ВКУСНИ ЗЕМИЧКИ СО ПИЦА ФИЛ

Состојки

  • 500 г Екстра бело брашно тип 400
  • 250 г млеко
  • 50 мл маслиново масло
  • 1/4 свеж квасец
  • прстофат сол
  • 2 лажички шеќер
  • 150 г рендан кашкавал
  • 20 г рендан пармезан
  • 50 мл доматен сос
  • 100 г кулен
  • јајце за премачкување

10-12

140

Подготовка

Во длабок сад ставете ги брашното, млекото, маслото, квасецот, солта и шеќерот. Замесете меко и глатко тесто и оставете го да стаса околу 1 час на собна температура. Поделете го на мали топчиња, во зависност од големината на тавата. Секое топче расукајте го во малечка кора и во него ставете од ренданиот кашкавал, доматниот сос, пармезан и парчиња кулен. Повторно со помош на дланките, свиткајте го тестото заедно со филот во форма на топче. Ставете ги вака подготвените топчиња во тава (одвоени малку едно од друго) премачкана со масло или путер. Оставете ги топчињата да стасаат 30-тина минути и загрејте ја рерната на 180 степени. Премачкајте ги со изматено јајце. Печете околу 20-25 минути додека не добијат убава златнокафеава боја.
Бела магија

Бела магија

За пандишпан: 15 лажици Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 5 јајца 15 лажици шеќер 15 лажици масло 15 лажици млеко 1 ќесичка ванилин шеќер За фил: 250 мл слатка павлака 1 ќесичка желатин 1 лажичка екстракт од ванила 200 г јагоди

8-1075
Колач од ванила и портокал

Колач од ванила и портокал

За пандишпан: 180 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажички прашок за печиво 1 лажичка сол 250 г путер 250 г шеќер 4 јајца екстракт од ванила кора од 1 портокал 240 г  кисела павлака За глазура: 2 портокали, 150 г шеќер, 60 г вода.

8-1060
АМЕРИКАНСКА ПИТА СО ПРАСКИ

АМЕРИКАНСКА ПИТА СО ПРАСКИ

300 г Eкстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 3 лажички шеќер 250 г омекнат путер 80 мл студена вода За фил: 5 свежи и тврди праски 3 лажици шеќер 2 лажици пудинг од ванила

4-680
КУГЛОФ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО И ЈОГУРТ

КУГЛОФ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО И ЈОГУРТ

125 г Пченкарно брашно малку нишесте 100 мл масло 1 ќесичка ванилин шеќер 125 г брашно 125 мл јогурт 3 јајца малку сол 125 г шеќер кора од лимон

6-860
ПОЛНЕТИ ЛАЗАЊИ

ПОЛНЕТИ ЛАЗАЊИ

За тесто: 200 г Екстра бело брашно тип 400 2 јајца прстофат сол За фил: 300 г брокула исечкана на мали парчиња 100 г рендан кашкавал 30 г рендан пармезан 200 мл неутрална павлака за готвење 3 парчиња сардини ситно исечкани 50 г исечкани кикирики 3 лажици маслиново масло 2 чешниња лук, сечкан свеж магдонос […]

2-345
КРОАСАНИ

КРОАСАНИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл вода 2 пакетчиња сув квасец 3 лажички сол 50 г шеќер 100 г + 250 г путер 1 јајце за премачкување

12300
ДВОПЕК-ПИЦА

ДВОПЕК-ПИЦА

5-6 парчиња ‘Ржан двопек 150-300 ml млака вода неколку парчиња шунка и кашкавал печурки, маслинки 1 свежа пиперка 1-2 јајца (по желба) пасирани домати (или кечап) оригано

225
ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА

ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА

200 г Пченкарно брашно 1 ќесичка прашок за печиво 1 шолја масло 4 јајца 1 шолја млеко 1 шолја минерална вода 100 г палента 200 г бело брашно 200 г сирење 400 г спанаќ 1 пиперка

4-645