КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

Состојки

  • 15 парчиња Пченичен двопек
  • 1 конзерва компот од кајсии
  • 125 g путер
  • 125 g шеќер
  • 3 јајца
  • 100 g брашно, малку сол
  • 2 лажици прашок за печиво
  • 100 g мармалад од кајсии
  • неколку бадеми за декорирање

6

60

Подготовка

Кајсиите се исцедуваат, а двопекот се крши на ситни парченца. Во меѓувреме рерната се загрева на 175 °C. Путерот кремасто се мати со солта и шеќерот и потоа се додаваат јајцата, едно по едно. Сето тоа убаво се мати. Прашокот за печиво, иситнетиот двопек и смесата со путерот се мешаат со брашното. Се става во калап и се мазни површината. Одозгора се распоредуваат половинките кајсии. Се пече 45 минути. Откако ќе се олади, одозгора се редат листовите бадем, кои претходно биле пропржени во тава. Рабовите на колачот се премачкуваат со мармаладот од кајсии.
ЦВЕТНИ СЕНДВИЧИ

ЦВЕТНИ СЕНДВИЧИ

1 пакување Бриош леб путер мармалад или џем

420
Сендвич со пилешко филе и сенф

Сендвич со пилешко филе и сенф

8 парчиња  Бел леб 2 пилешки филеа 2 домати исечкани на коцки 2 лажици сенф малку маслиново масло сол и свежо мелен бибер 4 листа марула

425
ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

СОСТОЈКИ 1 пакување Бриош леб 250 мл бешамел сос 10-тина парчиња шунка 10-15 парчиња кашкавал 200 г рендан кашкавал мелен црн пипер по вкус

450
ЧОКОЛАДНИ БОМБИЦИ

ЧОКОЛАДНИ БОМБИЦИ

СОСТОЈКИ 1 пакување Kолачиња со какао и чоколадни парчиња 100 г кокос 3 лажички какао 5 лажици мед 5 лажици растопен путер или маргарин прстофат сол 1 лажичка кафеав шеќер сок од свеж портокал околу 10-30 мл шеќер во прав за декорација

3030
Американски палачинки

Американски палачинки

160 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка шеќер 1 лажичка прашок за печиво 1 јајце 30 г путер 225 мл млеко

6-845
КОЛАЧИ ЕЛКИ

КОЛАЧИ ЕЛКИ

370 г Екстра бело брашно тип 400 250 г путер исечкан на коцки 1 жолчка 1 лажичка екстракт од ванила 140 г шеќер во прав

8-1050
НОВОГОДИШНИ ЕЛКИ

НОВОГОДИШНИ ЕЛКИ

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400 220 мл кисела вода 4 лажици масло за јадење прстофат сол 250 г путер или маргарин За премачкување: 150 г сланина исечкана на тенки парчиња 1 изматено јајце 1-2 лажици сенф

8-1090
БРЗА ЗАКУСКА

БРЗА ЗАКУСКА

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400 220 мл кисела вода 4 лажици масло за јадење прстофат сол 250 г путер или маргарин За премачкување: 2 лажици кисела павлака 2 лажици сенф 150 г тенки парчиња сланина 1 јајце, лесно изматено со виљушка cусам

6-890