ТАРТ ОД ЈАБОЛКА И ЦИМЕТ

Состојки

За бисквит основата: 

За фил: 

  • 350 мл млеко со ниска масленост  
  • 6 жолчки 
  • 150 гр мед 
  • ½ лажичка сол 
  • 1 лажичка екстракт од ванила

За декорација:

  • 2 јаболка исечкани на тенки ливчиња (се чуваат во лимонова вода пред употреба), 
  • сок од лимон, 
  • 80 гр џем од кајсија

8

50

Подготовка

Рерната се загрева на 180 °С. Со виљушка се мешаат изблендираните колачња, путерот, шеќерот и циметот. Откако ќе се добие хомогена смеса, подлогата се моделира во кружен плех за торта. Се пече 10-15 минути. Млекото се става во сад на оган да се загрее. Во друг сад се матат жолчките со медот, солта и екстрактот од ванила и постепено се додава загреаното млеко, непрестано матејќи. Садот се става на оган на средна температура и се меша додека да се добие хомогена смеса. Смесата се остава да се излади во фиржидер 2 часа, па се нанесува врз бисквит основата.За декорација: Секое парче тенко исечкано јаболко се витка во спирала и вертикално се поставува врз кремот. Џемот од кајсија се загрева со малку сок од лимон и со него се попрскува тартот.
КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ОРЕВИ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ОРЕВИ

За тесто 1 пакување Пченичен двопек 4 јајца 1 прашок за печиво 1 шолја шеќер 1 шолја масло за јадење 1 шолја ореви 1 шолја павлака За фил (шербет) 800 g шеќер 2 шолји вода 1 ќесичка ванилин шеќер За глазура: 1 шлаг крем или слатка павлака

440
ЛИСНАТИ СО МАСКАРПОНЕ И СПАНАЌ

ЛИСНАТИ СО МАСКАРПОНЕ И СПАНАЌ

300 г Екстра бело брашно тип 400 150 мл вода 120 г растопен путер 1 лажица сол За смеса со путер: 400 г путер 180 г Екстра бело брашно тип 400 За фил: 150 г маскарпоне 1 јајце 100 г рендан кашкавал сол и мелен црн пипер 50 г свеж млад спанаќ 4 црвени пиперки […]

8-10240
Чоколадни коцки со ванила-крем

Чоколадни коцки со ванила-крем

За пандишпaн: 190 г Екстра бело брашно tип 400 9 јајца 250 г шеќер 2 лажички прашок за печиво 100 г какао 3 лажици масло за јадење. За фил: 800 мл млеко 3 пудинга од ванила 130 г шеќер 2 пакетчиња шеќер од ванила 180 г путер За глазура: 200 г чоколадо за готвење 5 […]

10-1260
РАВИОЛИ

РАВИОЛИ

За тесто: 400 г Екстра бело брашно тип 400 4 јајца малку сол За фил: 200 г крем-сирење 100 г пармезан

2-450
ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС

ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС

За основата:  200 гр изблендирани Колачиња со какао и чоколадни парчиња 70 гр омекнат путер  2 лажици шеќер За чоколадниот мус:  225 гр чоколадо за готвење исечкано на парчиња  55 гр путер  3 јајца (одвоени белките од жолчките)  55 гр шеќер во прав  375 мл слатка павлака За декорација: чоколадни парчиња

8-1045
КРОАСАНИ

КРОАСАНИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл вода 2 пакетчиња сув квасец 3 лажички сол 50 г шеќер 100 г + 250 г путер 1 јајце за премачкување

12300
МЕДИТЕРАНСКИ ДОМАШЕН ЛЕБ

МЕДИТЕРАНСКИ ДОМАШЕН ЛЕБ

500 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 1/2 лажичка лук во прав 1 лажичка сув или свеж рузмарин 1 1/2 лажичка буковец 1/2 коцка свеж квасец 350 мл млака вода 100 г зелени маслинки 100 г каламата маслинки

4240
ЛАЗАЊА СО СПАНАЌ

ЛАЗАЊА СО СПАНАЌ

300 г Екстра бело брашно тип 400 3 јајца малку сол За фил: 1 главици кромид 250 г свежи шампињони 3 лажици маслиново масло 2 чешниња лук 250 г урда 500 г свеж спанаќ 1 лажица оригано 1 лажица сол 400 г кашкавал 100 г бешамел сос

4-690

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ГОДИШНО СОБРАНИЕ НА АКЦИОНЕРИ