ПИТА СО ПИЛЕШКО

Состојки

За фил:

  • 500 г варени пилешки гради исечкани на коцки
  • 200 г сечкани шампињони
  • 3 лажици путер
  • 1 среден ситно исечкан кромид
  • 2 сечкани моркови
  • 120 г брашно
  • 700 мл пилешки булјон
  • 1 лажица мајчина душичка
  • 1 лажица оригано;
  • 100 г замрзнат грашок

За кора:

  • 60 г Екстра бело брашно тип 400
  • 2 лажици печиво
  • 3 лажици млеко
  • 1 јајце
  • 100 г кашкавал

4

180

Подготовка

Брашното, солта и путерот се мешаат со дрвена лажица. Се додаваат водата и претходно изматените јајца. Сè се меша за да се добие хомогена смеса. Вака подготвеното тесто се остава во ладилник 2 часа. Од него се замесува тесто, кое се дели на два дела. Со едниот дел од тестото се обложува длабока кружна тава и повторно се става во ладилник за да се стегне. Во тава на оган се растопува путерот и во него се пржат шампињоните, морковот и кромидот. Се додава брашното и сè убаво се меша. Постепено се додава пилешкиот булјон. Филот се готви 10-15 минути или додека смесата не се згусне. На крајот се додаваат грашокот и парчињата пилешко месо. Изладениот фил се става во тавата врз тестото. За горната кора, се мешаат брашното и печивото. Се додаваат јајцата и млекото и сè убаво се меша за да се добие ронлива смеса. По желба се додава кашкавал. Сè убаво се меша. Вака подготвената кора се нанесува врз горната површина. Се пече во загреана рерна на 190°С, 30 минути. Потоа рерната се намалува на 170°С и се пече уште 30 минути.
Отворен сендвич со пиперка и топен кашкавал

Отворен сендвич со пиперка и топен кашкавал

8 парчиња Интегрален леб со микс од зрна 1 зелена, 1 портокалова и 1 црвена блага пиперка, ситно исечкани 100г Гауда кашкавал, исечен на коцки 2 лажици ситно исечкани маслинки ситно сечкан свеж магдонос сол и свежо мелен бибер

420
Сендвич со домати, оригано, копар и фета

Сендвич со домати, оригано, копар и фета

8 парчиња Интегрален леб со микс од зрна 150г рендано фета сирење 2 лажички зрна копар, исечкан на мали парчиња 2 домати, исечкани на коцки оригано сол и свежо мелен бибер 4 листа зелена салата

410
НЕОБИЧЕН ДОРУЧЕК

НЕОБИЧЕН ДОРУЧЕК

СОСТОЈКИ 1 пакување ‘Ржан леб 4-5 парчиња 6 јајца 250 мл млеко 250 г кашкавал 1 главица кромид 100 г кашкавал чедар.

4-6180
МАДЛЕНИ

МАДЛЕНИ

1 шолја Екстра бело брашно тип 400 3 јајца 50 г шеќер кора од портокал 1 лажичка прашок за пециво прстофат сол 6 лажици растопен путер

3090
ТОРТА ОД БЕЛА ЧОКОЛАДА И МАЛИНИ

ТОРТА ОД БЕЛА ЧОКОЛАДА И МАЛИНИ

За бисквит основата:  350 г изблендирани Kолачиња со чоколадни парчиња 125 г омекнат путер  4½ лажици шеќер За фил: 250 мл млеко  230 мл слатка павлака  1 ванилин шеќер  25 г шеќер во прав  5 жолчки  2 лажици Пченкарно брашно Жито Лукс  1 лажица Екстра бело брашно Жито Лукс 200 г крупно сечкана бела чоколада […]

1260
БИСКОТИ

БИСКОТИ

230 г Екстра бело брашно тип 400 150 г шеќер 120 мл масло за јадење 2 јајца кора од 1 лимон неколку капки екстракт од бадем 100 г цели бадеми 100 г суво грозјe 2 лажички прашок за печиво малку сол 1 јајце, изматено за премачкување

680
ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС

ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС

За основата:  200 гр изблендирани Колачиња со какао и чоколадни парчиња 70 гр омекнат путер  2 лажици шеќер За чоколадниот мус:  225 гр чоколадо за готвење исечкано на парчиња  55 гр путер  3 јајца (одвоени белките од жолчките)  55 гр шеќер во прав  375 мл слатка павлака За декорација: чоколадни парчиња

8-1045
ЦЕЗАР САЛАТА

ЦЕЗАР САЛАТА

2 парчиња Пченичен двопек 200 g бело пилешко месо (стек) 30 g пармезан 3 чешниња лук зелена салата 2-4 чери домати сок од 1 лимон павлака мајонез маслиново масло сол бибер

220