња Пченичен двопек 40 g путер 135 g шеќер 400 g несолено свежо сирење рендана кора од лимон 1 лажица лимонов сок 1 јајце мармалад од јагоди
ШТРУДЛА СО ЧОКОЛАДО И ОРЕВИ
За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 1 лажица шеќер 1/2 свеж квасец 3 лажици масло за јадење 3 жолчки 150 г шеќер во прав 1 лажичка екстракт од ванила За фил: 100 мл млеко 100 г чоколадо за готвење 100 г шеќер 100 г ситно мелени ореви 2 лажици […]