ПИТА СО ПИЛЕШКО

Состојки

За фил:

  • 500 г варени пилешки гради исечкани на коцки
  • 200 г сечкани шампињони
  • 3 лажици путер
  • 1 среден ситно исечкан кромид
  • 2 сечкани моркови
  • 120 г брашно
  • 700 мл пилешки булјон
  • 1 лажица мајчина душичка
  • 1 лажица оригано;
  • 100 г замрзнат грашок

За кора:

  • 60 г Екстра бело брашно тип 400
  • 2 лажици печиво
  • 3 лажици млеко
  • 1 јајце
  • 100 г кашкавал

4

180

Подготовка

Брашното, солта и путерот се мешаат со дрвена лажица. Се додаваат водата и претходно изматените јајца. Сè се меша за да се добие хомогена смеса. Вака подготвеното тесто се остава во ладилник 2 часа. Од него се замесува тесто, кое се дели на два дела. Со едниот дел од тестото се обложува длабока кружна тава и повторно се става во ладилник за да се стегне. Во тава на оган се растопува путерот и во него се пржат шампињоните, морковот и кромидот. Се додава брашното и сè убаво се меша. Постепено се додава пилешкиот булјон. Филот се готви 10-15 минути или додека смесата не се згусне. На крајот се додаваат грашокот и парчињата пилешко месо. Изладениот фил се става во тавата врз тестото. За горната кора, се мешаат брашното и печивото. Се додаваат јајцата и млекото и сè убаво се меша за да се добие ронлива смеса. По желба се додава кашкавал. Сè убаво се меша. Вака подготвената кора се нанесува врз горната површина. Се пече во загреана рерна на 190°С, 30 минути. Потоа рерната се намалува на 170°С и се пече уште 30 минути.
ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

СОСТОЈКИ 1 пакување Бриош леб 250 мл бешамел сос 10-тина парчиња шунка 10-15 парчиња кашкавал 200 г рендан кашкавал мелен црн пипер по вкус

450
КОЛАЧ СО АФИОН

КОЛАЧ СО АФИОН

4 чаши Пекарско брашно тип 500 2 чаши млеко 2 чаши шеќер 2 чаши масло за јадење 100г афион во зрно 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво

6-850
ПОСНИ КИФЛИЧКИ

ПОСНИ КИФЛИЧКИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млака вода 10 г свеж квасец сол по вкус 2 лажици шеќер 60 мл масло за јадење сусам маргарин за премачкување

8-10120
РОЛАТ СО СПАНАЌ

РОЛАТ СО СПАНАЌ

За тесто: 3 лажици Екстра бело брашно тип 400 500 г исчистен и обарен спанаќ 7 јајца 2 лажици рендан пармезан сол и мелен црн пипер по вкус 150 г рендан кашкавал За фил: 700 г урда 7-8 везени пиперки, обарени и исечкани на коцки сол и мелен црн пипер по вкус

6-845
ДОМАШНА ПИТА

ДОМАШНА ПИТА

За тесто: 700г Сенаменско брашно 380-400мл вода 10г шеќер 300г брашно за посип 20мл масло за јадење 300мл зејтин за попрскување 10г свеж квасец 15г сол Фил по желба.

890
Жито Лукс рецепт – Лосос со интегрален леб

Жито Лукс рецепт – Лосос со интегрален леб

320
РОЛАТ СО ОРЕВИ

РОЛАТ СО ОРЕВИ

За тестото: 600 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 1 квасец 3 лажици шеќер прстофат сол 4 жолчки 200 г путер екстракт од ванила жолчка за премачкување За филот: 300 г мелени ореви 4 белки екстракт од ванила 5 лажици шеќер

8-10140
Колач со кандирано овошје

Колач со кандирано овошје

225 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 150 г путер 140 г шеќер 2 јајца 100 мл млеко кандирано овошје по желба

8-1060